Το ΕΚ ενισχύει τους κανόνες του για ακεραιότητα, διαφάνεια και λογοδοσία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) αναθεώρησε τον εσωτερικό Κανονισμό του, αντιδρώντας στις κατηγορίες περί διαφθοράς, με βάση το σχέδιο 14 σημείων της Προέδρου του. Οι αλλαγές στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου εγκρίθηκαν την Τετάρτη στην Ολομέλεια, στο Στρασβούργο, με 505 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 52 αποχές.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΕΚ, οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν την ενίσχυση της απαγόρευσης όλων των δραστηριοτήτων των ευρωβουλευτών που θα αποτελούσαν άσκηση πίεσης εκ μέρους ομάδων συμφερόντων («lobbying»), την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων σχετικά με ιδέες ή προτάσεις που λαμβάνονται από εξωτερικούς φορείς, οι οποίες θα επισυνάπτονται σε όλες τις εκθέσεις και γνώμες, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας. 

Άλλες αλλαγές που θεσπίστηκαν περιλαμβάνουν ευρύτερους κανόνες σχετικά με τη δημοσίευση συναντήσεων, προκειμένου να αφορούν όλους τους ευρωβουλευτές (όχι πλέον μόνο σε όσους κατέχουν επίσημες θέσεις) και να καλύπτουν συναντήσεις με εκπροσώπους τρίτων χωρών. Ακόμη, οι αλλαγές αφορούν αυστηρότερους κανόνες για τη μεταπήδηση στον ιδιωτικό τομέα, εισάγοντας την απαγόρευση για ευρωβουλευτές να συνεργάζονται με πρώην ευρωβουλευτές τον οποίων η θητεία έληξε τους προηγούμενους έξι μήνες (μέτρο συμπληρωματικό ως προς την απαγόρευση τέτοιων δραστηριοτήτων για τους πρώην ευρωβουλευτές για την ίδια περίοδο).

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν διευρυμένο ορισμό των συγκρούσεων συμφερόντων, καλύτερους κανόνες για τις σχετικές δημοσίως διαθέσιμες δηλώσεις και αρμοδιότητες για τα σχετικά σώματα του Κοινοβουλίου σχετικά με το κατά πόσον ο εκάστοτε ευρωβουλευτής με σύγκρουση συμφερόντων θα πρέπει να κατέχει συγκεκριμένες θέσεις. Επιπλέον, προνοούνται χαμηλότερα κατώτατα όρια για τη δήλωση αμειβόμενων δραστηριοτήτων καθώς και δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων κατά την έναρξη και τη λήξη κάθε θητείας.

Ακόμη, περιλαμβάνονται αυστηρότεροι κανόνες για την αποδοχή δώρων και τη δήλωση εξόδων ταξιδίου/διαμονής που καταβάλλονται από τρίτους, με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή αλλά και με το ρόλο εκπροσώπου του Κοινοβουλίου, η ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας συμβουλευτικής επιτροπής και η αύξηση των μελών της από πέντε σε οκτώ, καθώς και ειδικοί κανόνες για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων από ανεπίσημες ομάδες ευρωβουλευτών.

Σημειώνεται ότι οι αναθεωρήσεις του Κανονισμού του Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις ενέργειες που ανέλαβε το Προεδρείο σχετικά με τα τμήματα του σχεδίου 14 σημείων που μπορούσαν ήδη να εφαρμοστούν.

Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2023, εκτός από αυτές που εξουσιοδοτούν το Προεδρείο και τους Κοσμήτορες να εγκρίνουν εκτελεστικά μέτρα, οι οποίες θα εφαρμοστούν αμέσως. Οι δηλώσεις συμφερόντων που έχουν υποβληθεί πριν από τις αλλαγές αυτές θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες η Νέα Υόρκη
Περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Νέοι στη Σουηδία εκλιπαρούν συμμορίες να κάνουν φόνους με συμβόλαια θανάτου-Ο στρατός στους δρόμους
Συγκρούστηκαν τρένα σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Σκωτία-Πολλοί τραυματίες
Η Ελβετία θα χρηματοδοτήσει για άρση ναρκοπεδίων και εξουδετέρωση εκρηκτικών στην Ουκρανία
Έξι νεκροί και 15 παγιδευμένοι στην κατάρρευση μέρους ορυχείου στη Ζιμπάμπουε
Ρωσικά drone έπληξαν ουκρανική υποδομή
Κλιματική κρίση-Οι ελβετικοί παγετώνες συρρικνώθηκαν κατά την τελευταία διετία
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει τις αυθαίρετες κρατήσεις και τις εκβιάσεις μεταναστών στο Μεξικό
ΒΙΝΤΕΟ: Μετατράπηκαν σε ποτάμια οι δρόμοι στη Νέα Υόρκη λόγω της κακοκαιρίας