Η Αυστρία γλύτωσε τη γκέλα, αλλά η Βόρεια Μακεδονία την «ξύπνησε»

Μπορεί να επικράτησε με σκορ 3-1 στην πρώτη αγωνιστική του 3ου ομίλου του EURO, όμως η Αυστρία πήρε ένα σημαντικό μάθημα από τη Βόρεια Μακεδονία: πρέπει να ξυπνήσει και να αλλάξει ρυθμό και προσέγγιση, αν θέλει να προκριθεί από τον όμιλο της.

Το τελικό 3-1 δείχνει ότι η Αυστριακοί δε δυσκολεύτηκαν, όμως η εικόνα του αγώνα λέει άλλη ιστορία. Κανείς δεν περίμενε ότι οι ανέκαθεν... άνοστοι Αυστριακοί θα πετούσαν φωτιές στην πρεμιέρα τους στο EURO (ούτε καν ότι θα πετάξουν στη συνέχεια), αλλά η εμφάνιση τους κόντρα στην αρκετά πιο αδύναμη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να τους «ξυπνήσει».

Η σαφής ανετοιμότητα των Αυστριακών, λοιπόν, που δυσκολεύονταν να κάνουν ακόμα και τα βασικά, όπως να έχουν πλάτος στις επιθέσεις τους, δεν αποτέλεσε έκπληξη στο παιχνίδι και δη στο πρώτο ημίχρονο, όσο το θάρρος και η αποφασιστικότητα των Βορειομακεδόνων, που έδειξαν ότι η συμμετοχή τους στο φετινό - πρώτο τους - EURO δεν θα είναι απλά μια γραμμή στα ιστορικά βιβλία, αλλά μια ευκαιρία να γράψουν να διανθίσουν τις σελίδες με πολλές επιπλέον λεπτομέρειες και πληροφορίες. Κι όλα αυτά, παρότι οι Αυστριακοί έκαναν το 1-0 στο 18'.

Χρειάστηκε μια εκπληκτική μπαλιά του Σάμπιτσερ στο δεύτερο δοκάρι, εκεί όπου ο full-back Λάινερ είχε την έμπνευση να εκτελέσει εν κινήσει και σε πρώτο χρόνο, για να γράψει το 1-0 υπέρ της Αυστρίας. Κατά τ' άλλα, η ομάδα του Φόντα συνέχισε να μοιάζει ασυντόνιστη σε επίθεση και άμυνα.

Στο 28', αλλεπάλληλα σοβαρά λάθη, με τελευταίο αυτό του τερματοφύλακα Μπάχμαν, έφεραν τον 37χρονο Πάντεφ «φάτσα» με την κενή αυστριακή εστία και με την ευκαιρία να γράψει και με γκολ το όνομα του στην ιστορία της χώρας του. Ο έμπειρος φορ έκανε το 1-1 σε ένα από τα ευκολότερα τέρματα που έχει σκοράρει στην καριέρα του, βάζοντας την Αυστρία σε προβληματισμό.

Οι Βορειομακεδόνες είχαν κλείσει όλους τους διαδρόμους, ο Φόντα πέρασε τους Αρναούτοβιτς και Γκρέγκοριτς στο ματς στο 60' και ο δεύτερος είδε τον Ντιμιτρίεφσκι να κάνει μια τρομερή απόκρουση σε κεφαλιά του στο 65ο λεπτό. Οι Αυστριακοί χρειάστηκαν μία ακόμη λεπτομέρεια: να ανεβεί πιο ψηλά ο Αλάμπα.

Μια σέντρα του νεοαποκτηθέντα αμυντικού της Ρεάλ ήταν αυτή που «ξεκλείδωσε» την άμυνα της Βόρειας Μακεδονίας στο 78', με τον Γκρέγκοριτς να πετάγεται προ του Ντιμιτρίεφσκι και να γράφει το 2-1.

Αλλά οι Αυστριακοί δεν έμειναν εκεί. Εκμεταλλευόμενοι την πνευματική κατάρρευση των αντιπάλων τους, βρήκαν και τρίτο γκολ, με τον συνήθη ύποπτο Αρναούτοβιτς να σκοράρει το 3-1 στο 89' με άνετο τρόπο.

Η Αυστρία ξεκίνησε, έτσι, με το δεξί τις υποχρεώσεις της στον 3ο όμιλο, όμως ο Φόντα πήρε ένα σημαντικό μάθημα ενόψει συνέχειας: για τους ρόλους των ποδοσφαιριστών του στην ενδεκάδα, για τις επιλογές προσώπων εκ μέρους του και για τις δυνατότητες της ομάδας του, που κατάφορα αδίκησε τον εαυτό της στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Αυστρία (Φόντα): Μπάχμα, Λάινερ, Ντράγκοβιτς (46' Λίνχαρτ), Αλάμπα, Χίντερεγκερ, Ούλμερ, Μπαουμγκάρντερ (59' Γκρέγκοριτς), Λάιμερ (90' Μπάουμγκαρντλίγκερ), Σλάγκερ (90' Ινσάκερ), Σάμπιτσερ, Κάλαϊτζιτς (59' Αρναούτοβιτς)

Βόρεια Μακεδονία (Ανγκελόφσκι): Ντιμιτρίεφσκι, Νικολόβ (63' Μπεϊτουλάι), Σ. Ριστόφσκι, Βελκόφσκι, Μούσλιου (86' Μ. Ριστόφσκι), Αλιόσκι, Μπάρντι (82' Τριτσκόφσκι), Αντέμπι, Ελμάς, Πάντεφ, Τραϊκόφσκι (63' Κονσταντίνοφ)