Οι πελατειακές σχέσεις με ΑΠΟΕΛ στο κύπελλο και η ενδεκάδα για την πρόκριση

Πελατειακές είναι οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας στο θεσμό του κυπέλλου, από το το 2010 και εντεύθεν, όπου οι γαλάζιοι της Λεμεσού, δεν έχουν φύγει ποτέ με σκυμμένο το κεφάλι, από αγώνες απέναντι στον ΑΠΟΕΛ. 

Η ομάδα της Λεμεσού, που αντιμετωπίζει το απόγευμα της Τετάρτης τους γαλαζοκίτρινους στο στάδιο ΓΣΠ, για τη φάση των «16» της διοργάνωσης, στα τελευταία οκτώ παιχνίδια με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ, μετρά πέντε νίκες και τρεις ισοπαλίες. Μάλιστα, μεταξύ αυτών των αναμετρήσεων, ήταν και δύο τελικοί, με τους γαλάζιους, να σηκώνουν το τρόπαιο και στις δύο περιπτώσεις. 

Το πρώτο παιχνίδι έγινε στις 15 Μαΐου 2010 και ήταν ο τελικός της διοργάνωσης που διεξήχθη στο στάδιο ΓΣΖ, όπου ο Απόλλωνας επικράτησε με 2-1. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Απόλλωνας προηγήθηκε με τον Μουσταφά Μπαγκούρα, στα σαράντα δευτερόλεπτα του αγώνα. Ο ΑΠΟΕΛ, ισοφάρισε με τον Μάρτιν Ζεβλάκοφ στο 23ο λεπτό. 

Τον τίτλο χάρισε στον Απόλλωνα ο νυν αρχηγός του ΑΠΟΕΛ Γιώργος Μερκής, με γκολ στο 72ο λεπτό της αναμέτρησης.

Την επόμενη χρονιά, οι δύο ομάδες τα είπαν και πάλι για το θεσμό του κυπέλλου, με τον Απόλλωνα να κερδίζει τον ΑΠΟΕΛ με 2-0, με γκολ των Μρντάκοβιτς και Ντομίνγκεζ. Στον επαναληπτικό του ΓΣΠ, ο Μπαγκούρα έβαλε μπροστά την ομάδα του Απόλλωνα, ενώ για τον ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε ο Γκουστάβο Μαντούκα.

Από εκείνη τη σεζόν, χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να παίξουν ξανά αντίπαλες οι δύο ομάδες. Το 2016, στο πρώτο παιχνίδι στο ΓΣΠ, ο Απόλλωνας προηγήθηκε με τον Άμπραχαμ Γκιέ στο 20' και ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε με τον Πιέρο Σωτηρίου στο 29'. Στον επαναληπτικό του Τσιρείου σταδίου, οι γαλάζιοι πάλι πήραν το προβάδισμα, με τον Άλεξ Ντα Σίλβα στο 45' και ο ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε με τον Γιώργο Εφραίμ, δύο λεπτά αργότερα.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε σε ημίωρη παράταση και στη συνέχεια στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Απόλλωνας ήταν πιο εύστοχος και πήρε την πρόκριση. 

Το 2017, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον τελικό, με τον Απόλλωνα να κατακτά τον τίτλο, με ένα γκολ του Βινίσιους στο 78'. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Απόλλωνας είχε μείνει με δέκα ποδοσφαιριστές, λόγω αποβολής του Άλεξ Ντα Σίλβα στο 60ο λεπτό.

Τα τελευταία δύο παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες, έγιναν την περσινή χρονιά, όταν ο Απόλλωνας πέρασε στον επόμενο γύρο του κυπέλλου, μετρώντας δύο νίκες, με 1-0 και 1-2.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Απόλλωνας κέρδισε με 1-0, με γκολ του Μπένσοπ στο 3ο λεπτό του αγώνα. Στον επαναληπτικό του ΓΣΠ, οι γαλάζιοι άνοιξαν το σκορ στο 25', με τον Φώτη Παπουλή. Στο 79', ο Σάβιτς έφερε το παιχνίδι στα ίσα, όμως ο Απόλλωνας μίλησε τελευταίος με τον Πίττα στο 94ο λεπτό του αγώνα.

Ο διαφορετικός φετινός αγώνας και το πλάνο Πετράκη

Ο αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες, τη φετινή σεζόν, είναι πολύ διαφορετικός από τα προηγούμενα χρόνια, αφού θα είναι μονός, όπως αποφασίστηκε από την ΚΟΠ, για όλους τους αγώνες κυπέλλου, λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό. 

Από τη μια, ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει τον αγώνα σαν τελικό, αφού είναι η μόνη διέξοδος που του απέμεινε για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ από την άλλη ο Απόλλωνας που βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, θέλει τη διάκριση και στο θεσμό του κυπέλλου. 

Ο Γιάννης Πετράκης, αναμένεται να παρατάξει τον Δημητρίου κάτω από τα δοκάρια, τους Γιούστε και Ρομπέρζ στο κέντρο της άμυνας, δεξιά θα είναι ο Zoάο Πέδρο και αριστερά ο Βασιλείου.

Στο κέντρο, πιθανότατα φανέλα βασικών να πάρουν οι Κατελάρης και Μάρκοβιτς, όπως και ο Ματέι, ενώ στην επίθεση, το πιο πιθανόν είναι να δούμε τους Γιαννιώτα, Πίττα και Νταμπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: