«Το ποδόσφαιρο είναι για όλους, μην το σκοτώνετε»

Το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πρωτοφανή απόφαση δώδεκα κορυφαίων Ευρωπαϊκών Συλλόγων, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα», αναζητώντας περισσότερο κέρδος με κάθε τρόπο.

Ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, κατέθεσε ερώτηση, με τη μορφή του κατεπείγοντος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για προστασία του αθλήματος, ενώ έχει ήδη ζητήσει μέσω της Πολιτικής του Ομάδας, όπως το θέμα απασχολήσει άμεσα την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φουρλάς, «οι ομάδες θα αποχωρήσουν από τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η συμμετοχή στη νέα διοργάνωση θα είναι περιορισμένη και χωρίς διαφανείς διαδικασίες.  Επίσης, εξαφανίζεται η θεμελιώδης αρχή του «ευ αγωνίζεσθαι» κατά την οποία επιβραβεύεται ο καλύτερος ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός οικονομικά είναι».

Η απόφαση αυτή των δώδεκα ποδοσφαιρικών συλλόγων, τονίζει ο κ. Φουρλάς, «θα έχει αλυσιδωτές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό.  Θα δημιουργήσει τεράστιες οικονομικές απώλειες τόσο για τους υπόλοιπους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, όσο και για τους ίδιους τους αθλητές».

Επιπτώσεις όμως, όπως αναφέρει, θα υπάρξουν και στις ίδιες τις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, οι οποίες θα  δεχθούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα.  «Ιδιαίτερα επιζήμιες επιπτώσεις θα έχουν οι Ομοσπονδίες των μικρών κρατών οι οποίες μέρος των εσόδων που λάμβαναν το επένδυαν στην ανάπτυξη και την πρόοδο του ποδοσφαίρου, όπως στις Ακαδημίες, στο Γυναικείο αλλά και στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.  Μεγάλες απώλειες αναμένεται να έχουν και τα εγχώρια πρωταθλήματα στα οποία ενδεχομένως χαθεί το ενδιαφέρον καθώς δεν θα υπάρχει το κίνητρο για διεθνή διάκριση».

Ο κ. Φουρλάς καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει άμεσα θέση ασκώντας ουσιαστική πίεση εκεί και όπου επιβάλλεται ώστε να προστατέψει το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα.