Υπαρκτός ο κίνδυνος τσουνάμι στην περιοχή Σαντορίνης-«Αποτελεί μια διαρκή απειλή για την περιοχή»

«Η πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού είναι υπαρκτή και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη σεισμική δραστηριότητα» επισημαίνει σε νεότερη ανακοίνωσή της η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο κίνδυνος τσουνάμι δεν συνδέεται μόνον με την πρόσφατη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, «αλλά αποτελεί μια διαρκή απειλή για την περιοχή». Γι αυτό ζητά άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός δράσεων, όπως και προετοιμασία και ενημέρωση του πληθυσμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής:

Η πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού είναι υπαρκτή και δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη σεισμική δραστηριότητα. Χερσαίες και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση καταστροφικών κυμάτων, καθιστώντας την προετοιμασία και την ενημέρωση του πληθυσμού απολύτως απαραίτητες. Επιπλέον, ο κίνδυνος τσουνάμι δεν συνδέεται μόνο με την πρόσφατη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά αποτελεί μια διαρκή απειλή για την περιοχή.

Σε μια χώρα με υψηλή σεισμικότητα, όπως η Ελλάδα, η ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης, σαφών οδηγιών και συνεχούς εκπαίδευσης του πληθυσμού είναι ζωτικής σημασίας. Η εκδήλωση ενός τσουνάμι μπορεί να είναι απρόβλεπτη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση συντονισμένων δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας.

Ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενη από τους Υπ. Δρ. Γώγου Μαριλία, Υπ. Δρ. Σπύρου Ναυσικά-Ιωάννα, Δρ. Μαυρούλη Σπυρίδωνα, Καθηγήτρια Ευελπίδου Νίκη, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και Καθηγήτρια Αντωναράκου Ασημίνα, πραγματοποίησε αναλυτική χαρτογράφηση των περιοχών που ενδέχεται να πληγούν από τσουνάμι και αξιολόγησε την καταλληλότητα των υφιστάμενων σημείων συγκέντρωσης που έχουν υποδείξει οι τοπικοί Δήμοι.

Τα πρώτα ευρήματα της μελέτης δείχνουν:

- Ορισμένα προτεινόμενα σημεία καταφυγής, όπως αυτό στα Κατάπολα της Αμοργού, είναι στρατηγικά τοποθετημένα, προσφέροντας ικανοποιητική προστασία σε περίπτωση τσουνάμι. Αντίστοιχα, η επιλογή θέσης στην περιοχή της Αιγιάλης κρίνεται ικανοποιητική.

-Στη Σαντορίνη, τα σημεία καταφυγής έχουν οριστεί σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές (για παράδειγμα, το νοτιοανατολικό σημείο συγκέντρωσης βρίσκεται 3.100 m από τις ακτές του παραλιακού οικισμού Περίβολος και 3.200 m από την Περίσσα). Παρότι αυτή η τοποθέτηση εξασφαλίζει προστασία από τις επιπτώσεις ενός τσουνάμι, δεν διευκολύνει την άμεση (πεζή) πρόσβαση σε περίπτωση έκτακτης εκκένωσης.

- Στην Ίο, το μοναδικό σημείο συγκέντρωσης που εξυπηρετεί την περιοχή του λιμανιού (ανοιχτός χώρος Χρυσή Ακτή) βρίσκεται εντός της ζώνης που κατακλύζεται ακόμα και με το πιο ήπιο σενάριο (0-3 m run-up), γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο.

- Στη Νάξο, πολλά από τα υποδεικνυόμενα σημεία συγκέντρωσης βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης. Επιπλέον, λόγω της πυκνότητας του οικιστικού ιστού της Χώρας Νάξου, κρίνεται απαραίτητη η επικαιροποίηση των σημείων συγκέντρωσης και ο σχεδιασμός των διαδρομών πρόσβασης προς αυτά.

Ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές για την εκκένωση παράκτιων ζωνών σε περίπτωση τσουνάμι, καθίσταται σαφές ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Για τη μείωση του κινδύνου από τσουνάμι, προτείνουμε:

-Αναθεώρηση και επικαιροποίηση, όπου κρίνεται αναγκαίο, των σημείων καταφυγής και συγκέντρωσης.

-Καθορισμό περιοχών εκκένωσης.

-Χάραξη και σήμανση διαδρομών εκκένωσης.

-Ενίσχυση της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των κατοίκων και επισκεπτών.

-Διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας με τη συμμετοχή πολιτών, τοπικών και περιφερειακών φορέων.

- Συνεχή επιστημονική παρακολούθηση της σεισμικής και γεωδυναμικής δραστηριότητας της περιοχής, καθώς και ενίσχυση του δικτύου και του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης τσουνάμι.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Παναγιωτάκη-Στα χέρια των τεχνικών συμβούλων όλα τα στοιχεία
Του πήραν τα κλειδιά μία ημέρα πριν την τραγωδία-Νέα στοιχεία για το θανατηφόρο με θύμα την 50χρονη
Σε κρίσιμη κατάσταση εννιάχρονος που πνίγηκε τρώγοντας πορτοκάλι στη Λάρισα
Στα χέρια της ΕΛΑΣ μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών-Οι ρόλοι και ο τρόπος δράσης
Χειροπέδες σε μεθυσμένο πατέρα που ξέχασε στο δρόμο τον τετράχρονο γιο του στην Πάτρα
«Είναι στα αυθαίρετα, άμα μυρίσει ψωμί δεν το αφήνει»-Νέοι διάλογοι για το κύκλωμα πολεοδομίας στη Ρόδο
Στο δρόμο για να παραλάβει το παιδί της σκοτώθηκε 50χρονη-Οδηγός χωρίς άδεια συγκρούστηκε με το όχημά της
«Γιατί σώνει και καλά να με βγάλουν ένοχη;»-Ενοχλημένη η Μουρτζούκου για τις αποκαλύψεις για τον Παναγιωτάκη
Ζούσαν σαν εμίρηδες οι πολεοδόμοι της Ρόδου-Το ταξίδι στην Ταϊλάνδη, τα €800.000 και τα supercars
«Η μηχανή η μία είναι μάζα άμορφη»-Νέα συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα για Τέμπη