Άγνοια ΚΟΕ για τις καταγγελίες Τζιοβάνη-«Δεν μπορούμε να κάνουμε τους ανακριτές»

Τον μεγάλο του προβληματισμό για το γεγονός ότι η υπόθεση της Άντρης Ελευθερίου είδε το φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2018 και χρειάστηκαν να περάσουν 3 χρόνια για να υπάρξει ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου, διαβεβαιώνοντας πως η Επιτροπή θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε κανένας αθλητής ή αθλήτρια να φοβάται να μιλήσει και να καταγγείλει υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χρυσοστόμου διαβεβαίωσε πως η ΚΟΕ θα συνεργαστεί σε ό,τι της ζητηθεί από την Αστυνομία για να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης. Όπως είπε, ο ίδιος μίλησε με την Αντρη Ελευθερίου μόλις είχε αναδειχθεί το θέμα παροτρύνοντας την να προχωρήσει σε καταγγελία διαβεβαιώνοντάς την πως θα είναι δίπλα της ότι και αν χρειαστεί σε αυτή τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντόμινο αποκαλύψεων και στην Κύπρο-Τέσσερις οι καταγγελίες κακοποίησης αθλητριών

Ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε πως καταδικάζει κάθε μορφή βίας, όχι μόνο σε αθλητές αλλά και σε υπαλλήλους των Ομοσπονδιών, και σημείωσε πως παροτρύνει όποιον πέσει θύμα βίας να το καταγγέλλει.

Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες του Προέδρου της ΣΚΟΚ Τζιοβάνη Σαββίδη ότι το συγκεκριμένο άτομο που προέβη στην καταγγελλόμενη σεξουαλική κακοποίηση της Άντρης Ελευθερίου είχε εμπλακεί και σε άλλες περιπτώσεις παρενοχλήσεων και που σχετίζονταν με την ΚΟΕ, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει για κάτι τέτοιο αλλά ούτε και μπορεί να πει οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, καθώς έχει ξεκινήσει η έρευνα της Αστυνομίας.

Όπως είπε, ανέλαβε πρόσφατα Πρόεδρος της ΚΟΕ αλλά και στο παρελθόν υπό την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής, δεν έχει κάτι υπόψη του ενώ για τις χρονιές 2006 και 2008 που κατήγγειλε η αθλήτρια πως είχαν γίνει οι παρενοχλήσεις σε βάρος της, δεν ήταν καν μέλος της ΚΟΕ για να γνωρίζει κάτι. «Οτιδήποτε πούμε είναι παρακινδυνευμένο, δεν μπορούμε να κάνουμε τους ανακριτές», είπε.

Ο κ. Χρυσοστόμου διαβεβαίωσε πως η ΚΟΕ στηρίζει και θα προστατεύσει κάθε αθλητή ή αθλήτρια που έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, για να την καταγγείλει ώστε να λάμψει η αλήθεια. «Θα πάρουμε εκείνα τα μέτρα ούτως ώστε να γίνει ενημέρωση σε αθλητές και προπονητές με ποιο τρόπο πρέπει να συμπεριφέρονται. Είμαι σε επαφή με την Αναστασία Παπαδοπούλου για ανάπτυξη κοινών δράσεων, και ταυτόχρονα με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη με τον οποίο είμαστε στην ίδια κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της καταγγελίας, ο κ. Χρυσοστόμου διαβεβαίωσε πως η ΚΟΕ είναι στη διάθεση της Αστυνομίας για να βοηθήσει στις έρευνες με όποιο τρόπο μπορεί και της ζητηθεί, με παροχή πληροφοριών ή αλλιώς.

Σε ερώτηση αν έχουν φτάσει ξανά στα αυτιά του στο παρελθόν στα χρόνια που ασχολείται με τον αθλητισμό τέτοια φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως δεν είχε κάτι υπόψη του. Τόνισε όμως πως αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει είναι το γεγονός ότι οι καταγγελίες της Άντρης είχαν αρχικά γίνει τον Φεβρουάριο του 2018 και εντούτοις δεν είχαμε, ως αρχές, ευαισθητοποιηθεί νωρίτερα παρά μόνο όταν έγινε ο σάλος με τη Σοφία Μπεκατώρου.

Αυτός είναι πιθανόν και ένας λόγος που κάποια άλλα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης δεν τολμούν να μιλήσουν και να προχωρήσουν σε καταγγελίες γιατί φοβούνται πως δεν θα εισακουστούν και ταυτόχρονα θα στιγματιστούν, ανέφερε.

«Θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του ΄18 που μίλησε η Άντρη και ήρθε ο Φεβρουάριος του ΄21 για να μας ευαισθητοποιήσει η υπόθεση», είπε σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους ώστε να βελτιώσουμε κάποια πράγματα.

«Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο περιβάλλον στον αθλητισμό, το οποίο θα ευνοεί τον οποιονδήποτε δεχθεί οποιαδήποτε μορφή βίας να βρίσκει την κατάλληλη στήριξη για να το καταγγείλει. Αυτός είναι ο σκοπός μας και ο προσωπικός μου στόχος», τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου, σημειώνοντας, τέλος, πως όταν δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες θα αποτελέσουν και αποτρεπτικό παράγοντας στους πιθανούς θύτες τέτοιων φαινομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ