Θρίλερ με τη Λευκορωσίδα σπρίντερ-Καταγγέλλει απόπειρα «απαγωγής»

Θα ήταν τιμή για την Ευρώπη να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στη Λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστσίνα Τσιμανούσκαϊα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον. Η Τσιμανούσκαϊα, η οποία αρνήθηκε να επιβιβασθεί σε πτήση προς τη Λευκορωσία, αφού κατήγγειλε ότι μεταφέρθηκε παρά τη θέλησή της στο αεροδρόμιο του Τόκιο, βρίσκεται σώα και ασφαλής στο Τόκιο, ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. «Πολιτικό άσυλο - θα ήταν τιμή για την Ευρώπη να το χορηγήσει», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο RFI.

Μέλος της Λευκορωσικής κοινότητας στην Ιαπωνία που βρίσκεται σε επαφή με τη σπρίντερ δήλωσε ότι η αθλήτρια ζητεί πολιτικό άσυλο από τη Βαρσοβία. Η αθλήτρια Κριστσίνα Τσιμανούσκαϊα, κατέθεσε αίτηση για ανθρωπιστική βίζα και σχεδιάζει να αναχωρήσει για την Πολωνία τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε στο Reuters ο Μάρσιν Πριντάς, Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών. «Σύμφωνα με την απόφασή της.., σχεδιάζει να έρθει στην Πολωνία τις προσεχείς ημέρες», εξήγησε ο Πολωνός αξιωματούχος.

Την πρόθεσή της αυτή επιβεβαίωσε από την Ουκρανία και ο σύζυγός της Αρσένι Ζντάνεβιτς. «Βρίσκομαι σε ουκρανικό έδαφος και σχεδιάζω να πάω να βρω τη γυναίκα μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο σύζυγός της, ο οποίος πέρασε στην Ουκρανία φοβούμενος ότι λόγω της «διένεξης» της αθλήτριας με τις Λευκορωσικές αρχές, ο ίδιος «δε θα ήταν ασφαλής στη Λευκορωσία».

Ο Αρσένι Ζντάνεβιτς δήλωσε ότι δε γνωρίζει πού βρίσκεται η σύζυγός του, την ώρα που, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μία αθλητική ένωση που συνδέεται με την Λευκορωσική αντιπολίτευση, η Κριστσίνα Τσιμανούσκαϊα εισήλθε το πρωί στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Λευκορωσικού Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης Αλεξάντρ Οπέικιν, η αθλήτρια «συμπλήρωσε τα έγγραφα για την χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Πολωνία».

Στην Ουκρανία πέρασε ο σύζυγός της

Ο σύζυγος της Λευκορωσίδας σπρίντερ Κριστσίνα Τσιμανούσκαϊα εισήλθε στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. «Οντως, ο άνθρωπος αυτός εισήλθε στην Ουκρανία», δήλωσε η ουκρανική πηγή για τον Αρσένι Ζντάνεβιτς.

Η σπρίντερ, η οποία επρόκειτο να τρέξει χθες στην κούρσα των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας αφού επέκρινε δημοσίως την προπονητική ομάδα της χώρας της και επρόκειτο να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος των Turkish Airlines. Ζήτησε επί τόπου βοήθεια από την ιαπωνική αστυνομία και σήμερα εισήλθε στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο, όπου και θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτικό άσυλο. Η πρεσβεία της Λευκορωσίας στο Τόκιο ζήτησε επισήμως ενημέρωση από τις ιαπωνικές αρχές σχετικά με την αθλήτρια Κριστσίνα Τσιμανούσκαϊα, η οποία ζητεί πολιτικό άσυλο. 

Το Βερολίνο ζητεί από τη Λευκορωσία να σεβαστεί τις ελευθερίες πολιτών της

Η Γερμανία κάλεσε τη Δευτέρα τη Λευκορωσία να σεβαστεί τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της αφού μια Λευκορωσίδα σπρίντερ αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε μια πτήση στο Τόκιο και ζήτησε άσυλο. «Καλούμε τις αρχές στη Λευκορωσία να σεβαστούν τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας των ΜΜΕ, της ελευθερίας του Τύπου και τις ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργού Εξωτερικών στην τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου. «Αυτό ισχύει για κάθε πολίτη της Λευκορωσίας και, βέβαια, για τους αθλητές και τις αθλήτριες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Υπάρχει πίεση εναντίον μου»

«Ζητώ βοήθεια από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή» δήλωσε ο Τσιμανούσκαγια σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram του Λευκορωσικού Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης, μιας ομάδας που υποστηρίζει αθλητές φυλακισμένους ή παραγκωνισμένους για τις πολιτικές απόψεις τους. «Υπάρχει πίεση εναντίον μου. Προσπαθούν να με βγάλουν από τη χώρα χωρίς την άδειά μου. Ζητώ από τη ΔΟΕ να εμπλακεί» συμπλήρωσε.

Η Τσιμανούσκαγια επρόκειτο να αγωνιστεί τη Δευτέρα (1/8) στα 200 μέτρα (και αργότερα στη σκυταλοδρομία 4x400) αλλά εκδιώχθηκε από την ομάδα και μεταφέρθηκε δίχως τη θέλησή της στο αεροδρόμιο. Εκεί, όπως δήλωσε στο Reuters, ζήτησε την προστασία της αστυνομίας προκειμένου να μην επιβιβαστεί στην πτήση για τη Λευκορωσία καθώς φοβάται το απολυταρχικό καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Δεν επιστρέφω στη Λευκορωσία» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Telegram.

Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας, οι ομοσπονδιακοί προπονητές αποφάσισαν να αποσύρουν τη συμμετοχή τής Τσιμανούσκαγια από τους αγώνες έπειτα από την εισήγηση των γιατρών για την κακή «συναισθηματική και ψυχολογική της κατάσταση». Ένας φωτογράφος του Reuters κατέγραψε την αθλήτρια στο αεροδρόμιο να στέκεται δίπλα σε έναν Ιάπωνα αστυνομικό δηλώνοντας: «Νομίζω ότι είμαι ασφαλής. Είμαι με την αστυνομία». Μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η αθλήτρια σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο είτε στη Γερμανία είτε στην Αυστρία καθώς φοβάται να επιστρέψει στην πατρίδα της. 

Η 24χρονη Τσιμανούσκαγια ανέφερε ότι μέλη του προπονητικού επιτελείου της εθνικής ομάδας, πήγαν στο δωμάτιό της και της ανακοίνωσαν ότι πρέπει να μαζέψει τα πράγματά της, Παρά τη θέλησή της μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο. Η ίδια υποστηρίζει ότι εκδιώχθηκε από την ομάδα λόγω «του γεγονότος ότι σχολίασα στο Instagram την αδιαφορία των προπονητών μας», ενώ μίλησε και για το γεγονός ότι επελέγη για τη σκυταλοδρομία δίχως να ενημερωθεί. Τότε, όπως ανέφερε, «ο επικεφαλής της ομάδας ήρθε και μου είπε ότι υπάρχει άνωθεν εντολή για να με αποσύρουν».

Για το ζήτημα της Λευκορωσίδας αθλήτριας επενέβη και η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, η οποία ζήτησε την παρέμβαση της ΔΟΕ κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των αθλητών από την ηγεσία του αθλητισμού της Λευκορωσίας.