Παραδοχή Ζελένσκι-«Η αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας εμποδίζει την αντεπίθεσή μας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε σήμερα ότι η Ρωσία, με την αεροπορική της υπεροχή, σταματά την ουκρανική αντεπίθεση, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιβράδυνση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

«Αφού δεν έχουμε αεροπορικές δυνάμεις και η Ρωσία έχει, μας εμποδίζουν από αέρος. Σταματούν την αντεπίθεσή μας», τόνισε ο Ζελένσκι από το Κίεβο, καταδικάζοντας «διεργασίες που γίνονται πιο περίπλοκες και πιο αργές, αναφορικά με τις κυρώσεις ή την προμήθεια όπλων» από τη Δύση.

«Ο πόλεμος επιβραδύνεται, αναγνωρίζουμε αυτό το γεγονός», είπε.

«Όταν οι εταίροι μας λένε "ποιο είναι το επόμενο βήμα στην αντεπίθεση; η απάντησή μου είναι ότι σήμερα, τα βήματά μας είναι πιθανώς ταχύτερα από τα νέα πακέτα κυρώσεων" που στοχεύουν τη Ρωσία», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το Κίεβο διαμαρτύρεται τακτικά για τον αργό ρυθμό επιβολής μέτρων αντιποίνων που αποσκοπούν στην επιβράδυνση της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης.

Ο Ζελένσκι τόνισε για άλλη μια φορά ότι αν η Δύση παραδώσει πιο γρήγορα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία καθιστούν εφικτά πλήγματα κατά ρωσικών θέσεων άμυνας, στα μετόπισθεν και της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ο ουκρανικός στρατός θα προχωρούσε επίσης πιο γρήγορα.

«Ένα συγκεκριμένο όπλο έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο. Όσο πιο ισχυρό και μακράς εμβέλειας είναι, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει η αντεπίθεση», τόνισε.

Οι Δυτικοί παραδίδουν στην Ουκρανία με το σταγονόμετρο πυρομαχικά αυτού του τύπου, υπό τον φόβο ότι το Κίεβο θα τα χρησιμοποιήσει, παρά τις δεσμεύσεις του, για να βομβαρδίσει ρωσικά εδάφη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου.

Επίσης η Ουκρανία παραπονιέται εδώ και μήνες για τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ η χώρα διαθέτει έναν μικρό και γερασμένο στόλο αεροσκαφών που χρονολογείται από τη σοβιετική περίοδο.

Μετά από μήνες αναβλητικότητας, αρκετές δεκάδες από αυτά τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη θα παραδοθούν από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν στο πεδίο μάχης, με δεδομένο ιδιαίτερα τον χρόνο εκπαίδευσης των πιλότων.

Η ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία δυσκολεύεται να προχωρήσει λόγω της ρωσικής αεροπορικής υπεροχής, αλλά και ενός πολύπλοκου δικτύου αμυντικών γραμμών, ειδικότερα στην νότια Ουκρανία, που αποτελείται από χαρακώματα, νάρκες κατά προσωπικού και κατά αρμάτων μάχης.

Δειτε Επισης

Ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα δέχτηκε επίθεση με πυροβολισμούς και ρουκέτες
Στους 68 έφτασαν οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Αδιανόητες εικόνες καταστροφής
Διπλωματικός πυρετός για τη Γάζα-Ο Νετανιάχου πάει στον Τραμπ
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες μετά τις πλημμύρες στο Τέξας-Νεκρά 15 παιδιά
Σκηνές πανικού σε αεροσκάφος της Ryanair-Επιβάτες πηδούν από τα φτερά, 18 τραυματίες
Μετά τους Βορειοκορεάτες οι Ρώσοι στρατολογούν και Κουβανούς-Η περιπέτεια του Φρανσίσκο στο μέτωπο
Ίδρυσε το «κόμμα της Αμερικής» ο Έλον Μασκ-Πού στοχεύει, πόσο μπορεί να βλάψει τον Τραμπ
Ο Δαλάι Λάμα, παγκόσμιο σύμβολο του θιβετιανού πολιτισμού και της αντίστασης, έγινε 90 ετών
Μαχητικό F-16 αναχαίτισε ιδιωτικό αεροσκάφος πάνω από γήπεδο γκολφ του Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ
Ο Νετανιάχου χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες τις απαιτήσεις της Χαμάς εν όψει των συνομιλιών για τη Γάζα