VARτου ρίγανη…

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές για τις διαιτησίες αγώνων πρώτης κατηγορίας, με πολλές ομάδες να πνέουν τα μένεα για τους διαιτητές, οι οποίοι δεν λειτουργούν σωστά το VAR.

Μέσα σε επτά μέρες, τουλάχιστον σε πέντε περιπτώσεις, οι διαιτητές, παρότι είχαν στα χέρια τους ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να εξετάσουν φάσεις μέσω επαναληπτικής προβολής, εντούτοις δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα αρκετές ομάδες να έχουν σφοδρά παράπονα, στο τέλος των αναμετρήσεών τους.

Για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα, ένα εξόφθαλμο πέναλτι στον αγώνα ΑΕΚ-ΕΝΠ, όπου αμυντικός των γηπεδούχων τράβηξε το παντελονάκι ποδοσφαιριστή των βυσσινί εντός περιοχής, δεν υποδείχθηκε πέναλτι, παρότι ο VARίστας θα μπορούσε να ενημερώσει τον διαιτητή.

Όπως είχε αναφέρει εξάλλου ο καθηγητής διαιτησίας Χρίστος Σκαπούλης, η συγκεκριμένη φάση δεν ήταν καν αμφισβητούμενη και θα έπρεπε να καταλογιστεί η παράβαση.

Στην ίδια αγωνιστική, στον αγώνα Εθνικός-Απόλλων και με το σκορ στο 1-4, ο επιθετικός του Απόλλωνα Παπουνασβίλι ανατράπηκε εντός περιοχής, η φάση εξετάστηκε από το VAR και η ετυμηγορία ήταν παίζεται.

Μεσοβδόμαδα, στον αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ, ο διαιτητής του αγώνα Νικόλας Νεοκλέους έκανε σωστή χρήση του VAR αποβάλλοντας τον Τόμας Ντε Βινσέντι. Δέκα λεπτά αργότερα όμως, δεν είδε την επαναληπτική προβολή σε μια φάση που ο ΑΠΟΕΛ ζήτησε πέναλτι για χέρι εντός περιοχής, που όπως φάνηκε ήταν παράβαση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά το τέλος του αγώνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΠΟΕΛ Νεκτάριος Πετεβίνος να ξεσπάσει κατά της διαιτησίας, διερωτώμενος γιατί δεν εξετάστηκε η συγκεκριμένη φάση.

Η παρωδία με τη χρήση του VAR, συνεχίστηκε και στους αγώνες της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης, όπου οι διαιτητές δεν καταλόγισαν δύο πέναλτι. Στην πρώτη περίπτωση ο Κίκο ανατράπηκε από ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας. Το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά, με τον διαιτητή να μην διακόπτει για να εξεταστεί η φάση από το VAR. Ωστόσο είναι άγνωστο αν εξετάστηκε η συγκεκριμένη περίπτωση την ώρα που ο αγώνας συνεχιζόταν κανονικά και ο VARίστας ενημέρωσε τον διαιτητή ότι δεν υπήρχε παράβαση.

Στον αγώνα της Ανόρθωσης, ο Οσέι της Νέας Σαλαμίνας είχε προτεταμένο το χέρι μετά από σέντρα του Αρτυματά, η φάση εξετάστηκε από το VAR και ο διαιτητής του αγώνα έδειξε να συνεχιστεί η αναμέτρηση.

Οι αντιδράσεις για το VAR άρχισαν να γίνονται καθημερινό φαινόμενο και αν δεν μπει μια τάξη ή έστω να αναλύονται οι φάσεις και να ενημερώνεται το κοινό, ώστε να υπάρχει διαφάνεια, τότε... VARτου ρίγανη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: