Επιτεύχθηκαν οι στόχοι της Παραολυμπιακής ομάδας στο Τόκυο-Συγχαρητήρια από ΥΠΠΑΝ

Πλήρως επιτυχημένη καταγράφεται η αποστολή, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο, της κυπριακής ομάδας, με αθλητές την Καρολίνα Πελενδρίτου, Αντώνη Αρέστη και Μαρία Μάρκου, αναφέρει η Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή, η οποία παρέθεσε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό.

Την επιτυχία αυτή εξήρε ο Υπουργός Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος χαιρέτησε τη διάσκεψη, στην παρουσία της Πρέσβειρας της Ιαπωνίας, Izumi Seki και του Προέδρου του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως η Κυπριακή Πολιτεία παρακολουθεί με σεβασμό αυτή την προσπάθεια, συνειδητοποιώντας πως αξίζει κάθε στήριξη και διαβεβαίωσε  ότι, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο, στο μέτρο των δυνάμεων μας, για να στηρίξουμε τον παραολυμπισμό, τον ολυμπισμό, τον αθλητισμό γενικότερα και τους ανθρώπους που φροντίζουν τις αθλήτριες και τους αθλητές μας».

«Οι προσπάθειές σας  έχουν δικαιωθεί και έχουν καταξιωθεί στην ευρύτερη οικογένεια του αθλητισμού, αμεσότερα βέβαια στο παραολυμπιακό κίνημα, αλλά και στη συνείδηση όλων των Κυπρίων πολιτών», συμπλήρωσε.

Συνεχάρη την Μαρία Μάρκου, για την 7η θέση στην άρση βαρών και την πρώτη της συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και της ευχήθηκε «να σηκώσεις, με το ίδιο θάρρος, με το ίδιο κουράγιο, χάρη στην επιμελή προετοιμασία, ακόμα περισσότερα βάρη στο μέλλον, αλλά να είναι μόνο το βάρος των αγώνων, αφού για τα υπόλοιπα πρέπει να έχεις την υποστήριξη μας και ν’ ανέβεις Μαρία ακόμα και σε ψηλότερα σκαλιά στο βάθρο».

Για τον Αντώνη Αρέστη, ο οποίος αποχωρεί πλέον από το στίβο, ο Υπουργός είπε πως αποτελεί έναν  άξιο πρεσβευτή του Παραολυμπιακού Κινήματος της Κύπρου, έναν έμπειρο αθλητή, με πολύχρονη προσφορά και πολλές νίκες σε διεθνείς αγώνες και ατελείωτο κουράγιο. «Αντώνη σ’ ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες  και σου ευχόμαστε τα καλύτερα στη συνέχιση της πορείας σου», συμπλήρωσε.

Για τη χρυσή παραολυμπιονίκη μας στην κολύμβηση, Καρολίνα Πελενδρίτου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι έχει πετύχει κάτι που πολλοί λίγοι αθλητές στο διεθνές στερέωμα έχουν καταφέρει, να είναι σε μια 4η ολυμπιάδα και να συνεχίζει, « όχι απλώς να διακρίνεται, αλλά να πρωταγωνιστεί, ανεβάζοντας τη μικρή σε μέγεθος χώρα μας στο πιο ψηλό σκαλοπάτι, δείχνοντας ότι μπορούμε στον αθλητισμό, στον παραολυμπισμό, να πετύχουμε μεγάλα πράγματα».

«Αυτά τα μεγάλα πράγματα είναι συνδεδεμένα με το όνομα της Καρολίνας Πελενδρίτου, η οποία φέτος μας χάρισε δυο μετάλλια, το χρυσό στα 100 μέτρα πρόσθιο κολύμβησης, μαζί με παγκόσμιο ρεκόρ αλλά και χάλκινο στα 50 μέτρα ελεύθερο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη όλων προς τους προπονητές των τριών αθλητών, τον Κωνσταντίνο  Χρήστου του Αντώνη Αρέστη, τους  Στέλιο Κακαβογιάννη και Γιάννη Αλεξάκη της Καρολίνας Πελεντδίτου και  τους Δημήτρη Ιωαννίδη και Ρόη Πολυδώρου της Μαρίας Μάρκου.

«Αγαπητοί, Καρολίνα Πελενδρίτου, Αντώνη Αρέστη, Μαρία Μάρκου, με το παράδειγμα σας εμπνέετε όχι μόνο τους νεαρούς αθλητές με αναπηρία, δείχνοντας ότι είστε ικανοί να ξεπεράσετε κάθε φραγμό και να δώσετε το μήνυμα για τα όσα μπορούν να πετύχουν και οι συνάνθρωποι μας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αναπηρία, αλλά δίνεται παράδειγμα και για όλους τους αθλητές, σε όλους τους Κυπρίους και ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες μας», συμπλήρωσε ο κ.Προδρόμου.

Υπέδειξε δε ότι «σε μια εποχή που συχνά χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών, τέτοια λαμπρά παραδείγματα δείχνουν τον ευγενή δρόμο για τη νεολαία μας» και πως «η Κύπρος, υποκλινόμενη στις προσπάθειες σας, σεβόμενη τις αξίες του αθλητισμού, διαπιστώνει ότι μπορούμε να συναντήσουμε στο πρόσωπο σας αυτές τις αξίες αλλά και την αγάπη σας για τη χώρα σας».

Τέλος, ευχήθηκε όπως αυτές οι προσπάθειες συνεχιστούν και αξιωθούμε να δούμε, σαν χώρα, νέες επιτυχίες.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Ανδρέας Καμαρλίγκος, ανέφερε από την πλευρά του ότι «με τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο, μπορούμε να θεωρούμε τη συμμετοχή μας ως την ιστορικότερη της Κυπριακής Παραολυμπιακής Επιτροπής».

Λέγοντας ότι η  πανδημία κράτησε τους αθλητές μας για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τα γήπεδα και τη συμμετοχή τους σε αγώνες του εξωτερικού, ο κ.Καμαρλίγκος σημείωσε ότι «οι  αθλητές μας δεν το έβαλαν κάτω, αλλά συνέχισαν τις προπονήσεις στα σπίτια τους, με τεχνικό εξοπλισμό που παραχωρήθηκε από τον ΚΟΑ, για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση».

«Η συμμετοχή της Κυπριακής Παραολυμπιακής Επιτροπής ήταν επιτυχημένη, τόσο από άποψη αποτελεσμάτων, όσο και της γενικής μας παρουσίας στο σύνολο της, ενώ δημιουργήσαμε όλοι μια δυνατή ομάδα και πετύχαμε τους στόχους μας, παρά τις τόσες δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που είχαμε», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα τόνισε πως, μπορεί η αυλαία των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο να έπεσε, «αλλά για εμάς και τους αθλητές ξεκινά τώρα η προσπάθεια για τους επόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού», ενώ ευχαρίστησε τον Αντώνη Αρέστη που πλέον αποχωρεί και ευχήθηκε όπως η συνεργασία αυτή, συνεχιστεί σε άλλο επίπεδο, « για το καλό του παραθλητισμού της Κύπρου».

Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Παιδείας για τις άμεσες, όπως είπε, λύσεις που έδωσε σε προβλήματα που απασχολούσαν την Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και τον ΚΟΑ και όλους όσοι στήριξαν την όλη προσπάθεια.

Τα αποτελέσματα και τον απολογισμό της αποστολής έκανε ο αρχηγός της, Ευθύμιος Πολυδώρου, ο οποίος ανέφερε ότι «ήταν καθόλα επιτυχής, κάτι το οποίο είναι καθολικά παραδεκτό, καθώς επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαμε εξ αρχής θέσει ως Κυπριακή Παραολυμπιακή Επιτροπή».

Εξέφρασε δε την συγκίνηση και την περηφάνια του γιατί είχε την τιμή και την ευλογία να ηγηθεί αυτής της αποστολής και τόνισε πως οι επιτυχίες αυτές δεν ήταν τυχαίες, ούτε αποτελούν έκπληξη, αλλά «ήταν το αποτέλεσμα μιας επαγγελματικής και επίμονης προετοιμασίας των αθλητών μας, κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία».

Από την πλευρά της, η Καρολίνα Πελενδρίτου επανέλαβε πως οι αγώνες αυτοί αποτελούν σταθμό στην καριέρα της, καθώς τους θεωρεί ως τη μεγαλύτερη επιτυχία που είχε ποτέ, όχι μόνο για τα δυο μετάλλια, τα δυο παγκόσμια και το ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ, αλλά γιατί αυτή η επιτυχία ήρθε στα 35 της χρόνια, 17 χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο στους παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και 20 χρόνια μετά την πρώτη της συμμετοχή, που ήταν στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στην Αγγλία.

«Κατάφερα να ξεπεράσω τον ίδιο μου τον εαυτό και τα προβλήματα που προέκυψαν στην καθημερινότητα τα τελευταία χρόνια και λόγω της επιδείνωσης της όρασης της αλλά και της πανδημίας», είπε και εξέφρασε την συγκίνηση και την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.

Η Καρολίνα Πελενδρίτου ευχήθηκε, παράλληλα, ότι στο μέλλον η κυπριακή κοινωνία θα βλέπει διαφορετικά τα θέματα των ανθρώπων με αναπηρίες και το παραολυμπιακό κίνημα και όπως «αυτή η προσπάθεια να μην σταματήσει εδώ και η κοινωνία μας να εντάξει αυτούς τους  ανθρώπους όπως τους αξίζει, χωρίς διακρίσεις και ανθρώπους στο περιθώριο».

Εξάλλου, η Μαρία Μάρκου ανέφερε πως για την ίδια τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα από αυτήν την πρώτη Παραολυμπιάδα που συμμετείχε και η οποία ήρθε μέσα σε δυο χρόνια που ασχολείται με την άρση βαρών.

«Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπήσω τη χώρα μου και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα άτομα που ήταν πάντα δίπλα μου και με στήριζαν καθημερινά για ν’ αντεπεξέλθω και στη δουλειά μου και στον πρωταθλητισμό», είπε και ζήτησε περισσότερη στήριξη από την Πολιτεία για να μπορέσει να συνεχίσει την προσπάθεια.

Στην έκκληση της για επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την απουσία της, ως εκπαιδευτικού, ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι το θέμα έχει ήδη διευθετηθεί, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει σύντομα την πρόκριση της και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Αρέστη υπέδειξε ότι η σημερινή του ομιλία είναι η τελευταία σαν αθλητής και από τη Δευτέρα θα αναλάβει προπονητικά καθήκοντα, ενώ αναφέρθηκε στην πορεία του ως αθλητής στο στίβο και την αδικία και τον ρατσισμό, που όπως είπε, συνάντησε στο δρόμο του.

«Έχω βιώσει ρατσισμό, μου έχουν κλείσει πόρτες, αλλά δεν θα αμαυρώσω κανέναν επειδή κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους», ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι το 2006, παρά την απογοήτευση, εμπνέεται από την Καρολίνα Πελενδρίτου και γνωρίζει τον παραολυμπισμό, αρχίζοντας έτσι μια πορεία διακρίσεων και επιτυχιών σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς αγώνες.

Αποχωρώντας από την ενεργό δράση, ο Αντώνης Αρέστη ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια που έγινε, ενώ απευθυνόμενος προς τα νέα παιδιά, είπε πως «μπορεί να τους αμφισβητήσουν και να τους δυσκολέψουν, στο χέρι τους όμως είναι να αποδείξουν το αντίθετο».

Πηγή: ΚΥΠΕ