Θράσος Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ-Απέρριψε ΔΔΟ, ζήτησε αναγνώριση ψευδοκράτους

Τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος κάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας δεν μπορεί εφαρμοστεί.

Στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα γεγονότα της Πύλας λέγοντας: «Θεωρούμε τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο ως εκδήλωση της κενής θεσμικής δομής (των ΗΕ) που δεν εμπνέει δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή όπου θα κυριαρχεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων από όλα τα μέρη».

Συνεχίζοντας είπε πως, «δεν έχουμε βλέψεις εναντίον κανενός». Είπε ακόμα ότι «δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει τα δικαιώματά μας».

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμα ότι «διανύουμε 60 χρόνια από την ανάδειξη του Κυπριακού» και υποστήριξε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντα ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό». Είναι γεγονός αποδεκτό από όλους, ισχυρίστηκε, «ότι αυτή η λύση δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί με βάση το μοντέλο της ομοσπονδίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της τδβκ και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτή τη χώρα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι «αναμένουμε επίσης από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί να συμμορφωθεί με την ουδετερότητα που είναι υποχρεωμένη να επιδεικνύει. Δεν θέλουμε αυτή η Δύναμη, της οποίας η φήμη έχει ήδη πληγεί, να αντιμετωπίσει μια νέα απώλεια φήμης στην Κύπρο».

Η Λευκωσία δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό από τοποθετήσεις Ερντογάν, λένε πηγές

Η Λευκωσία δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό από τις τοποθετήσεις που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου.

Πρόσθεσαν πως περιμένουν να δουν και το τι θα λεχθεί κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν ο ΠτΔ, πίεση από θεσμούς της ΕΕ για διορισμό απεσταλμένου

Τις δηλώσεις Ερντογάν χαιρέτισαν Ουστέλ-Τορέ στα κατεχόμενα

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ουνάλ Ουστέλ προέβη σε γραπτή δήλωση και χαιρέτισε το κάλεσμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για «αναγνώριση της ‘τδβκ’».

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Ουστέλ εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του στον Ερντογάν, «ο οποίος ήταν η ισχυρή φωνή του τουρκοκυπριακού λαού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ανακοίνωσε για άλλη μια φορά τη φωνή και τη δικαιοσύνη των Τουρκοκυπρίων».

«Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, ο ‘τουρκοκυπριακός λαός’ έχει κάνει όλα τα ειλικρινή βήματα προς την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, το οποίο είναι πλέον στα 60 του έτη. Οι πραγματικότητες που προέκυψαν μετά από τόσα χρόνια καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο. Ο κόσμος πρέπει τώρα να δει τις πραγματικότητες του νησιού και να αναγνωρίσει την ‘τδβκ’ σύμφωνα με αυτές τις πραγματικότητες», πρόσθεσε ο Ουστέλ.

Εξάλλου ο «πρόεδρος» της λεγόμενης βουλής Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι επικροτούν ολόψυχα τα μηνύματα που έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε όλο τον κόσμο σχετικά με το Κυπριακό

Χαιρετίζοντας την επανάληψη της έκκλησης για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της «τδβκ» από τον Ερντογάν και την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να συνάψει εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με την «γδβκ», ο Τορέ είπε επίσης ότι ο Ερντογάν φέρνει τις εξελίξεις σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης και υπενθυμίζει στον ΟΗΕ τα καθήκοντά του και την αρχή της αμεροληψίας, που είναι, όπως ισχυρίστηκε, σημαντική για να μάθει η διεθνής κοινότητα τι πραγματικά συμβαίνει στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Συναντήσεις με ομολόγους της πραγματοποίησε η Αννίτα Δημητρίου
Επιβάλλει αλλαγή τακτικής η εμπειρία των συνομιλιών-Κάκισε τις υποχωρήσεις ο Σιζόπουλος
Γραπτή συμφωνία ΟΥΝΦΙΚΥΠ με ψευδοκράτος ζητά το ΣΕΑ της Τουρκίας
Αναμένεται σύντομα συμφωνία της ΕΕ για διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων
Ψήφισμα Βουλής υπέρ των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Μήνυμα Κουλία να εργαστούμε ενωμένοι για μια Κύπρο ελεύθερη
Διαχείρηση υδάτων και εταιρικό δίκαιο οι κυπριακές αναφορές στη δέσμη παραβάσεων της ΕΕ
Νέο πολιτικό κόμμα σκέφτεται να ιδρύσει ο Σερντάρ Ντενκτάς
Πρέπει να φύγει ο Τατάρ για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, εκτιμά ο Ταλάτ
Νέα καταγγελία μαθητή-Δέχθηκε επίθεση μετά το σχολείο