Υποδείξεις Αβέρωφ στον Πρόεδρο για το Κυπριακό-Έκανε κύκλο επαφών με κόμματα και πρέσβεις

Τη δική του θέση για τις διεργασίες στα Ηνωμένα Έθνη εκφράζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Με γραπτή του δήλωση ο κ. Νεοφύτου, αναφέρει ότι, «Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησα σειρά εμπιστευτικών επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις και με τους πρέσβεις της Ελλάδας και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων και διεργασιών στη Νέα Υόρκη για το Εθνικό θέμα».

Όπως προσθέτει, «απέφυγα κάθε σχετική δημοσιότητα διότι, αφενός, σεβάστηκα τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συνομιλιών και αφετέρου, θέλησα δια του παραδείγματος να υπογραμμίσω ότι και στο Κυπριακό απαιτείται ουσία και υπευθυνότητα και όχι επικοινωνία με δηλώσεις οι οποίες υποκαθιστούν τον διάλογο».

Αυτή τη στιγμή, σημειώνει, «το μόνο που θεωρώ σκόπιμο να εκφράσω δημοσίως είναι η έκκλησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ με την αποφασιστικότητα της σαφήνειας και τη διπλωματία των πρωτοβουλιών».

Βασικό αίτημα και απαίτηση της δικής μας πλευράς, τονίζει, «πρέπει να είναι ο άμεσος ορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Το πλαίσιο που θα επιδιώξουμε οφείλει να είναι αυτό των συμφωνημένων καταλήξεων στο Κραν Μοντανά και όχι η εξ΄υπαρχής διαπραγμάτευση, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει το πλαίσιο Γκουτιέρες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ερωτηματικά για τις πραγματικές μας προθέσεις».

Στη διπλωματία των πρωτοβουλιών, καταλήγει, «τώρα είναι η ώρα της επίσημης δημοσιοποίησης των συγκεκριμένων μέτρων που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ατύπως προ-ανακοινώσει. Έτσι πείθουμε. Αυτή τη στιγμή δεν επιθυμώ και δεν πρέπει να πω περισσότερα, παρά μόνο «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Δειτε Επισης

Κυπριακό, περιφερειακά και διμερή σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Προέδρου-ΥΠΕΞ Σ. Αραβίας
Προανήγγειλε θετικές εξελίξεις εντός του 2024 για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου των ΗΠΑ ο ΠτΔ
ΒΙΝΤΕΟ: Το παράπονο Κύπριου στον Κασσελάκη για το ολίσθημα για κατεχόμενα και η ανεύθυνη αντίδραση
Τίμησε τον Χριστοδουλίδη με Προεδρικό μετάλλιο το Queens College
Νέα στοιχεία για την φρίκη στο Βόλο-Aναφορές ότι ο 28χρονος κακοποιούσε και το παιδί
Συλλυπητήρια Προέδρου στην οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού που σκοτώθηκε στο καθήκον
Πώς έγινε η συντριβή του αεροσκάφους στη Θήβα-Καταλείπει σύζυγο και βρέφος ο 37χρονος χειριστής
Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για τη Δημαρχεία του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Λούκας Πολυκάρπου
Το τροχαίο που προηγήθηκε του διπλού θανατηφόρου και η μαρτυρία του οδηγού που παρέσυρε τα θύματα
Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στις συναντήσεις Κόμπου στη Νέα Υόρκη