Ρότσα για Μαραντόνα: Δεν θα μπορούσα να τον διαχειριστώ στον Παναθηναϊκό

Ένας από τους λίγους ανθρώπους που ζουν πλέον μόνιμα στην Ελλάδα αλλά είχε την τύχη να υπάρξει συμπαίκτης με τον Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν ο Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Ο παλαίμαχος παίκτης και προπονητής του Παναθηναϊκού βέβαια αυτές τις μέρες θα ήθελε δεδομένα να είναι στην Αργεντινή για να αποτίσει και αυτός φόρο τιμής στον Μαραντόνα ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την Τετάρτη (25/11) το απόγευμα σε ηλικία 60 ετών.

Κάτι που καταλάβαινε όποιος συνομιλούσε μαζί με τον "Μπουμπλή" την Πέμπτη (26/11) και άκουγε τον ήχο από την τηλεόραση που έδειχνε LIVE όσα γινόντουσαν στην Αργεντινή. Το έκανε βέβαια με έναν άλλο τρόπο, καθώς μοιράστηκε ο ίδιος τις αναμνήσεις που είχε από τον Ντιέγκο με ραδιόφωνα, κανάλια, ιστοσελίδες που τον πολιόρκησαν.

Ανάμεσα σε όσα είπε ο Ρότσα ήταν και μια ανέκδοτη ιστορία για τη συζήτηση του με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και την πιθανότητα να ερχόταν ο Μαραντόνα στον Παναθηναϊκό όταν ο ίδιος ήταν προπονητής της ομάδας. Για φανταστείτε να είχε βάλει τα "πράσινα" ο Ντιέγκο πριν επιστρέψει στη Μπόκα Τζούνιορς.

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού μοιράστηκε με το Sport24.gr τι είχε γίνει σε εκείνη τη συνάντηση και γιατί ο ίδιος δεν ήταν θετικός με αυτή την πρόταση του "καπετάνιου".

"Είναι πραγματικότητα. Με είχε καλέσει το καλοκαίρι του 1995, αν θυμάμαι καλά, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης σε μια συνάντηση στην Αρματολών και Κλεφτών για να με ρωτήσει πως θα έβλεπα την πιθανότητα απόκτησης του Μαραντόνα επειδή κάποιοι του τον είχαν προτείνει τότε. Εγώ του εξήγησα πως δεν ήμασταν έτοιμοι να δεχτούμε μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα στο σημείο που ήταν όμως τότε και με τα προβλήματα που είχε.

Θα ήταν δύσκολο να το διαχειριστούμε και εγώ τότε δεν ήμουν καθόλου έτοιμος για να αντιμετωπίσω αυτό το φορτίο. Γνωρίζεται καλά πως ο ενθουσιασμός δεν διαρκεί πολύ. Ήξερα όλα τα προβλήματα που κουβαλούσε και πως μπορεί να υπήρχε θέμα. Οπότε καθίσαμε και του εξήγησα ποδοσφαιρικά το σκεπτικό μου και το κατάλαβε.

Φυσικά μεγάλο εμπόδιο για εμάς εκείνη την περίοδο ήταν και το γεγονός πως μπορούσαμε να έχουμε μόνο τρεις ξένους και τότε είχαμε τους Μπορέλι, Βάντζικ και Βαζέχα".

Έχει γραφτεί και πως το 1980 ο Παναθηναϊκός, λίγους μήνες αφότου είχατε έρθει εσείς στην Ελλάδα προσπάθησε να φέρει και τον Μαραντόνα, ήταν κάτι που το γνωρίζατε τότε;
"Ήξερα τις κινήσεις για τα άλλα παιδιά που ήρθαν τότε αλλά όχι τον Μαραντόνα. Εγώ γνώριζα μόνο για το καλοκαίρι του 1995, όταν ήταν 35 ετών".

Είχατε παίξει ποτέ συμπαίκτες;
"Είχα την τύχη να κάνουμε μόνο προπονήσεις μαζί στην Εθνική Αργεντινής αλλά την ατυχία να μην παίξουμε ως συμπαίκτες σε κάποιο παιχνίδι. Είχαμε παίξει αντίπαλοι, μαζί όχι. Όταν έκανε ντεμπούτο στην Εθνική Αργεντινής εγώ δεν είχα παίξει σε εκείνο το ματς. Εν συνεχεία μείναμε και οι δύο έξω από το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1978 και εν συνεχεία δεν συναντηθήκαμε ποτέ ποδοσφαιρικά. Εγώ εν συνεχεία ήρθα και στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό και δεν είχε έρθει κανείς τότε να με δει αγωνιζόμενο ώστε να επιστρέψω στην Εθνική Αργεντινής".

"Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ"

Μιλώντας με τον Ρότσα ακούγαμε στην τηλεόραση να παίζει το "LIVE" από το λαϊκό προσκύνημα. Όπως μας είπε άλλωστε από τη στιγμή που "έφυγε" ο Μαραντόνα βλέπει μόνο τι συμβαίνει στην Αργεντινή και βλέπει εικόνες που δεν έχει δει ξανά στη ζωή του:

"Με το που έμαθα αυτή την τραγική είδηση έβαλα και παρακολουθώ μόνο κανάλια της Αργεντινής και αυτό που βλέπω δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν έχουν ξαναγίνει όσα έχω δει. Έχω φτάσει στα όρια μου, δεν μπορώ να συγκινηθώ άλλο. Πλέον τα λόγια του απλού κόσμου που βγαίνουν και μιλάνε για τον Ντιέγκο με συγκινούν ακόμα περισσότερο βλέποντας την επίδραση που είχε στον κόσμο".

Είπε αρχικά και συνέχισε για τον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο: "Ο κόσμος από τις 3 το πρωί στην Αργεντινή είχε βρεθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο και κάθισε εκεί μέχρι τις 9.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας για να τον αποχαιρετήσει. Και όλα αυτά ενώ η Αργεντινή είναι σε lockdown σκληρό εδώ και μήνες. Αλλά έβλεπες τον περισσότερο κόσμο να στέκεται στη σειρά, να φοράει τις μάσκες του. Έβλεπες κόσμο με μωρά δύο μηνών στην αγκαλιά τους να περιμένουν υπομονετικά τόσες ώρες".

"ΟΠΟΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝ ΒΑΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ"

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην σταθούμε στη συγκλονιστική εικόνα όπου δύο οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορ παρηγορούν έναν οπαδό της Ρίβερ Πλέιτ με τον Ρότσα ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει αυτή η κόντρα να απαντάει:

"Ναι ήταν εντυπωσιακό αυτή η εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου. Εγώ άκουσα μια κοπέλα 15 ετών να λέει πως αν καταφέρουμε εμείς οι Αργεντινοί να ξεχάσουμε ομάδες, κόμματα, αποχρώσεις επειδή μας ένωσε ο Μαραντόνα τότε θα πάμε μπροστά και σαν χώρα. Αυτό που κατάφερε ήταν φοβερό, κάτι πρωτόγνωρο".

Λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Ρότσα τι ήταν για τον ίδιο ο Μαραντόνα:

"Δεν θα υπάρξει άλλος σαν αυτόν, δεν γίνεται. Αυτό που κουβαλούσε σαν προσωπικότητα, σε μια εποχή που με τους καλούς οι αντίπαλοι τους πολλές φορές γινόντουσαν βάρβαροι. Γιατί ο Ντιέγκο στην καριέρα του δέχτηκε πολλά βίαια μαρκαρίσματα από παίκτες που τον μαρκάραν. Τι να θυμηθώ;

Είναι ο «βασιλιάς», ο πρώτος, ο καλύτερος. Όποιο επίθετο βάλεις δίπλα του δεν είναι υπερβολικό. Όταν πεθαίνει κάποιος λέμε αυτός είναι καλό παιδί και γενικότερα προσπαθούμε να θυμηθούμε μόνο τα καλά. Όποια υπερβολή και αν βάλεις όμως είναι λίγη για τον Μαραντόνα".

Πηγή: sport24.gr