Τεχνητή νοημοσύνη: Πρόβλεψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να υποστηρίξει την προσαρμογή, την ανθεκτικότητα και την διατήρηση της βιοποικιλότητας;

Τις λύσεις στο μέγιστο θέμα για την επιβίωση της ανθρωπότητας μπορούν να δώσουν οι επιστήμονες, που συμμετέχουν στο συνέδριο του Economist στην Θεσσαλονίκη, από τους οποίους ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης προσπάθησε να εκμαιεύσει τις απαντήσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής μέσω της απομάκρυνσης του άνθρακα, με την χρήση τόσο τεχνολογικών, όσο και περιβαλλοντικών μεθόδων.

Αυτό υποστηρίζει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σεισμολόγος, εκ των ομιλητών στο συνέδριο. Τόσο η πρόβλεψη όσο και η αντιμετώπιση των καταστροφών περνά πλέον σε ένα άλλο επίπεδο.

Το συνέδριο είναι ενδιαφέρον και από επιστημονική άποψη σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η ΑΙ και η επιστήμη των μεγάλων δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην μακροπρόθεσμη πρόβλεψη επικίνδυνων μακροπρόθεσμων φαινομένων, όπως οι σεισμοί. Μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και μοντελοποίηση  βραχυπρόθεσμων φαινομένων, όπως τα μετεωρολογικά.

Μια σημαντική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης είναι η πρόβλεψη κινδύνων και η βελτίωση των συστημάτων προειδοποίησης για κλιματικές καταστροφές. Οι αλγόριθμοι μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία και την ειδικότητα των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με τα σημεία ανατροπής του κλίματος. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προβολή μακροπρόθεσμων τάσεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως π.χ. η μοντελοποίηση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για σημαντικές αλλαγές που θα προκληθούν από την κλιματική αλλαγή.

Στο μέλλον θα έχουμε ακρίβεια, ως προς τον χρόνο εκδήλωσης ακραίων φαινομένων, μιας χιονόπτωσης ή στον υπολογισμό του βροχομετρικού ύψους, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, πρόληψη και εκκένωση των περιοχών που κινδυνεύουν, εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.   «Τα μοντέλα εξελίσσονται. Η επιστήμη αποκτά νέα όπλα, εκείνο που έχει σημασία είναι η αξιοποίησή τους».

Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος υπάρχει μια φοβία ως προς την υιοθέτηση επιστημονικών όπλων από τους υπάρχοντες μηχανισμούς πολιτικής προστασίας και φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και καλά παραδείγματα: «Επί 15-20 χρόνια φτιάξαμε όλες οι χώρες υπό την UNESCO ένα καλό σύστημα για την προειδοποίηση από τσουνάμι, που υιοθετήθηκε». Στο μέλλον τα επιστημονικά εργαλεία, θα συμβάλλουν στην διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Είναι ενδεικτικό ότι χρησιμοποιώντας δορυφορική τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη   μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της απώλειας της βιοποικιλότητας μετά  από δασικές πυρκαγιές και στην εκτίμηση της περιεκτικότητας των δέντρων σε νερό σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ξηρασίας για να δει ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο.

Δειτε Επισης

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν νέο βακτήριο που κρύβεται στο βάθος του ωκεανού
Ο Έλον Μασκ στρατολογεί κόσμο για εμφύτευση τσιπ σε εγκέφαλο ανθρώπων
Δραματικά λάθη στην τεχνητή νοημοσύνη προκαλούν χάος στο σύστημα ασύλου των ΗΠΑ
NASA για UFO-«Έχουμε δει UAP, δεν είναι εξωγήινοι αλλά δεν ξέρουμε τι είναι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ιστορικής σημασίας ανακοινώσεις της NASA για τα UFO
Αυτό είναι το νέο iPhone 15-Με νέο φορτιστή USB-C, διαστημικές επιδόσεις και κάμερα
Tα αποκαλυπτήρια του νέου iPhone 15-«Πάθος για θαύματα, αλλά και πάθος για περιπλάνηση»
Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο πατέρας της κλωνοποίησης
Η Apple ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στο iPhone εδώ και 11 χρόνια
Η αλήθεια για τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς μύθους-Εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία το κινητό;