«Όσο βαστάνε τα πόδια μου θα περπατώ, για να βοηθώ τους συνανθρώπους μου...»

Προσφορά, αλληλεγγύη και φιλανθρωπία... Τρεις λέξεις, που αποτελούν φάρο στη ζωή του Αλέξη Σοφοκλέους. Ενός ανθρώπου, του οποίου η ζωή του πλέον, μετατράπηκε σε έργο προσφοράς προς τον συνάνθρωπό του, καθώς κάθε του βήμα, απόσταση και χιλιόμετρο, είναι για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο 52χρονος, που πραγματοποίησε τον γύρο της Κύπρου πριν περίπου ένα χρόνο, διανύοντας συνολικά 740 χιλιόμετρα μέσα σε 29 ημέρες, έχει δημιουργήσει το «Βήμα-Βήμα για την Κύπρο», που εξελίσσεται σε θεσμός, καθώς κάθε βδομάδα πλέον περπατά σε διαφορετικά σημεία της Κύπρου με απώτερο στόχο, το Ευ Ζην, αλλά και τη βοήθεια και την αλληλεγγύη. 

«Όσο τα πόδια μου βαστάνε, θα περπατώ για να βοηθώ τους συνανθρώπους μου... Είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του Αλέξη Σοφοκλέους σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER. «Η ιδέα για το Βήμα-Βήμα για την Κύπρο ξεκίνησε από ένα όραμα και ένα ζωντανό όνειρο που είχα πέρσι το Φθινόπωρο, όταν περπατούσα και έβλεπα τη θάλασσα δεξιά μου και ένιωθα τον άνεμο στο πρόσωπό μου. Ούτε αθλητής είμαι, ούτε έχω παρελθόν με τον αθλητισμό, απλά το μόνο που έκανα ήταν να περπατώ. Ερμήνευσα λοιπόν αυτό το όραμα, για να κάνω κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και αυτό που αποφάσισα, ήταν να κάνω τον γύρο της Κύπρου, περπατώντας.

Ξεκίνησα εντατική προετοιμασία για να φέρω το σώμα μου σε καλή φυσική κατάσταση, όπως και την ψυχολογία μου. Με τη βοήθεια των γιατρών μου και έκανα μια προετοιμασία διάρκειας οκτώ μηνών. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησα 22 Φεβρουαρίου του 2020, από το παραλιακό μέτωπο της Ορόκλινης, για να περπατήσω ολόκληρη την Κύπρο, γύρω-γύρω. Αυτός ο γύρος διήρκεσε συνολικά 29 μέρες με συνολική απόσταση, 740 χιλιόμετρα. Ο σκοπός ήταν πάρα πολύ απλός και πήγαζε μέσα από το όραμά μου. Να δείξω σε όλο τον κόσμο πόσο σημαντικό είναι το Ευ Ζην, η ισορροπία δηλαδή της ψυχικής και της σωματικής καλής υγείας».

Ο γύρος της Κύπρου που οδήγησε τον Αλέξη στις φιλανθρωπίες...

«Όταν ολοκλήρωσα τον γύρο της Κύπρου, μετά το καλοκαίρι, αντιλήφθηκα ότι ήταν κάτι που είχε τρομερή ανταπόκριση από τον κόσμο, το οποίο μου δημιούργησε και πάλι την έμπνευση να κάνω κάτι που ενδεχομένως να μην έχει ξαναγίνει και να συνεχίσει ο παραδειγματισμός προς πάσα κατεύθυνση για κάτι μοναδικό.

Επειδή σε όλη μου τη ζωή, έχω αρκετές κοινωνικές ανησυχίες και ως εκ τούτου έχω κάνει πάρα πολλές φιλανθρωπικές δραστηριότητες μέσα από τον κόσμο του πολιτισμού κυρίως, αποφάσισα να κάνω ακριβώς το αντίστροφο, από εκείνο που συνήθως γίνεται. Δηλαδή αντί να γίνεται μια εκδήλωση από διάφορες εταιρίες για να στηρίξουν ένα φιλανθρωπικό οργανισμό, εγώ κάνω ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ένας άνθρωπος να στηρίζει διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Έτσι λοιπόν, εκμεταλλεύτηκα το πρώτο εγχείρημα κάνοντας τον γύρο όλης της Κύπρου, και διοργανώνω πλέον μια πεζοπορία τη βδομάδα σε ένα διαφορετικό σημείο της ελεύθερης Κύπρου στηρίζοντας ένα ξεχωριστό φιλανθρωπικό οργανισμό και σκοπό. Στηρίζω τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και ιδιαιτέρως τώρα, που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και έχουν αναβάλει όλες τις δραστηριότητές τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Εγώ άρχισα προ-κορωνοϊού την προσπάθειά μου, με το περπάτημα, αλλά και ακόμη τώρα με τα νέα μέτρα, επιτρέπεται. Άρα, εκμεταλλεύτηκα με τον ορθότερο τρόπο την αθλητική άσκηση και ακόμη και σήμερα, το σύνθημα που στέλνω στον κόσμο είναι, αφού τώρα όλοι περπατούμε για σκοπούς άσκησης, τουλάχιστον κάντε το περπάτημα να έχει νόημα και βοηθήστε με αυτό τον τρόπο φιλανθρωπικούς οργανισμούς».

«Πρέπει να χαράσσουμε νέους δρόμους, προσφέροντας...»

«Θα αναφερθώ σε κάτι που διάβασα μια φορά από ένα αγαπημένο μου συνθέτη, ο οποίος είπε ότι ενδεχομένως ο μεγαλύτερος εγωιστής σε χαρακτήρα που υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι ο Άγιος Βασίλης. Αυτός που χαίρεται να δίνει, και δεν παίρνει πότε. Ποιος έδωσε ποτέ δώρο στον Άγιο Βασίλη; Αλλά αυτός φέρνει δώρα, φέρνει χαρά στα παιδιά και ο ίδιος λαμβάνει περισσότερη ενέργεια, έμπνευση και διάθεση για αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση και προσφορά.

Όλοι μας έχουμε υποχρεώσεις σαν άνθρωποι, όμως κάποιες φορές χρειαζόμαστε ανθρώπους οι οποίοι θα δείχνουν νέους δρόμους και όχι μονοπάτια που έχουν χαθεί. Του καθενός το μονοπάτι στη ζωή, είναι διαφορετικό και πρέπει να το χαράσσουμε προσφέροντας στον συνάνθρωπό μας…».

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο Αλέξης Σοφοκλέους, μίλησε για τον προσωπικό του στόχο στο μέλλον, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από αυτόν της προσφοράς και της αγάπης. 

«Ο προσωπικός μου στόχος για το μέλλον είναι να βρίσκω συνεχώς καινούργιους τρόπους για να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Αυτός είναι ο βασικός μου στόχος, από εκεί και πέρα έχω στόχο την έμπνευση άλλων ανθρώπων, όπως της νεολαίας για παράδειγμα, να κάνουν κάτι που να βγαίνει από μέσα τους, γιατί στην πορεία της ζωής, αυτό έχει αξία. Σίγουρα το Βήμα Βήμα για την Κύπρο, θα εξελιχθεί με μοναδικό στόχο να προσφέρει και να βοηθά τους συνανθρώπους μας».