Επιστροφή στην παλιά, στην… ορθόδοξη Λίβερπουλ

Μέχρι πριν από έναν μήνα ήταν ακόμα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ – Και τώρα η σεζόν δεν δείχνει να βγαίνει καλά για τη Λίβερπουλ, που επέστρεψε στην παλιά, την… ορθόδοξη εικόνα της, εκείνη που ανησυχούσε, προβλημάτιζε και «πονούσε» τους φιλάθλους της! 

«Ήταν μια δυνατή μπουνιά στο πρόσωπο» και «Δεν μπορούμε καν να συζητάμε αυτή τη στιγμή για κατάκτηση του πρωταθλήματος» ήταν δύο από τις ατάκες που ξεχώρισαν από τις δηλώσεις του Γιούργκεν Κλοπ μετά τη μάλλον σοκαριστική εντός έδρας ήττα από τη Μπερνλι για την Πρέμιερ Λιγκ την περασμένη Πέμπτη. 

Μια ήττα που έβαλε τέλος σε ένα αήττητο 68 αγώνων στο «Άνφιλντ» και άφησε τους περσινούς πρωταθλητές έξι βαθμούς πίσω από την κορυφή εκεί που βρέθηκε χάρη στις εντυπωσιακές εμφανίσεις της το τελευταίο διάστημα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που απέκλεισε τη Λίβερπουλ και από τη συνέχεια του κυπέλλου. 

Δυο ήττες που είναι ένα πισωγύρισμα για τη Λίβερπουλ σε μια σεζόν που ίσως τελικά ολοκληρωθεί με έναν εφιαλτικό τρόπο: είναι δυνατόν οι «κόκκινοι» να μείνουν ακόμα και εκτός τετράδας, δηλαδή να μην πάρουν ούτε το εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν; 

Μικρή προετοιμασία και τραυματισμοί 

Οι δύο προηγούμενες σεζόν ήταν εντυπωσιακές για τη Λίβερπουλ: πήρε πρώτα το Τσάμπιονς Λιγκ και κατόπιν και το πρωτάθλημα, μετά από τριάντα χρόνια. Και την πρώτη από αυτές τις δύο σεζόν έφτασε τους 97 βαθμούς στην Πρέμιερ Λιγκ. Μετά από δύο εντυπωσιακές χρονιές η φετινή άρχισε με μια προετοιμασία που, εκ των πραγμάτων, δεν ήταν κανονική. Οι παίκτες του Κλοπ πήγαιναν επί μήνες με το γκάζι πατημένο και δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να χαλαρώσουν, να αποφορτιστούν και να επιστρέψουν. Και φαίνεται πως η… πετσοκομμένη προετοιμασία κόστισε πολύ στη Λίβερπουλ. 

Δείτε τι συνέβη με τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Πριν τραυματιστεί σοβαρά στο ντέρμπι με την Έβερτον, ο Ολλανδός αμυντικός δεν είχε χάσει ούτε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος τις δύο προηγούμενες σεζόν. Οι τραυματισμοί στην άμυνα κόστισαν ακριβά στους «κόκκινους» συνολικά. Ο Ντιόγκο Ζότα, ο οποίος αποκτήθηκε την προηγούμενη μεταγραφική περιόδο, ήταν εξαιρετικός στις πρώτες εμφανίσεις του με την ομάδα και τραυματίστηκε και αυτός. Ο Κλοπ προσπάθησε να βρει λύσεις στην άμυνα βάζοντας νεαρούς παίκτες, αλλά ακόμα και έτσι κάποιες από τις επιλογές του μάλλον δεν βγάζουν νόημα. Έβαλε τον Ζοέλ Μάτιπ στο παιχνίδι με τη Μπέρνλι, που έχει αργά φορ, και τον Ρις Γουίλιαμς κόντρα στους ταχύτατους παίκτες της Γιουνάιτεντ… 

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην άμυνα, ο Κλοπ έβαλε τον Τζόρνταν Χέντερσον και τον Φαμπίνιο σε ρόλο κεντρικών αμυντικών. Από μια πλευρά, η κίνηση «δούλεψε» καθώς η Λίβερπουλ δεν δέχεται τόσα πολλά γκολ. Από την άλλη, όμως, δημιούργησε ένα πρόβλημα στο… gegenprsessing, στον τρόπο ανάπτυξης, στο τρόπο με τον οποίο η ομάδα έβγαινε στην επίθεση. 

Για παράδειγμα, στο 0-0 με τη Γιουνάιτεντ για το πρωταθλημα, αν ο Χάρι Μαγκουάιρ κατάφερνε να βγάλει τη μπάλα στο χώρο του κέντρου δεν υπήρχε ένας παίκτης της Λίβερπουλ όπως ο Χέντερσον για να ανακόψει την πίεση.  Κάπως έτσι η απόδοση της επιθετικής τριάδας των Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο άρχισε να πέφτει. 

Επιθετική… ξηρασία 

Η Λίβερπουλ έχει πετύχει επτά γκολ στα τελευταία επτά παιχνίδια της. Δύο έβαλε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το κύπελλο και άλλα τέσσερα στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι κυπέλλου με αντίπαλο την Άστον Βίλα. Ένα από τα στοιχεία αυτής της ομάδας που εντυπωσίασε τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν στις πτέρυγες ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ και ο Άντι Ρόμπερτσον. Πως κατέβαζαν τη μπάλα για να τροφοδοτήσουν την επιθετική τριπλέτα, να τους δώσουν σχεδόν έτοιμα γκολ. Μόνο που τώρα πια οι αντίπαλοι τους ξέρουν. 

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, για παράδειγμα, έβαλε δεξιά στην τριάδα της μεσαίας γραμμής του τον Πολ Πογκμπά για να σταματήσει τον Ρόμπερτσον. Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο δεν έχουν πια την ίδια βοήθεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα γκολ. Ο Τακούμι Μιναμίνο έπαιξε βασικός πριν από έναν μήνα στο 7-0 επί της Κρίσταλ Πάλας, ήταν πολύ καλός και από τότε δεν μπαίνει ούτε ως αλλαγή. Κι ας μην βρίσκει γκολ η ομάδα. 

Πληρώνει η ομάδα την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο σύλλογος σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική. Πρόκειται για μια ομάδα που είναι σχεδόν ίδια εδώ και τρία χρόνια. Υπάρχουν τραυματισμοί, αλλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Ακόμα και κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο δεν φαίνεται πως θα γίνει κίνηση για την απόκτηση κεντρικού αμυντικού. Και αν τελικά η Λίβερπουλ μείνει εκτός ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν, τότε η οικονομική ζημιά θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη από το να είχαν αποκτηθεί παίκτες. 

H Λίβερπουλ είναι έξι βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημα και αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο του κυπέλλου. Μέσα σε ένα μήνα η πορεία της είναι καταστροφική. Θα συνεχίσει έτσι; 

«Είδα πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και όλα αυτά είναι καλά. Δεν ήμασταν στο κορυφαίο επίπεδό μας και για να κερδίσεις τέτοια παιχνίδια πρέπει να έχεις την καλύτερη  απόδοση. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για εμάς, ως ομάδα είμαστε πραγματικά μαζί. Σίγουρα όμως δεν είναι αυτό που θέλαμε, οπότε είναι κάπως απογοητευτικό. Ο αγώνας ήταν καλός, αλλά κάναμε λάθη αποφασιστικής σημασίας» είπε ο Κλοπ μετά τον αποκλεισμό στο «Ολντ Τράφορν». Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, αλλά ο ίδιος δεν ανησυχεί… Ή, τουλάχιστον, έτσι λέει. 

Πηγή: sdna.gr