Ανθρωποφαγία! Χωρίζουν αθλητές σε αριστερούς και δεξιούς-Υβρεις, κατάρες, σεξισμός

Η τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων έχει κάνει άλματα.

Η δουλειά που κάνει η OBS, η εταιρεία που έχει αναλάβει την παραγωγή, είναι εξαιρετική, ακόμη καλύτερη και από αυτήν του Ρίο. Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και δίνει τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να νιώθουν ότι παρακολουθούν τους αγώνες από κοντά.

Αντίθετη πορεία, άλματα προς τα πίσω, έχει κάνει ο σχολιασμός των χρηστών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τους Έλληνες που συμμετέχουν σε αυτούς. Αν δεν ήξερα, θα νόμιζα ότι δεν αγωνίζονται αθλητές που εκπροσωπούν την Ελλάδα, αλλά αθλητές που εκπροσωπούν κόμματα.

Πάντα υπήρχε ανθρωποφαγία στα social media, κυρίως στο Twitter και στο Facebook, αλλά, παραδοσιακά, όταν αγωνίζονταν Έλληνες για τη σημαία, υπήρχε ομοψυχία. Οι αθλητές δεν διακρίνονταν σε δεξιούς ή αριστερούς. Μόνο ζητούμενο ήταν οι επιδόσεις τους στα ατομικά ή στα ομαδικά αθλήματα.

Η αρχή για τους όποιους διαχωρισμούς έγινε με τους Αντετοκούνμπο και Τσιτσιπά. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, τελείως αυθαίρετα, ο Γιάννης καταχωρίστηκε στην αριστερά και ο Στέφανος στη δεξιά. Χωρίς ποτέ κανένας από τους δύο να έχει εκφράσει δημόσια θέσεις ή προτιμήσεις. Καμία σημασία αν οι δυο τους είναι φίλοι και δοξάζουν την Ελλάδα στα πέρατα της Γης.

Το πρώτο έναυσμα για την ιντερνετική μάχη του ΤΟΚΙΟ 2020 δόθηκε με την ατυχία της ΕΡΤ στην κάλυψη της προσπάθειας του Πετρούνια. Ως γνωστόν, το ζητούμενο στα social media είναι ο διαγκωνισμός ακροτήτων. Μόλις γράψει κάποιος κάτι αρνητικό για οποιοδήποτε θέμα, ο επόμενος που θα καταπιαστεί με αυτό πρέπει να γράψει κάτι πιο ακραίο, ο επόμενος επίσης, κ.ο.κ. Οι λεκτικοί πυροβολισμοί κρατούν συνήθως μια ή δυο μέρες, μέχρις ότου προκύψει κάποιος νέος διχασμός, κάποιο νέο πεδίο αντιπαραθέσεων.

Αυτός ο νέος στόχος ήταν η Μαρία Σάκκαρη. Εδώ οι διαχωριστικές γραμμές, σε αντίθεση με την ΕΡΤ, ήταν καθαρά πολιτικές. Γράφτηκαν εξαιρετικά χυδαία πράγματα για τη Μαρία, η altera pars απάντησε, στην αρχή κόσμια, μετά όμως ξέφυγε και αυτή με μπηχτές και υπονοούμενα. Παλαιοί Ολυμπιονίκες, αθλητές που μας έκαναν υπερήφανους, είτε δεν την υπερασπίστηκαν δημοσίως είτε συμμετείχαν στην ανθρωποφαγία. Αξιοπερίεργο ότι στα σεξιστικά σχόλια πρωταγωνίστησαν και γυναίκες. Κόντρα σε κάθε έννοια #metoo ισοπέδωσαν τη γυναίκα και αθλήτρια Μαρία μόνο και μόνο επειδή είναι σύντροφος του γιου του πρωθυπουργού.

Τα τελευταία 24ωρα, αποτυχίες αθλητών μας στους αγώνες χρησιμοποιούνται για να πλήξουν πολιτικούς αντιπάλους. Άνθρωποι οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό, άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν τις θυσίες αυτών που μας εκπροσωπούν στους αγώνες, τους ψέγουν επειδή δεν πέρασαν σε κάποιον τελικό ή επειδή δεν έκαναν καλή επίδοση, πάντα σε φόντο πολιτικό.

Οι λυγμοί της τεράστιας Ντουντουνάκη μπροστά στην κάμερα θα έπρεπε να μας κάνουν όλους να σιωπήσουμε. Να καταλάβουμε τι σημαίνει πρωταθλητισμός, πόσες θυσίες έχουν κάνει, πόσο σημαντικό είναι για όλα αυτά τα παιδιά να εκπροσωπούν την πατρίδα και πόσο αυτή η ευθύνη τα βαραίνει.

Η πολεμική έχει ξεφύγει. Οι ύβρεις, οι κατάρες, ο σεξισμός δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία και τον αθλητισμό. Προφανώς θα υπάρχει πάντα κριτική, χωρίς αυτήν δεν υπάρχει βελτίωση, αλλά τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό και δη στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτή να γίνεται με αμιγώς αθλητικά κριτήρια. Η πολιτική δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό, ο αθλητισμός είναι υπεράνω αυτής.

Η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να ασκούν κριτική με βάση πολιτικές προτιμήσεις ήρθε από τη Μαρία Ντούσκου, μητέρα του Χρυσού (μας) Ολυμπιονίκη, Στέφανου. Η κυρία Ντούσκου στις δηλώσεις της είπε το προφανές, αυτό το οποίο όλες οι οικογένειες των αθλητών υψηλού επιπέδου βιώνουν στο πετσί τους. Μίλησε για τις θυσίες, τις προσπάθειες και τις αγωνίες όλων αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους προκειμένου, χωρίς καμία εγγύηση για επιτυχίες, να μπορούμε όλοι εμείς να τους καμαρώνουμε στους Αγώνες. Γι' αυτήν την προσπάθεια και μόνο αξίζουν τον θαυμασμό μας.

Ας αφήσουμε λοιπόν έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις τους αθλητές μας. Ας απολαύσουμε τις προσπάθειές τους και ας τις χειροκροτήσουμε, ανεξάρτητα από τα τελικά αποτελέσματα. Το αξίζουν. Οι φανατισμένες φωνές των social media ας βρουν άλλους χώρους αντιπαράθεσης.

Πηγή: iefimerida.gr