Ώρα να γίνει... Master ο Στέφανος

Ένας νέος πρωταθλητής Masters θα στεφθεί σήμερα στο Μόντε Κάρλο, με Στέφανο Τσιτσιπά και Αντρέι Ρούμπλεφ να διεκδικούν το «βαρύ» τρόπαιο!

Ο υπερφορμαρισμένος Ρώσος, πάντως, Νο.8 στον κόσμο, παίζει για πρώτη φορά σε τελικό αυτή της κατηγορίας, σε αντίθεση με τον Στεφ που έχασε από τον Ράφα Ναδάλ στο Τορόντο το 2018 και από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στη Μαδρίτη το 2019.

Παρά τη συγκεκριμένη... απουσία από την τροπαιοθήκη του, ο Ρούμπλεφ παίζει τρομερό τένις τον τελευταίο 1,5 χρόνο, έχοντας κατακτήσει έξι τίτλους από την περσινή σεζόν μέχρι σήμερα. Συνολικά έχει πανηγυρίσει οκτώ τρόπαια και το ρεκόρ του στους τελικούς είναι αξιοθαύμαστο: έχει χάσει μόνο δύο και μετράει επτά σερί κερδισμένους! Σημειώστε ότι σε δύο από αυτούς είχε βρει απέναντί τον Στέφανο (Αμβούργο 2020, Ρότερνταμ 2021)...

Η αλήθεια είναι ότι ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας δεν τα πάει και τόσο καλά όταν έρχεται η... ώρα της κούπας. Μπορεί να έχει σηκώσει συνολικά πέντε τρόπαια, όμως έχει χάσει οκτώ τελικούς! Μόνο σε έναν από τους κερδισμένους, μάλιστα, έχει νικήσει τενίστα του Top 10: το 2019 στο ATP Finals, όταν λύγισε τον Ντόμινικ Τιμ και κατέκτησε τον μεγαλύτερο τίτλο της καριέρας του.

Τσιτσιπάς και Ρούμπλεφ έχουν συναντηθεί πέντε φορές στο tour (δεν μετράμε το Next Gen Finals) και ο Μοσχοβίτης μετράει τρεις νίκες, έχοντας επικρατήσει στο US Open το 2019 και, όπως προείπαμε, στους τελικούς του Αμβούργου (2020) και του Ρότερνταμ (2021).

Ο Στέφανος είχε πάρει τη νίκη στο περσινό ATP Finals, αλλά και λίγες εβδομάδες νωρίτερα στα προημιτελικά του Roland Garros. Ο επιβλητικός τρόπος με τον οποίο εξασφάλισε την πρόκριση στο Παρίσι, μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει όπλα για να ξαναλυγίσει τον Ρώσο στο χώμα.

Πέρα από αυτόν τον σπουδαίο τίτλο, Τσιτσιπάς και Ρούμπλεφ θα παλέψουν και για ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμα: ο νικητής θα περάσει στο Νο.1 του Race, δηλαδή στη βαθμολογία της φετινής σεζόν, που στο τέλος της χρονιάς γίνεται ένα με το ranking.

Σε ό,τι αφορά το ranking, o Στεφ δεν μπορεί ακόμα να προσπεράσει τον Ντόμινικ Τιμ (Νο.4), όμως γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός, ειδικά αν λάβουμε υπ' όψιν ότι ο Αυστριακός ταλαιπωρείται αυτή την εποχή από τραυματισμούς.

Ο Ρούμπλεφ, από την πλευρά του, θα κερδίσει μια θέση με την πορεία του στο Μόντε Κάρλο (Νο.7) και θα φτάσει σε career high, ενώ με νίκη στον τελικό θα πάει στο Νο.6.