Ιωάννου: Το κράτος να ενημερώσει για αγοραπωλησίες ξενοδοχείων στην Αμμόχωστο

Ο Δήμος Αμμοχώστου και οι δημότες ανησυχούν για την αγοραπωλησία ξενοδοχείων στην περίκλειστη πόλη και το κράτος οφείλει να δώσει ενημέρωση, αλλά και κατευθυντήριες γραμμές για τι πρέπει να πράξουν οι δημότες, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου.

Σε χαιρετισμό του σε ανοικτή συγκέντρωση Αμμοχωστιανών που πραγματοποιήθηκε στο Φρέναρος, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για αγοραπωλησίες ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή και την επαναδραστηριοιποίηση τους και είπε πως «είμαστε σε επαφή τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών όσο και με τον Γενικό Εισαγγελέα όπου σε κατ΄ιδιαν συνομιλία, θέσαμε τις ανησυχίες μας. Αναμένουμε από αυτούς να μας ενημερώσουν τόσο για την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων όσο και για τα διαβήματα τα οποία προτίθενται να πράξουν ως κράτος για να αποτρέξουν τα νέα τετελεσμένα».

Εμείς, συνέχισε «αλλά και οι δημότες μας εύλογα ανησυχούμε και το λιγότερο που πρέπει να πράξει το κράτος είναι να δώσει ενημέρωση αλλά και κατεθυντήριες γραμμές για το τι θα πρέπει να πράξουν οι δημοτες μας σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις».

Στην ενημέρωση του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου αναφέρθηκε στις επαφές που έχουν με τους Τουρκοκύπριους Αμμοχωστιανούς και σημείωσε πως «την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μεσαιωνική Αμμόχωστο, η πρώτη κοινή δικοινοτική εκδήλωση. Επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών Ντολόρ Μοντσεράτ με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα επισκεφθούν την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα την Αμμόχωστο στις 19-20 Οκτωβρίου». Σημείωσε πως «τον Νοέμβριο προγραμματίζεται επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου στις ΗΠΑ για συναντήσεις με αξιωματικούς στο Κογκρέσο και τα Ηνωμένα Εθνη».

Στις διάφορες ενέργειες συγκαταλέγεται και η εξασφάλιση οικιστικού τεμαχίου για την ανέγερση ιδιόκτητων προσωρινών γραφείων του Δήμου Αμμοχώστου στη Λεμεσό μεχρι την επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη.

Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, συνέχισε ο Σίμος Ιωάννου «όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει η ενότητα και η συνεννόηση μεταξύ μας», αναφέρθηκε στη συνεργασία και ενότητα που επικρατεί μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου με όλους τους φορείς, τα οργανωμένα σύνολα και σωματεία της πόλης». Σημείωσε πως «η ενότητα βέβαια απαιτείται σε ευρύτερο επίπεδο, πολιτικής ηγεσίας, πολιτικών δυνάμεων και κοινωνίας, ενότητα η οποία κτίζεται πάνω στους κοινούς στόχους, κοινές προτεραιότητες και αρχές, στο στόχο για λύση στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο για επανένωση της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «ως Δήμος Αμμοχώστου έχουμε εντείνει δραστικά την κινητοποίηση μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να καταγγείλουμε τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας, να αναδείξουμε το ζήτημα της πόλης μας και να διεκδικήσουμε έμπρακτη στήριξη για εφαρμογή των Ψηφισμάτων που προνοούν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στην περίκλειστη πόλη, υπό την διοίκηση του ΟΗΕ».

Σημείωσε ακόμα ότι στηρίζουμε εκδηλώσεις από φορείς και σωματεία της Αμμοχώστου όπως ο ημιτελής μαραθώνιος Αμμοχώστου, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έγιναν και αφορούν το πολιτικό ζήτημα λέγοντας πως μια από τις πιο επιτυχείς είναι η επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις για το θέμα της Αμμοχώστου ενώ «έγιναν κάποιες εισηγήσεις πώς μπορεί να βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και η ίδια, καθότι θεωρείται πολύ μεγάλη και καλή φίλη της Κύπρου και της Αμμοχώστου».

Ο Δήμος Αμμοχώστου, ανέφερε ο κ. Ιωάννου «δηλώνει πρόθυμος να ακούσει να μιλήσει και να συζητήσει με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο δημότη σχετικά με όλα τα θέματα τα οποία προβληματίζουν το καθένα. Πρέπει όμως να μείνουμε ψύχραιμοι, ενωμένοι, επιδεικνύοντας σεβασμό στην οποιανδήποτε άλλη άποψη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που δεν είναι άλλος παρά η επιστροφή στην πόλη μας».

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα «αισιοδοξίας ότι τίποτα δεν τελείωσε και ότι πρέπει να παλαίψουμε για εμάς, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο κυρίως με τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, όμως οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε γιατί αν χαθεί ο κοινωνικός ιστός της πόλης μας, δεν θα υπάρχει επιστροφή». 

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμα ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές για ανάδειξη νέου Δημοτικού Συμβουλίου τόσο ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται «αφειδώλευτα και με τον ίδιο ζήλο ώσπου να παραδοθεί η σκυτάλη στους επόμενους».

Δειτε Επισης

Θέματα περιβάλλοντος και πράσινης μετάβασης σε συνάντηση Υπ. Γεωργίας-Κύρτσου
Αντιδρούν οι αιγοπροβατοτρόφοι, ετοιμάζουν διαμαρτυρία στο Προεδρικό-Ποια τα αιτήματά τους
Ανακοίνωσε έργα στα Μαντριά η Έπαρχος Πάφου
Ορειβατούν για στήριξη τρίχρονου παιδιού που δίνει τον δικό του αγώνα στο Ισραήλ
«Περίπου 4.000 νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο»-Προειδοποιεί για αποφασιστική δράση η Κανάρη
Στο έλεος του Θεού οι συνταξιούχοι-Καταγγελίες από υπερήλικες σε γηροκομεία
Σε επενδυτική κατηγορία και κατά δύο βαθμίδες αναβάθμισε την Κύπρο ο Moody's
Ράπτης: Η ναυτιλία σε μεταίχμιο, ο διάβολος στις λεπτομέρειες
Έρχεται ισχυρό ρεύμα αέρα με βροχές και καταιγίδες-Πέφτει η θερμοκρασία
Αντιδράσεις για τα κέντρα αποκατάστασης-«Βάζουν καινούργια στο ΓεΣΥ, παλιά και αξιόπιστα παραμένουν εκτός»