Κάλεσμα να σπάσει η ομερτά-«Ένιωσα παρενόχληση από άτομα με εξουσία»

Αποσβολωμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία αποκάλυψε πως πριν 23 χρόνια είχε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από μέλος της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας. Αποκαλύψεις, οι οποίες άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου και για άλλες αθλήτριες, οι οποίες αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ανοιχτά για παρόμοιες καταστάσεις που βίωσαν.

Κι αν κάποιος νομίζει ότι τέτοια περιστατικά δεν συμβαίνουν ή δεν συνέβησαν και στην Κύπρο, πλανάται πλάνην οικτρά... Έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια, από την μέρα που η πρωταθλήτρια στη σκοποβολή Άντρη Ελευθερίου, είχε τη δύναμη να μιλήσει ανοιχτά για σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε στο παρελθόν, σε ζωντανή εκπομπή, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.

«Εγώ ένιωσα παρενόχληση από άτομα με εξουσία»

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την πρώτη της αποκάλυψη, η Άντρη Ελευθερίου, μίλησε στον OMADA, με αφορμή το θέμα που ενέκυψε με την Σοφία Μπεκατώρου και έστειλε το μήνυμα σε όσες γυναίκες έπεσαν θύματα τέτοιων περιστατικών, να σπάσουν τη σιωπή τους...

«Ένιωσα απαίσια μόλις το άκουσα, γιατί το έζησα κι εγώ. Όχι φυσικά στον ίδιο βαθμό όπως η Σοφία, δηλαδή δεν έφτασε σε βαθμό βιασμού, αλλά είμαι σίγουρη ότι αυτά τα άτομα πρέπει να τα εξαφανίσουμε από αυτές τις θέσεις.

Σαν αθλήτρια, εγώ ένιωσα παρενόχληση από άτομα με εξουσία. Όταν δεν έχεις δύναμη και αυτοί έχουν, καταλαβαίνεις... Είμαι σίγουρη ότι το πέρασε και η Σοφία αυτό, γιατί όπως είπα συνέβη και σε μένα. Υπάρχουν και άλλες αθλήτριες που το κρύβουν.»

Πάντως, μετά από εκείνες τις δημόσιες αναφορές που είχε κάνει η κ. Ελευθερίου, δεν προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, αλλά ούτε και οι Αρχές επικοινώνησαν ποτέ μαζί της, για να διερευνήσουν τα πολύ σοβαρά αδικήματα, τα οποία κατήγγειλε, γεγονός που δείχνει για άλλη μια φορά την αναλγησία που διακατέχει κάποιες φορές τους αρμόδιους σε τόσο σοβαρά θέματα.

Μια αναλγησία, που λειτουργεί υπέρ του θύτη, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο, υπό την ανοχή των Αρχών…

«Εγώ ξέρω προσωπικά ότι συνέβη σε μένα. Για να συνέβη σε μένα, συνέβη και σε άλλες πολλές και συμβαίνει ακόμα. Ήταν σεξουαλική παρενόχληση, αλλά δεν το άφησα να φτάσει στον βιασμό».

Για το λόγο αυτό, έκανε έκκληση σε όλες τις αθλήτριες, αλλά και τις γυναίκες γενικότερα που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Να μιλούν γιατί αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι πάρα πολύ άσχημο, είναι άρρωστο. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να εξαλειφτούν από το άθλημα».

«Με σόκαρε που δεν μίλησε πιο νωρίς»

Την ίδια ώρα, συγκλονισμένες από τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου είναι οι πρωταθλήτριες στον στίβο, Ελένη Αρτυματά και Νεκταρία Παναγή.

Όπως ανέφερε στον OMADA η Ελένη Αρτυματά, «γενικότερα η σεξουαλική κακοποίηση ή ο βιασμός, ξέρουμε ότι συμβαίνει. Αναπόφευκτα, μαθαίνουμε ότι συμβαίνει και στο χώρο του αθλητισμού. Αυτό που με σόκαρε περισσότερο εμένα, ήταν γιατί δεν μίλησε πιο νωρίς (σ.σ. Η Σοφία Μπεκτώρου), υπό την έννοια του πως μπόρεσε να το κρατήσει μέσα της και πόσο βάρβαρο θα ήταν για την ίδια να το βγάλει προς τα έξω. Συνέχισε να κάνει πρωταθλητισμό, ενώ ο παράγοντας ήταν μέσα στην ομοσπονδία».

Σε προσωπικό επίπεδο πάντως, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει και δεν της είπε ποτέ στο παρελθόν κάποια συναθλήτριά της για ένα παρόμοιο περιστατικό και δεν συνέβη κάτι τέτοιο, ευτυχώς, ούτε στην ίδια.

«Συχνά ακούμε ότι συμβαίνει σε οικογένειες. Δεν μπορώ να αποκλείσω να συνέβη αυτό σε οποιαδήποτε γυναίκα-αθλήτρια. Γι' αυτό το μήνυμα που θέλω να στείλω σε οποιαδήποτε αθλήτρια, εννοείται για το δικό της καλό, είναι να μιλήσει έστω κι αν είναι αργά. Είδαμε την Μπεκατώρου να μιλά μετά από τόσα χρόνια, άρα σε οποιαδήποτε κοπέλα κι αν συνέβη ποτέ δεν είναι αργά να μιλήσει, πρώτα για τον ίδιο της τον εαυτό, αλλά και για να αποτρέψουμε άλλα παρόμοια που συνέβησαν ή πρόκειται να συμβούν».

«Η ντροπή δεν είναι στη μεριά του θύματος»

Από την πλευρά της, η πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος Νεκταρία Παναγή, ήταν σοκαρισμένη από τις αποκαλύψεις και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της, στην Σοφία Μπεκατώρου.

«Η Σοφία Μπεκατώρου είναι μια αθλήτρια που έδειξε πάρα πολλές φορές ότι τιμά τον αθλητισμό και πρεσβεύει αυτό που κάνει. Είμαι φανερά ενοχλημένη, όπως κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του.

Δεν μπορώ να προβλέψω τι συμβαίνει στον αθλητισμό, αλλά θέλω να πιστεύω ότι κάθε τέτοιο περιστατικό βίας, είτε στον αθλητισμό είτε γενικότερα, βγαίνει προς τα έξω. Δεν θα βγει προς τα έξω όταν σιωπούμε. Οπότε είμαι πολύ υπέρ να βρίσκουν τη δύναμη, είτε είναι αθλήτριες, είτε αθλητές, να μιλούν. Αυτό βοηθά στη μείωση του φαινομένου και ο κόσμος θα τους στηρίξει».

Έστειλε παράλληλα ηχηρό μήνυμα να σπάσει η ομερτά και οι γυναίκες να αρχίσουν να αναφέρονται για τέτοια περιστατικά.

«Η ντροπή δεν είναι στη μεριά του θύματος, αλλά στου θύτη. Θέλω να παροτρύνω οποιοδήποτε άνθρωπο περνά ένα τέτοιο περιστατικό, είτε είναι η Σοφία είτε είναι η κάθε Σοφία, να βγαίνει και να μιλά ανοιχτά, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εξελιχθούμε σε αυτό το θέμα.

Πρέπει να παραδεχτούμε και να αποδεχτούμε ότι η γυναίκα είναι άνθρωπος. Όπως σεβόμαστε τον άνδρα, πρέπει να σεβόμαστε και τη γυναίκα και οποιονδήποτε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: