Συνεδριάζει και καταθέτει τις τελικές του θέσεις ο ΠΙΣ για τις λίστες αναμονής-Βάζει γραμμές ο Αγαθαγγέλου

Η θέση του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου επί των όσων συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την αποτελεσματική και επιστημονικά ορθή αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των λιστών και του χρόνου αναμονής των ασθενών για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό του Γενικού Συστήματος Υγείας, θα διαμορφωθεί από το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος και αφού ακουστούν οι απόψεις των επιστημονικών εταιρειών και των συντεχνιών.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σύλλογο στην εν λόγω σύσκεψη τόνισε την ανάγκη όπως οι λύσεις που θα αποφασιστούν, στηρίζονται σε σωστές επιστημονικές βάσεις, να είναι λειτουργικές, να λαμβάνουν υπόψιν τις θέσεις των μάχιμων ιατρών και να διασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς. Παρέπεμψε ταυτόχρονα σε αποτελεσματικές πρακτικές που ακολούθησαν με επιτυχία άλλα προηγμένα συστήματα υγείας του εξωτερικού.

Ο Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέλυσε διεξοδικά το τι σημαίνει στην κλινική πρακτική «λίστα αναμονής» και «χρόνος αναμονής» τονίζοντας ότι αυτά αφορούν τα μη επείγοντα περιστατικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση του επείγοντος περιστατικού από τη μία, και του μηχανισμού διαχείρισης των λιστών αναμονής από την άλλη, επισημαίνοντας ότι η επείγουσα ιατρική αποτελεί ένα ξεχωριστό μέρος της κλινικής πρακτικής και δεν έχει να κάνει με τις λίστες αναμονής για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Τόνισε ταυτόχρονα ότι η σοβαρότητα ενός περιστατικού και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για σκοπούς προτεραιοποίησης των περιπτώσεων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής.

Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψιν των αρμοδίων φορέων προτού λάβουν τις οποιεσδήποτε οριστικές αποφάσεις.

Ο Δρ Αγαθαγγέλου επαναβεβαίωσε, τέλος ότι ο ΠΙΣ είναι παρών και έτοιμος να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Ωστόσο η τελική θέση και οι εισηγήσεις του ΠΙΣ προς αυτή την κατεύθυνση, θα διαμορφωθούν συλλογικά από την ηγεσία του Συλλόγου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρίχνει γέφυρα επικοινωνίας με τις συντεχνίες μετά τις αντιδράσεις η Κανάρη-«Θα συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις»

Δειτε Επισης

Πυρά βουλευτών κατά ΥΠΑΝ-«Διαχρονικά προβλήματα στα σχολεία κρύβονται κάτω από το χαλί»
Ικανοποίηση ΤΕΒΕΑ για το τοπικό σχέδιο Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας-Δερύνειας
Πριν το τέλος του χρόνου η ανέγερση 10.000 κοινωνικών κατοικιών στα κατεχόμενα
Βγαίνει μπροστά η ΕΠΑ, απορρίπτει τα περί παρέμβασης από το Υπουργείο Εμπορίου
Εντός Οκτωβρίου μπαίνουν οι μπουλντόζες στις ακατάλληλες πολυκατοικίες στα Λατσιά
Σε διορθωτικές κινήσεις καλεί τον ΟΑΥ ο ΠΑΣΥΝΜ σε σχέση με πλήρωση θέσεων
Eνίσχυση μηχανισμών παρέμβασης ζητά το Hope for Children για βία στα σχολεία
Εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης προτείνει η Επ. Περιβάλλοντος-Υπέρ του τραμ ο Γιωρκάτζης
Στο ΓεΣΥ από την Δευτέρα η Πολυκλινική «Υγεία»-Μπαίνει και το ΤΑΕΠ του Απολλώνειου από 1η Οκτωβρίου
Παράταση στις αιτήσεις για πρόσληψη ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά