Τζέιντον Σάντσο ο εξτρέμ που κατέρριψε το 48χρονο ρεκόρ του Κέπελ…

Τα πάντα δείχνει να επισκιάζει στη Μπορούσια Ντόρτμουντ αυτή τη στιγμή,  ο διεθνής Νορβηγός φορ, Ερλινγκ Χάαλαντ.  Το Σάββατο, ο πανύψηλος  19χρονος φορ,  έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής  στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα ο οποίος έχει σημειώσει 7 γκολ στα πρώτα τρία του παιχνίδια. Επίδοση που θα ζήλευαν ουκ ολίγοι, ακόμη και πιο φτασμένοι.

Όμως στην φετινή ομάδα του Ντόρτμουντ που καθοδηγεί ο Λισιέν Φάβρ που έχει δεχθεί έντονη κριτική, υπάρχει και ένας ακόμη, εξίσου ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, που κι αυτός συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα της δημοσιότητας. Κι αναφερόμαστε στον διεθνή Άγγλο ακραίο επιθετικό, Τζέιντον Σάντσο που είναι ο πρώτος …έφηβος που έχει πετύχει έως τώρα 25 τέρματα στην Μπουντεσλίγκα. Ρεκόρ το οποίο διατηρήθηκε για σχεδόν μισό αιώνα και ανήκε στον Χόρστ Κέπελ. Που είχε κατακτήσει με την τότε εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας το Ευρωπαικό πρωτάθλημα του 1972 , όταν πριν συμπληρώσει τα 20ά του γενέθλεια είχε σημειώσει 24 γκολ. Πέρυσι βεβαίως το ρεκόρ αυτό το είχε ισοφαρίσει ο νεαρός, Κάι Χάβερτς ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του Γερμανικού ποδοσφαίρου, που τον καλωβλέπουν πάρα πολλές και σπουδαίες ομάδες, ανάμεσά τους η Μπαρσελόνα αλλά και η Μπάγερν Μονάχου.

Άπαντες τόσο στην τεχνική ηγεσία (Φάβρ) όσο και λίγο πιο πάνω (αθλητικός διευθυντής, Μίκαελ Τσόρκ) μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για την επιτυχία του νεαρού Σάντσο.

"Είκοσι πέντε γκολ σε αυτή την ηλικία είναι απίστευτο", ήταν η δήλωση του Τσόρκ, ενώ δίπλα του ο Φάβρ πρόσθεσε :  "Ήμασταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα…»

Το γκολ που σημείωσε ο Σάντσο εναντίον της Ουνιόν Βερολίνου  ήταν το 25ο σε μόλις  64 παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα και ο  19χρονος επιθετικός που θα συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας του στις  25 Μαρτίου, έχει ακόμη μπροστά του  αρκετό χρόνο για να βελτιώσει το ρεκόρ του.

Και όπως τονίζεται από αρκετούς ειδικούς του ποδοσφαίρουι , ο ταχύτατος εξτρέμ έχοντας δίπλα του τον «θηριώδη» Χάαλαντ αυξάνονται οι πιθανότητές του να προσθέσει κι άλλα γκολ στην συλλογή του. Ο Νορβηγός προσθέτει σημαντικό βάθος στην επίθεση της  Ντόρτμουντ και καθιστά την επίθεση των «κιτρινόμαυρων» ακόμη πιο απρόβλεπτη στο κάθε περιβάλλον που αγωνίζεται.

Ο συμπαίκτης του διεθνής ακραίος μέσος, Γιούλιαν Μπράντ αναφερόμενος στον Χάαλαντ λέει "Ο Έρλινγκ  ξέρει ακριβώς πού πρέπει να είναι. Έχω πάντα την αίσθηση ότι μπορώ να δώσω την μπάλα οπουδήποτε και αυτός θα βρει τον τρόπο να την βρει έστω και στο άλλο άκρο.  Χαίρομαι που λειτουργεί τόσο καλά με όλους μας. "

Ο Χάαλαντ  είναι ο ιδανικός ποδοσφαιριστής  για την απεριόριστη δημιουργικότητα του Σάντσο. Στον αγώνα κατά της Ουνιόν Βερολίνου υπήρχε η αίσθηση ότι ο Χάαλαντ ήταν ακριβώς το κομμάτι που χρειαζόταν η Ντόρτμουντ για να πετύχει τους υψηλούς της στόχους αυτή την  σεζόν.

Τα 25 γκολ του Σάντσο την φετινή σαιζόν έχουν ξεπεράσει ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι  (26) και ο φορ της Λειψίας, Τίμο Βέρνερ  (27). Ο νεαρός Σάντσο στα 10 από τα 18 του παιχνίδια που έχει αγωνισθεί φέτος, κατάφερε να πετύχει δύο ή περισσότερα τέρματα  σε ένα παιχνίδι.

Τώρα κανείς πλέον δεν δείχνει να θυμάται ορισμένα προβλήματα πειθαρχικής φύσεως που είχε δημιουργήσει ο Σάντσο στην αρχή της σαιζόν. Ακόμη και τα αγγλικά Μέσα Ένημέρωσης  έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους που έγραφαν συνεχώς ότι ο  19χρονος με τις ιδιοτροπίες και τον χαρακτήρα του θα εξανάγκαζε τους ανθρώπους της Μπορούσια Ντόρτμουντ να προχωρήσουν στην πώλησή του. Όλα αυτά πλέον ανήκουν στην φαντασία και κανείς από τους παράγοντες της Γερμανικής ομάδας δεν θέλει ούτε να σκέφτεται πιθανή παραχώρηση του νεαρού Σάντσο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Σάντσο το καλοκαίρι  θα αποτελέσει μετεγγραφικό στόχο με υψηλότατη τιμή.  Ο 19χρονος επιθετικός συνδυάζει δύο σημαντικά στοιχεία: σκοράρει με απίστευτο ρυθμό και είναι Βρετανός πολίτης. Και  πλέον γνωρίζουμε όλοι μας καλά πως ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει μία τιμή…

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως από την  Παρασκευή (31/1) , το Ηνωμένο Βασίλειο  αποχώρησε και  επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν, η Μεγάλη Βρετανία  βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι η μετακίνηση των ποδοσφαιριστών δεν θα επηρεαστεί έως  την 1η Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, μια έκθεση Γερμανικής εταιρείας  έχει ήδη επισημάνει ότι η Ποδοσφαιρική ομοσπονδία  μπορεί να επιδιώξει αλλαγές τους κανόνες για τους αλλοδαπούς της  Πρέμιερ Λιγκ,  μετά την αποχώρηση της ,  από την Ευρωπαική Ενωση .

Αυτό σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές  όπως ο Σάντσο  που έχει  αγοραστική αξία 136,8 εκατ. δολαρίων, και το συμβόλαιό του λήγει το 2022,  δίνει την ευκαιρία στην Ντόρτμουντ να βρίσκεται σε  θέση του οδηγού,  όταν θα φτάσουν στα χέρια της προσφορές για το νεαρό διεθνή άσο και αυτή κρατά τα διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια της…

Έως τότε φυσικά οι  οπαδοί της ,  μπορούν να απολαύσουν τον Σάντσο  καταγράφοντας περισσότερα ρεκόρ και επιτυχίες για την ομάδα τους…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι