Ο γιος μπακάλενας που έγινε… πρίγκιπας-Η φυγή από το σχολείο και η αυτοκρατορία

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση για ενδιαφέρον από πλευράς του δισεκατομμυριούχου John Χριστοδούλου, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ομόνοιας, ώστε να διαδεχθεί τον Σταύρο Παπασταύρου, στον διοικητικό θώκο του τριφυλλιού.

Ο Χριστοδούλου είναι 56 ετών και κατάγεται από το Καϊμακλί, ωστόσο σε ηλικία δέκα ετών αναγκάστηκε να φύγει με την οικογένεια του από την Κύπρο, λόγω της τουρκικής εισβολής.

Στα δεκαέξι του χρόνια αποφάσισε να σταματήσει από το σχολείο και άρχισε να ασχολείται με την αδαμαντοδεσία, πριν δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, το 1994.

Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο πατέρας του ήταν μηχανικός συσκευών, ενώ η μητέρα διατηρούσε μπακάλικο, στο σπίτι τους.

Μετά την τουρκική εισβολή, το μαγαζί του πατέρα του βεβηλώθηκε από τους Τούρκους, αναγκάζοντας την οικογένεια του να φύγει για την Αγγλία, εκεί όπου είχε κάποιους συγγενείς. Έζησε με την ελπίδα να πετύχει τα όνειρά του.

Όπως έλεγε στη συνέντευξή του, «ήθελα να μπορώ να έχω τα παιχνίδια που οι γονείς μου δεν μου έδιναν. Nα έχω τον δικό μου σκύλο, τα δικά μου κατοικίδια… Βασικά να τα κάνω όλα με τον δικό μου τρόπο. Επειδή τις περισσότερες φορές η απάντηση των γονιών μου ήταν όχι». 

Το όνειρο του πατέρα του και ο… δικός του τρόπος

Μετά την μετάβασή τους στην Αγγλία, ο πατέρας του ήθελε ο γιος του να γίνει δικηγόρος, αρχιτέκτονας ή λογιστής. Τελικά ο John εγκατέλειψε το σχολείο στα δεκαέξι του χρόνια, αλλά δεν απογοήτευσε τον πατέρα του. Θεωρούσε ότι έπρεπε να αποκτήσει εμπειρία στις επιχειρήσεις, ώστε μια μέρα να ανοίξει τη δική του.

Τελικά η επιχείρηση με διαμάντια που εργαζόταν πτώχευσε, κάτι που όπως έλεγε ο ίδιος αργότερα του έδωσε ένα μάθημα ώστε να μην κάνει τα ίδια λάθη.

Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα όταν διαπίστωσε ότι του άρεσε να ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, έπειτα από την πώληση ενός διαμερίσματος που είχε αποκτήσει κάποια χρόνια προηγουμένως, έκανε στροφή στην καριέρα του. Μια απόφαση που όπως φάνηκε στην πορεία των χρόνων ήταν πέρα για πέρα σωστή.

Η αυτοκρατορία, το τζετ και το σκάφος

Σήμερα, ο Χριστοδούλου κατέχει το 100% του Yianis Group, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία του Λονδίνου, Marriott West India Quay και το Canary Riverside Plaza (πρώην Four Seasons Canary Wharf), ενώ είναι επίσης ιδιοκτήτης του ενεργητικού Wool House, πρώτης βικτοριανής αποθήκης κατηγορίας ΙΙ στο Whitechapel.

Η αξία των ιδιοκτησιών του, σύμφωνα με το Wikipedia, αυξήθηκε κατά 25% από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2019, φθάνοντας σε 1,5 δισεκατομμύριο αγγλικές λίρες. Από τον Μάιο του 2021, η καθαρή του περιουσία είναι δύο δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τον κατάλογο της Sunday Times .

Ο Χριστοδούλου σήμερα ζει στο Μονακό με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του, ενώ διαθέτει μεταξύ άλλων το σκάφος «Zeus», μήκους 74 μέτρων και αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη

Την ίδια ώρα, ο John Χριστοδούλου παρουσιάζει και μεγάλη φιλανθρωπική δράση, αφού στην παιδική του ηλικία έζησε δύσκολες στιγμές, ως πρόσφυγας και ως εκ τούτου αποφάσισε να στηρίξει παιδιά και οικογένειές στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απάμβλυνση της φτώχειας και στην εκπαίδευση.

Ο μεγιστάνας έχει επίσης φιλοξενήσει μεταξύ άλλων εκδηλώσεις για συγκέντρωση χρημάτων, όπως το Star Ball 2017 στο Hilton Manchester Deansgate, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια λίρες.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2018, το ίδρυμα Χριστοδούλου πραγματοποίησε διαγωνισμό χριστουγεννιάτικων καρτών, με τα χρηματικά έπαθλα να πηγαίνουν σε πολλά κυπριακά δημοτικά σχολεία για διδακτικούς πόρους και νέες υποδομές.

Στην περίοδο του κορωνοϊού, χρηματοδότησε την παράδοση τροφίμων σε σπίτια 355.000 μελών της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μοίρασε ακόμα 6107 σνακ για την Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων σε επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου, ενώ χρηματοδότησε επίσης 6000 ατομικά πακέτα φροντίδας για το προσωπικό του NHS στο The Royal London Hospital, Whitechapel, Λονδίνο. 

Η λατρεία για τον Καϊάφα και το τριφύλλι

Ο Χριστοδούλου είναι εξάλλου θερμός υποστηριχτής της Ομόνοιας, την οποία θέλει να κάνει δική του και να γράψει τη δική του ιστορία, με την ομάδα της καρδιάς του.

Από μικρή ηλικία ήταν οπαδός της ομάδας και λάτρης του Σωτήρη Καϊάφα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Επίσης, όποτε έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την Ομόνοια το πράττει κι αν τελικά καταφέρει να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ομάδας, αυτές οι επισκέψεις για να παρακολουθήσει τους πράσινους, θα πυκνώσουν πολύ στο προσεχές μέλλον.