Προωθεί πρόταση «go and see» για τους Σύριους η Κομισιόν-Στόχος η αύξηση των επιστροφών

Από αυτό τον Οκτώβριο θα μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής εισόδου και εξόδου, μεταξύ άλλων με την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων στα σύνορα της ΕΕ, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να ευθυγραμμιστούν όλα τα κράτη μέλη με αυτό, δήλωσε κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλας Ιωαννίδης.

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε, ακόμα, στην αναμενόμενη πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο νομικό πλαίσιο για τις επιστροφές, καθώς και στη θέση της Κύπρου όσον αφορά το να δοθεί η δυνατότητα σε Σύριους πρόσφυγες να επιστρέφουν για σύντομες περιόδους στη χώρα, ώστε να δουν πως έχει η κατάσταση στις περιοχές καταγωγής τους και να διευκολυνθεί η ενδεχόμενη επιστροφή τους.

Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση για το σύστημα ψηφιακής διαχείρισης των συνόρων Entry/Exit (EES) και ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι «έχουμε την ημερομηνία - είναι κατ’ ακρίβεια ο Οκτώβριος του 2025, αλλά πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ευθυγραμμιστούν όλα τα κράτη μέλη με αυτό το νέο σύστημα».

«Πιθανώς δεν θα είναι ταυτόχρονη η έναρξη του προγράμματος, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε προκειμένου τα κράτη μέλη να έχουν την ευκαιρία να ευθυγραμμίσουν τα συστήματά τους με όλα τα άλλα κράτη μέλη», επεσήμανε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε, ακόμα, πως η Κυπριακή Δημοκρατία «υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου που θα διέπει την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο, τόνισε, «είναι σημαντικό για τα κράτη μέλη να διατηρήσουν ένα βαθμό ευελιξίας προκειμένου να διαμορφώσουν τα προγράμματα επιστροφής τους σύμφωνα με τις δικές τους ιδιαίτερες συνθήκες».

Όσον αφορά τη Συρία, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης σημείωσε πως η Κύπρος υποστήριζε από την αρχή την ιδέα της ταχείας προώθησης της ανάκαμψης της χώρας (early recovery), «ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ασφαλείς και αξιοπρεπείς επιστροφές».

«Επιπλέον, συμφωνούμε με την έννοια των επισκέψεων ‘go and see’, δηλαδή να επιτραπεί στους Σύριους υπηκόους να επισκέπτονται τη χώρα τους χωρίς να χάνουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας, ώστε να διευκολυνθούν οι μόνιμες επιστροφές», σημείωσε.

«Ωστόσο, προκειμένου να εμποδιστεί η ενδεχόμενη κατάχρηση αυτού του προγράμματος, έχουμε την άποψη ότι πρέπει να περιοριστεί όσον αφορά τη διάρκεια της περιόδου εντός της οποίας θα πρέπει να πραγματοποιούνται αυτές οι επισκέψεις, καθώς και τον αριθμό των επισκέψεων ανά οικογένεια», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την οδηγία για τις επιστροφές που αναμένεται να καταθέσει σύντομα η Κομισιόν, και κατά πόσον εφόσον η οδηγία θα χρειαστεί χρόνια να τεθεί σε ισχύ ίσως θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για αυτή την πρόταση.

«Όσον αφορά την τρέχουσα νομοθεσία, είναι κοινά αποδεκτό ότι δεν είναι επαρκής. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να δούμε μια νέα πρόταση και η πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζει αυτή την ιδέα» σημείωσε. «Πιστεύουμε λοιπόν ότι πρέπει να κάνουμε μια αρχή προκειμένου να συζητήσουμε ένα πιο ολοκληρωμένο, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο», είπε.

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Αβέρωφ σε ΠτΔ λίγο πριν τη Γενεύη-«Δείξε θάρρος και τόλμη και θα με βρεις στο πλάι σου»
Ξεκινά η συζήτηση για την άρση απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο-Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Με απόλυτη προσήλωση στους στόχους του μεταβαίνει στη Γενεύη ο ΠτΔ-«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα»
Απαισιόδοξοι πρώην διαπραγματευτές για εξελίξεις στο Κυπριακό-Οι σκέψεις για την άτυπη διάσκεψη
Το παράδειγμα Φειδίας, η εισβολή των Influencer στην πολιτική και η ψήφος στα 17 που ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες
Υψηλοί στόχοι αλλά χαμηλές προσδοκίες στην αντίστροφη μέτρηση για τη Γενεύη
Απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό πριν τη Γενεύη ο Πρόεδρος-«Είμαστε έτοιμοι αλλά και προετοιμασμένοι»
Συνάντησε και την ΤΜΤ πριν τη Γενεύη ο Τατάρ-«Είναι απαραίτητη μια λύση στη βάση του "ίσου κυρίαρχου κράτους¨"»
Κοντά σε αποπαγοποίηση θέσεων για συμπλέγματα κοινοτήτων-Τίθεται σε πρακτική εφαρμογή η μεταρρύθμιση Τ.Α.
Το επικρατέστερο σενάριο για τη Γενεύη, το ερωτηματικό για παρουσία Φιντάν και η αναμονή για συμμετοχή Ε.Ε.