Όπλο, πεζογέφυρα, διακοπές... Επεισοδιακά σκηνικά που έχουν σημαδέψει τα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ για την 18η αγωνιστική της Super League, σε μια μάχη που τα τελευταία χρόνια έχει στιγματιστεί από επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων.

Βέβαια, η κόντρα των «δικεφάλων» κρατάει χρόνια, με τα ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες να είναι από τα πλέον επεισοδιακά.

Μπορεί λοιπόν λόγω της παρούσας κατάστασης με την πανδημία, το ματς να διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες για παρεκτροπές στο ντέρμπι της Κυριακής, αλλά αυτό δεν μας πτοεί στο να γυρίσουμε πίσω την χρονομηχανή και να θυμηθούμε μέσω του sport-fm.gr τις φορές που έχουν… σφαχτεί οι «δικέφαλοι αετοί».

Τα επεισόδια θα ξεκινήσουν, έστω και σε περιορισμένη έκταση, στον τελικό του 1978, στο Στάδιο Καραϊσκάκη, μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Μικρής έκτασης επεισόδια θα σημειωθούν στο φαληρικό γήπεδο, τίποτε όμως δεν έχει ταίρι, ίσως και μέχρι σήμερα, στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ, κατά την πορεία τους προς το ΟΑΚΑ, προξένησαν σημαντικές καταστροφές στο διάβα τους, αφήνοντας σπασμένα οχήματα σε πολλές περιοχές, της Νέας Ιωνίας και της Καλογρέζας. Όταν έφτασαν στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου, επιτέθηκαν ακόμα και αθλήτριες του στίβου, που προπονούνταν στο βοηθητικό. Στη συνέχεια και με την άφιξη του κυρίως όγκου των οπαδών της Ένωσης, τα επεισόδια γενικεύθηκαν σε όλον τον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές ύψους 3εκ. ευρώ στο γήπεδο.

Μάλιστα ο διευθυντής του ΟΑΚΑ, δεν ήθελε καν να εκκινήσει το ματς, κάτι που τελικά δεν συνέβη, ενώ ο τότε ΓΓΑ Κίμωνας Κουλούρης, είχε ανακοινώσει πως θα διεξαγόταν ποτέ ξανά, αναμέτρηση ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες. Κάτι που ασφαλώς και δεν τηρήθηκε. Όσο για τον απολογισμό του αστυνομικού δελτίου, υπήρξαν 40 συλλήψεις και 13 τραυματίες.

Ύστερα από έξι χρόνια η ΑΕΚ θα αλώσει την Τούμπα, σε ένα ματς κλειδί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από μέρους της, με την αποστολή των φιλοξενούμενων, να φεύγει πάνω από δύο ώρες μετά το τέλος του παιχνιδιού. Ωστόσο ένα από τα πλέον επεισοδιακά παιχνίδια στην ιστορία των δύο ομάδων και μάλιστα τόσο επεισοδιακό, που δεν τελείωσε ποτέ, ήταν αυτό της 6ης Νοεμβρίου του 1995.

Ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν την ΑΕΚ, σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη με λίγο σχετικά κόσμο, δεν ξεπερνούσαν τις 12.000 οι παρευρισκόμενοι, ανάμεσα τους και εκδρομείς οπαδοί της Ένωσης. Ο ΠΑΟΚ θα προηγηθεί με τον Ζουμπούλη, όμως Τσάρτας και Κετσπάγια θ’ ανατρέψουν το σκορ πριν το πρώτο μέρος. Ο Κωστής θα κάνει το 1-3, ενώ έχουν προηγηθεί ήδη στις εξέδρες, αρκετά επεισόδια, με την οριστική διακοπή να έρχεται όταν αντικείμενο χτύπησε στο κεφάλι τον επόπτη Παχτίδη. Ο Βέλλιος νωρίτερα είχε διακόψει το παιχνίδι για 20 λεπτά. Ακολούθησαν συμπλοκές με την Αστυνομία και μόνο όταν μπήκε η ομάδα «Ζ» κατάφερε να απομακρύνει από τις κερκίδες τους φίλους των Θεσσαλονικέων.

Ακολούθησε ένα επεισοδιακό ματς τη σεζόν 2004-05 με σιδηρολοστό να χτυπά τον Ασουνσάο σε αγώνα που έληξε ισόπαλος, για να έρθει η μεγάλη σε έκταση νίκη της ΑΕΚ με 4-0 το 2008, με τους Θεσσαλονικείς να προκαλούν εκτεταμένα επεισόδια, μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ενώ στον αγώνα πάντως, η αλήθεια είναι πως η μεγαλύτερη μερίδα του γηπέδου, χειροκρότησε τις προσπάθειες των «κιτρινόμαυρων».

Το 2011 οι δύο αντίπαλοι θα τεθούν αντιμέτωποι μετά από ένα 0-0 στον πρώτο αγώνα, στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Η ΑΕΚ θα πάρει την πρόκριση με 1-0 μέσα στην Τούμπα, με ένα γκολ του Τραϊανού Δέλλα, ωστόσο το ματς στιγματίστηκε από την ρίψη καπνογόνου, που λίγο έλειψε να τυλίξει στις φλόγες τον Σεμπάστιαν Σάχα, ενώ την ίδια στιγμή φίλοι του ΠΑΟΚ, εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο. Το ματς διακόπηκε άμεσα από τον ρέφερι Μάνταλο, που έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια, πριν επιστρέψει με την σύμφωνη γνώμη της Ένωσης, για να λήξει το ματς άμεσα και να πάρει η ΑΕΚ την πρόκριση για τον τελικό Κυπέλλου, το οποίο κατέκτησε στον τελικό με τον Ατρόμητο.

Τον Μάιο του 2017 στον πιο επεισοδιακό τελικό όλων των εποχών, στο Βολο, οι οπαδοί των δύο ομάδων, θα συμπλακούν στην πεζογέφυρα πάνω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, σε συγκρούσεις που είχαν κάθε είδους πολεμοφόδια, ακόμα και μαχαίρια και στιλέτα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να βάλει με το μυαλό του. Επί πάρα πολλή ώρα, οι οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούονταν χωρίς έλεος, με τις αστυνομικές δυνάμεις να καθυστερούν χαρακτηριστικά ν’ αντιδράσουν για να δώσουν τέλος, στο εναρκτήριο ματς της τριλογίας των αγώνων Κυπέλλου από το 2017 μέχρι και το 2019.

Ξεχωριστή μνεία θα πρέπει σαφώς να γίνει στην αναμέτρηση της 11ης Μαρτίου του 2018, όταν ο Ιβάν Σαββίδης, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί στον Κομίνη και στον βοηθό του που δεν μέτρησαν το γκολ του Βαρέλα, λόγω του οφσάιντ του Μαουρίσιο, έχοντας το περίστροφο, περιστατικό εξαιρετικά σπάνιο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε ένα ματς που τελικά έκρινε τον τίτλο στην κούρσα των δύο "Δικεφάλων' για το πρωτάθλημα.

Σοβαρά επεισόδια, πριν από την έναρξη του αγώνα, τόσο μεταξύ τους από τις παραμονές του αγώνα, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, σημειώθηκαν στον τελικό της επόμενης χρονιάς από εκείνον του Βόλου, χωρίς ευτυχώς πάντως να πάρουν σημαντική έκταση ή τουλάχιστον τον προηγούμενο χρόνο στην πόλη της Μαγνησίας. Θερμό επεισόδιο, όπου χρειάστηκε η παρέμβαση των ΜΑΤ, σημειώθηκε και στην 19η αγωνιστική της σεζόν 2018-2019, όταν μερίδα οπαδών κινήθηκε προς τον Γιώργο Σαββίδη και την συνοδεία του.

Πηγή: sport-fm.gr