Μια κυρία στα μπουζούκια!

Θα κάνει tweet, θα κάνει retweet, θα κάνει πλάκα, θα απαντήσει σε σχόλια, θα αποθεώσει όλους τους Έλληνες αθλητές, θα σου γράψει για τον Μπάμπη, θα κράξει τη ΔΟΕ, θα στηρίξει τη γκέι κοινότητα, θα πάρει ξεκάθαρη θέση για το #metoo, θα εκφέρει άποψη για την Κάρμεν Σεμένια, θα καυτηριάσει τα μέτρα της κυβέρνησης, θα διαμαρτυρηθεί για τον «κλειστό» αθλητισμό, θα στηρίξει χωρίς «αλλά» τον Εμμανουήλ Καραλή, θα δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της, θα κάνει χαβαλέ, θα σου πει για τη μπουγάτσα, το παγωτό και τα μελομακάρονα, θα κράξει τον Μιτς όταν φτιάχνει λίγα, και μετά θα ζητήσει, θα απαιτήσει, θα «ξεκατινιαστεί» με τον Λευτέρη Αυγενάκη, θα φωνάξει, δε θα μασήσει. Ναι, σου θυμίζει εσένα κι εμένα, αλλά με μια διαφορά περίπου... 480 εκατοστών! Όσο και το ύψος που πέρασε στον τελικό για να κατακτήσει, εντέλει, την τέταρτη θέση. Η Κατερίνα Στεφανίδου είναι πιθανότατα η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών, και ανάμεσα στις κορυφαίες στο άθλημά της παγκοσμίως!

«Ευχαριστώ όσους μου στάθηκαν και όσους μου στέλνουν μηνύματα και συγγνώμη που σας ξενύχτησα!». Αυτό ήταν το 2016. Στο πρώτο της χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Στο Ρίο. Τώρα Κατερίνα; Τώρα δεν πρέπει να μας ζητήσεις συγγνώμη για κάτι; Δεν πρέπει να απολογηθείς που δεν είδαμε κάποια επανάληψη που σίγουρα δείχνει η τηλεόραση τέτοια ώρα; Που δε φάγαμε νωρίς μεσημεριανό; Που χάσαμε τον ημιτελικό αγώνα μπέιζμπολ (σ.σ. Κίνα-ΗΠΑ, επειδή κάνουμε και ρεπορτάζ), ο οποίος ήταν την ίδια ώρα και παραδόξως δεν προτίμησε να δείξει η κρατική τηλεόραση; Δεν αξίζουμε μια συγγνώμη για έναν ακόμα σπουδαίο αγώνα; Παραπάνω από συγγνώμη, γιατί ότι θα περνούσαμε τέτοιο άγχος με το επί κοντώ μην το πεις ούτε του Παπα-νικολάου.

Η Κατερίνα Στεφανίδη πήγε στο Τόκυο για να γίνει ξανά χρυσή Ολυμπιονίκης. Για όσους το αγνοούν μόνο η Γέλενα Ινσιμπάγεβα έχει καταφέρει κάτι παρόμοιο, με πρώτη θέση σε Αθήνα και Πεκίνο, και τρίτη στο Λονδίνο. Στην έναρξη του σημερινού τελικού ήταν ως εν ενεργεία χρυσή Ολυμπιονίκης, Ευρωπαία και Παγκόσμια πρωταθλήτρια ανοικτού στίβου! Είχε ανέβει 14 φορές στους τελευταίους 15 αγώνες, στους οποίους είχε συμμετάσχει, στο βάθρο και είχε κατά αντιστοιχία αγώνων, έντεκα νίκες! Έχει μαζέψει 22 μετάλλια συνολικά στην πορεία της και όχι γιατί η σύγκριση είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι και περιττή, η ανεπανάληπτη Ρωσίδα σταμάτησε στα 28!

Όμως η Ρωσίδα δε θα ήταν ποτέ ο άνθρωπός σου. Εκείνος που γκρινιάζει όταν δεν τρώει αρκετά, που έκρυβε γλυκά κάτω από το μαξιλάρι του όταν την έβαλαν σε δίαιτα οι γονείς του, που οδηγούσε από τα 14, που έφυγε με το ζόρι από την Ελλάδα, αλλά – όπως συνηθίζεται – άνθισε στο εξωτερικό. Είναι ο άνθρωπος που τα επιτεύγματα με την προσωπικότητά του πηγαίνουν δίπλα-δίπλα. Κάτοχος όλων των πανελληνίων ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ και όλων παγκοσμίων ρεκόρ νέων, είναι πάντα χαμογελαστή, πάντα ανθρώπινη και πάντα έτοιμη. Έτοιμη να τσακωθεί για να υπερασπιστεί το δίκιο της, ακόμα και σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου το κοινό είναι αδηφάγο και πάντα παρών. Ξέρει, άλλωστε, η 32χρονη πρωταθλήτρια από αδηφάγο κοινό. Κάποτε, η «Αυγή» τη συμβούλευε με πρωτοσέλιδο «Να διαβάζεις Κατερίνα», όταν εκείνη έσπευσε να υπερασπιστεί όλους τους αθλητές.

Γιατί αυτό κάνει. Μιλάει. Εκφράζεται. Και δε λυγίζει από την πίεση, όταν οι περισσότεροι από τον καναπέ μας, ούτε μπουκιά δεν μπορούσαμε να κατεβάσουμε. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για όλα τα θέματα και θέλει να κάνει τη διαφορά στον κόσμο για όσους δεν μπορούν να ακουστούν αρκετά. Στην Αμερική θα την έλεγαν advocate, στην Ελλάδα μπορεί και να την πουν γραφική! «Έχουμε αθλητές που βγαίνουν 4οι, 5οι, 7οι, 15οι στον κόσμο και οι μόνοι που γνωρίζουν το όνομά τους είναι η οικογένειά τους, αυτό το βρίσκω ιδιαίτερα προβληματικό», είχε πει και η ίδια αγαπάει τις αποτυχίες της, επειδή όπως εξηγεί δίνουν μεγαλύτερη αξία στις επιτυχίες. Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1990 στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Παλλήνη, μεγάλωσε σε αθλητική οικογένεια, ξεκίνησε στίβο στα δέκα της χρόνια, φοίτησε στο Stanford, έχει πτυχίο στη Βιολογία και τη νευροψυχολογία και μεταπτυχιακό στη γνωστική ψυχολογία, αλλά ίσως δεν πρέπει να μιλάει και πολύ γιατί, θα σου πουν, δε μένει στην Ελλάδα και μένει στο Οχάιο. Και, μεταξύ μας, εντάξει… Ποιος επιλέγει να μείνει στο Οχάιο; Αλλά πάλι, ποιος που έχει υψοφοβία, επιλέγει να ασχολείται με το άλμα επί κοντώ;

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ειδική περίπτωση. Άντεξε τις δυσκολίες όταν έπρεπε να προσαρμοστεί στην Αμερική, άντεξε όταν ήθελε να πηγαίνει στην πλατεία και όχι στην προπόνηση, άντεξε όταν δεν μπορούσε να προπονηθεί. «Αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση μου και δεν είχε ατομικό ρεκόρ για έξι χρόνια, είχε τραυματισμούς ή προβλήματα με τα κιλά, πιθανόν να σταματούσε», έχει πει για να προσθέσει ότι είχε την τύχη πάντα να συναντά τον κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη στιγμή. Σαν τον Μιτς για παράδειγμα, τον σύζυγό της, τον οποίο θα αποθεώσει σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε αγώνα, σε κάθε επιτυχία, ακόμα και με δάκρυα στα μάτια, αλλά στον οποίο δε θα συγχωρέσει όταν θα φτιάξει λίγα μελομακάρονα. Σαν πολλές φορές δεν έχει γραφτεί η λέξη «μελομακάρονα» σε αυτό το άρθρο;

Δεν είναι το συνηθισμένο άρθρο, γιατί δεν υπάρχει τίποτα συνηθισμένο στην Κατερίνα Στεφανίδη. Θα έπρεπε να είναι το πρότυπο για κάθε μικρό κορίτσι. Για κάθε γυναίκα. Η πορεία της, το ήθος, η μαχητικότητά της, η προσπάθειά της να είναι επίκαιρη, η απόπειρά της να κάνει photobomb στον Γιουσέιν Μπολτ στο Ρίο. Δηλαδή, το έχετε πιάσει το νόημα, έτσι; «Σκέφτηκα να κάνω κάτι αστείο από πίσω, αλλά με είδε αμέσως και έτσι έγινε και βγάλαμε φωτογραφία μαζί». Η πορεία της είναι γεμάτη διακρίσεις, ανέκδοτες ιστορίες και αυθόρμητες στιγμές. Γεμάτη ουσία, σοφία, και πλάκα. Είναι η αθλήτρια που κατακτάει χρυσά μετάλλια σα να παρκάρει smart και όταν πάει να παρκάρει αγχώνεται λες και θα πηδήξει σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Στην τρίτη προσπάθεια μπορεί να παρατούσε το Smart στη μέση του δρόμου, στην τρίτη προσπάθεια έδειξε δύο φορές ότι δεν αρκεί μόνο η προπόνηση, αν δεν έχεις την ψυχή (Σιντόροβα point).

«Στην Ελλάδα, μπορεί να παρκάρω ένα αμάξι, να έχω καταλάβει ότι κάποιος με έχει αναγνωρίσει και να έχω άγχος για το αν θα το παρκάρω με τη μία, ας πούμε. Για να μη με παρεξηγήσει ο άλλος για τις ικανότητες μου στο πάρκινγκ...». Και όσες το έχουμε ζήσει, ξέρουμε καλά το βλέμμα ατάκα του ανδρός, συνήθως άνω των 87, που μόλις έχει βγει από το καφενείο, γέρνει στο πλάι το κεφάλι του και σε ρωτάει: «Κοπελιά, να σε βοηθήσω;». Ή απλά σου φωνάζει «έχεις, έχεις»!

Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν είναι το πρόσωπο της ημέρας. Είναι το πρόσωπο της κάθε μέρας. Είναι εκείνη που πήγε στο Τόκυο για να κερδίσει και όταν παρότι δεν το κατάφερε, έδειξε γιατί είναι ανάμεσα στις κορυφαίες. Εκείνη που άκουσε μουσική στο Μοναστηράκι και σκέφτηκε πόσο της λείπει η ελληνική διασκέδαση. Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μια κυρία! Μια κυρία στα μπουζούκια. Μια κυρία! Σκέτο.

Πηγή: sdna.gr