Πανηγυρίζει για την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ ο Τατάρ-Κόβει κάθε κουβέντα για διαπραγματεύσεις

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ μίλησε με τον παράνομο Μπαϊράκ και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την έκκληση του για αναγνώρισε της «τδβκ» την οποία και χαρακτήρισε ως ένα ισχυρό μήνυμα. Ανέφερε παράλληλα πως δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις έως ότου δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι «το μήνυμα αφορά την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ για τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θράσος Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ-Απέρριψε ΔΔΟ, ζήτησε αναγνώριση ψευδοκράτους

Ισχυρίστηκε πως όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία για ένα ομοσπονδιακό κράτος, και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της «τδβκ» και για τη δημιουργία διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την «τδβΚ».

Είπε ότι δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις έως ότου δεν αναγνωριστεί κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. «Το μήνυμα αυτής της ομιλίας είναι ότι, η ανεξαρτησία της ‘τδβκ’ θα πρέπει να αναγνωριστεί, με άλλα λόγια, εάν υπάρξει συμφωνία, η ‘τδβκ’ θα είναι μέρος της. Εάν υπάρξει συμφωνία, θα είναι μεταξύ δύο κρατών», πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσπαθεί να παρασύρει τους Τουρκοκύπριους προς την Κυπριακή Δημοκρατία με κάποια μέτρα για τις προσωπικές τους προσδοκίες και ότι η πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς καταρρέει.

«Επειδή η ισότητα δεν μπορεί να είναι σε ομοσπονδιακή βάση, πρέπει να βασίζεται σε κυρίαρχη ισότητα. Η κυριαρχική ισότητα βασίζεται στη συνεργασία δύο κρατών», είπε.

Μίλησε ακολούθως για τις επαφές του αναφέροντας ότι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ισλαμική Διάσκεψη ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Υπενθυμίζοντας ότι η συνάντησή του με τον Γκουτέρες θα γίνει το Σάββατο, είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν απόψε και στη συνάντηση θα παραστεί και ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

«Οι εντατικές επαφές συνεχίζονται, εξηγούμε τον δίκαιο αγώνα μας και το έδαφος που βασίζεται σε δύο κράτη», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν ο ΠτΔ, πίεση από θεσμούς της ΕΕ για διορισμό απεσταλμένου

Τι είπε ο Ερντογάν

Στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα γεγονότα της Πύλας λέγοντας: «Θεωρούμε τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο ως εκδήλωση της κενής θεσμικής δομής (των ΗΕ) που δεν εμπνέει δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή όπου θα κυριαρχεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων από όλα τα μέρη».

Συνεχίζοντας είπε πως, «δεν έχουμε βλέψεις εναντίον κανενός». Είπε ακόμα ότι «δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει τα δικαιώματά μας».

Το σχόλιο της Λευκωσίας

Η Λευκωσία δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό από τις τοποθετήσεις που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου.

Πρόσθεσαν πως περιμένουν να δουν και το τι θα λεχθεί κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη.

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε θετικές εξελίξεις εντός του 2024 για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου των ΗΠΑ ο ΠτΔ
ΒΙΝΤΕΟ: Το παράπονο Κύπριου στον Κασσελάκη για το ολίσθημα για κατεχόμενα και η ανεύθυνη αντίδραση
Τίμησε τον Χριστοδουλίδη με Προεδρικό μετάλλιο το Queens College
Συλλυπητήρια Προέδρου στην οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού που σκοτώθηκε στο καθήκον
Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για τη Δημαρχεία του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Λούκας Πολυκάρπου
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στις συναντήσεις Κόμπου στη Νέα Υόρκη
Επιμένει για τις υπερωρίες της Κωμοδρόμου το ΑΚΕΛ-«Ο ΚΕ διαψεύδει το έντυπο που επανειλημμένα υπόγραφε»
Μέτσολα προς Αμμοχωστιανούς-«Ακλόνητη η θέση του ΕΚ για την Κύπρο»
Διεκδικεί το χρίσμα του ΔΗΣΥ για Δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Παναγιώτης Κύζας
Ανασκόπηση συνεργασίας στη τριμερή συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη