Η Τουρκία είναι πρόθυμη να στείλει στρατό στην Ουκρανία

Η Τουρκία εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει ρόλο σε μια μελλοντική ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία. Όπως ανέφεραν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Άγκυρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

«Το θέμα της συμβολής σε μια αποστολή θα εξεταστεί, εάν κριθεί απαραίτητο για την εγκαθίδρυση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης και θα αξιολογηθεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», δήλωσαν χαρακτηριστικά πηγές σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Στην Ευρώπη, οι κύριες στρατιωτικές δυνάμεις Βρετανία και Γαλλία έχουν ήδη ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας για πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων, σε περίπτωση που επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και υπάρξει ανάγκη επιτήρησής της. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, επιμένει πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα απαιτούσε μια ισχυρή διεθνή δύναμη επί του πεδίου, προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή της και να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι νέων επιθετικών ενεργειών.

Τουρκικές διπλωματικές κινήσεις και προϋποθέσεις συμμετοχής

Η τουρκική πλευρά κρατά ακόμη χαμηλά τους τόνους, επιδιώκοντας να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα. Η ανώνυμη πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, πάντως, διευκρίνισε πως οι σχετικές συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο:

«Οι συζητήσεις σχετικά με την τουρκική ανάπτυξη παραμένουν εννοιολογικές, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη συγκεκριμένες αποφάσεις».

Τονίστηκε, επίσης, πως η οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική συμμετοχή θα αφορά αποκλειστικά μη μαχητικές μονάδες, με αποστολή την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός -και μόνο αφού πρώτα έχει συμφωνηθεί και τεθεί σε εφαρμογή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Οι επαφές Ερντογάν και το παρασκήνιο της «προθυμίας»

Το τουρκικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο ούτε συγκυριακό. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τις χωριστές τους συναντήσεις στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα.

Από τις συμφωνίες για τα σιτηρά μέχρι την πρόταση για ειρηνευτική αποστολή, η Άγκυρα χτίζει ένα αφήγημα στρατηγικής συμμετοχής της και περιφερειακής επιρροής, ευελπιστώντας να αποκομίσει διπλωματικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Η ρωσική καχυποψία και το «άνοιγμα» Τραμπ

Η Μόσχα, ωστόσο, απορρίπτει κάθε ιδέα για την παρουσία στρατευμάτων από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος, εκφράζοντας διαρκώς τη δυσπιστία της απέναντι σε οποιοδήποτε δυτικό στρατιωτικό αποτύπωμα κοντά στα σύνορά της.

Εν μέσω αυτών των αντιδράσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την άποψη πως η Ρωσία ίσως να δεχόταν μια τέτοια αποστολή, αν το πλαίσιο είναι κατάλληλο και εγγυάται την ασφάλειά της.

Πηγή: ethnos.gr

Δειτε Επισης

Αποζημίωση σε ομοφυλόφιλο άνδρα μετά από «εξορκισμό» για «μεταστροφή» στην Αγγλικανική Εκκλησία
Επιστρέφει στην Πομπηία ρωμαϊκό ψηφιδωτό ερωτικού περιεχομένου που είχαν κλέψει οι ναζί
Ζήτησε από τον Ζελένσκι να μην βάλει στο στόχαστρο τη Μόσχα ο Τραμπ
Ποινή φυλάκισης με αναστολή επέβαλε η Σρι Λανκα σε τρανς τουρίστρια που περιφερόταν γυμνόστηθη
Μπλόκο στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας στο ΣΕΥ μετά από βέτο της Σλοβακίας
Η Βρετανία δέχτηκε μυστικά χιλιάδες Αφγανούς έπειτα από μαζική διαρροή δεδομένων το 2022
Κυρώσεις ΕΕ σε πρόσωπα από Ρωσία και Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Απτόητος από τις απειλές του Τραμπ, ο Πούτιν θα συνεχίσει τον πόλεμο
Υποσιτισμένο ένα στα δέκα παιδιά που εξετάζεται στη Γάζα
Ψάχνουν τα ιατρικά αρχεία του πιλότου της Air India-Οι φήμες για κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα