Υπενθύμιση βρετανικής καταδίκης των επεισοδίων στην Πύλα από τον λόρδο Άχμαντ

Τη δήλωση καταδίκης των επιθέσεων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα, που είχαν εκδώσει οι πρεσβείες του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Λευκωσία υπενθύμισε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών λόρδος Άχμαντ απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή των Λόρδων.

Σημείωσε ότι η δήλωση ήταν παρόμοια με εκείνη που εξέδωσε στις 21 Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, καταδικάζοντας τις επιθέσεις και εκφράζοντας ανησυχία για τη μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή δρόμου, ενώ παράλληλα τόνιζε τη στήριξη του Συμβουλίου στην ειρηνευτική εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε από τον λόρδο Σάρκι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τη βρετανική αποτίμηση του συμβάντος και για το ποιες συζητήσεις έχουν γίνει για την «παρέμβαση» της ειρηνευτικής δύναμης στην κατασκευή του δρόμου με τα ΗΕ, την UNFICYP, την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κυβέρνηση της Τουρκίας και «τις τουρκοκυπριακές αρχές στη Βόρεια Κύπρο».

Ο λόρδος Άχμαντ ανέφερε στην απάντησή του πως το Ην. Βασίλειο έχει συζητήσει με όλες τις προαναφερθείσες πλευρές για τα γεγονότα στη νεκρή ζώνη «ώστε να ενθαρρύνει αποκλιμάκωση και να υποστηρίξει μια διπλωματική επίλυση».

«Έχουμε χαιρετίσει την επακόλουθη αποκλιμάκωση, αλλά σημειώνουμε πως οι τραυματισμοί που υπέστησαν τρεις Βρετανοί ειρηνευτές των ΗΕ υπονομεύουν την ικανότητα των ΗΕ να εκπληρώσουν την ειρηνευτική εντολή τους. Είναι επίσης μία υπενθύμιση ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας τίθενται τακτικά σε κίνδυνο για να υποστηρίξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα ανά τον κόσμο», κατέληξε στην απάντησή του ο λόρδος Άχμαντ.

Την επαναδιατύπωση της καταδίκης από τον Βρετανό Yφυπουργό χαιρέτισε με ανάρτηση σττην πλατφόρμα Χ η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ.

Δειτε Επισης

Χαραλαμπίδου: Οι πολίτες αναμένουν ενίσχυση του κράτους δικαίου
Από πολίτη εντοπίστηκε ο νεκρός στην παραλία της Χλώρακας-Απέκλεισαν την εγκληματική ενέργεια οι Αρχές
Επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο για την 63η Επέτειο Ανεξαρτησίας
Η τελευταία ανάρτηση της 50χρονης που διαμελίστηκε στο κρεοπωλείο μπροστά στα μάτια της κόρη της
Απαγόρευση νυχτερινής οδήγησης και ειδική άδεια με όριο μέχρι 90 kmh-Οι αλλαγές που προωθεί η ΕΕ
BINTEO: «Σπρώξτε καυλ....ρόπαιδα»-Ο Μπέος εμψυχώνει ομάδα ανδρών να απεγκλωβίσουν αυτοκίνητα
Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε σε παραλία της Χλώρακας
Δυο πρόσωπα κινδύνευσαν σε θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Νέαρχος
«Μακάρι να μην συνέβαινε»-Τι λέει η αδελφή του ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου που διαμελίστηκε η 50χρονη
Θέματα περιβάλλοντος και πράσινης μετάβασης σε συνάντηση Υπ. Γεωργίας-Κύρτσου