Ξεπέρασαν τις 150 οι αιτήσεις για το «κτίΖΩ», συμπληρώθηκαν οι αριθμοί για νέες πολυκατοικίες

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται ότι προχωρά το σχέδιο «κτίΖΩ» του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού οι αιτήσεις που έχει δεχθεί έχουν ξεπεράσει τις 100, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί πλήρως οι τέσσερις από τις 20 άμεσα κατεδαφιστέες πολυκατοικίες. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, ώστε να ξεκινήσουν οι ανοικοδομήσεις νέων κτιρίων και οι κατεδαφίσεις των παλιών.

Παρά το γεγονός ότι διαμεσολάβησε καλοκαίρι και ο περισσότερος κόσμος βρισκόταν σε διακοπές, αρκετοί είναι εκείνοι που υπέβαλαν αιτήσεις για συμμετοχή στο σχέδιο «κτίΖΩ», αφού μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εσωτερικών μετρά 161 συμμετοχές. Σημειώνεται πως ανάμεσα στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, υπάρχουν και κάτοικοι από τις 23 άλλες πολυκατοικίες που ναι μεν έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες, εντούτοις δε κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τις 161 αιτήσεις, οι 48 αιτήσεις είναι από τις 23 πολυκατοικίες και οι υπόλοιπες 133 είναι από τις 20 άμεσα κατεδαφιστέες, κάτι που σημαίνει ότι έχουν συμπληρωθεί αριθμοί για ανέγερση νέων πολυκατοικιών, σε διάφορες περιοχές. Πάντως, όσον αφορά στα άτομα που διαμένουν στις 23 πολυκατοικίες και έχουν δηλώσει συμμετοχή στο σχέδιο, μπορούν να παραμείνουν στο διαμέρισμά τους ή να φύγουν, σε περίπτωση που εντοπίσουν νέο σπίτι και να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Πάντως, ο αυξανόμενος ρυθμός των αιτήσεων φαίνεται ότι ικανοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού δείχνει ότι ο κόσμος έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχει αποδεχτεί ότι πρέπει να αποχωρήσει από τις πολυκατοικίες, ώστε να κατεδαφιστούν. Μάλιστα, οι αρμόδιοι στο Υπουργείο θεωρούν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις, αφού θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό με τα διαθέσιμα διαμερίσματα, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ίσως να ενοικιάζονταν από τουρίστες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να παρουσιάζονται και αυτοί που αντιδρούν και δεν θέλουν να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους, με το Υπουργείο Εσωτερικών να παραμένει σε επαφή μαζί τους, ώστε να βρεθεί μία λύση, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί οποιαδήποτε περίπτωση ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πάντως, αυτό που διευκρινίζεται είναι ότι μέχρι Οκτώβριο-Νοέμβριο, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση όσοι ένοικοι των 43 πολυκατοικιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των συμμετεχόντων, ώστε να καθορίσει και τον αριθμό των κτιρίων που θα ανεγερθούν.

Συμπληρώθηκαν οι αριθμοί για νέες πολυκατοικίες

Το γεγονός ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 100, υποδεικνύει ότι έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενοι αριθμοί, ώστε να ανεγερθεί νέα πολυκατοικία. Αυτό επιβεβαιώνει και αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών και αυτό αφορά σε διάφορες περιοχές, ενώ την ίδια ώρα διαμηνύεται πως έχουν εκκενωθεί πλήρως τέσσερις εκ των είκοσι επικίνδυνων πολυκατοικιών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τέσσερις εκ των πέντε επικίνδυνων πολυκατοικιών στα Λατσιά και εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να εκκενωθεί και η πέμπτη, αφού μόνο δύο διαμερίσματα δεν έχουν εκκενωθεί.

Όσον αφορά στις ανοικοδομήσεις και στις κατεδαφίσεις, το επόμενο βήμα για το Υπουργείο Εσωτερικών είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για να εντοπιστεί η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, ώστε να κατατεθούν προσφορές, να αξιολογηθούν και να ακολουθήσουν την διαδικασία μέχρι την κατοχύρωση. Αυτό, όπως πληροφορείται ο REPORTER υπολογίζεται να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς τα έγγραφα είναι έτοιμα, ώστε μέχρι αρχές Οκτωβρίου να είναι σε θέση να ξεκινήσουν οι εργασίες για ανέγερση.

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν από τα Λατσιά αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κατεδαφίσεις, αφού ήταν ο πρώτος δήμος που επικύρωσε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι σε άλλες περιοχές δεν μπορούν να αρχίσουν οι ανοικοδομήσεις. Και αυτό επειδή μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις αναμένεται να γίνει κατεδάφιση και ανοικοδόμηση στο ίδιο σημείο, καθώς οι πλείστες νέες πολυκατοικίες θα ανεγερθούν σε διαφορετικά τεμάχια.

Δειτε Επισης

Διαφωνεί η ΠΟΕΔ για υποβολή αιτήσεων για διορισμό με σύμβαση μέσω προκήρυξης
Ψάχνει τα ίχνη 15χρονου που εξαφανίστηκε στη Λάρνακα η Αστυνομία (pic)
Με βεβαρημένο ιστορικό υγείας ο 57χρονος που εντοπίστηκε νεκρός στην Χλώρακα
Ένωσαν τις φωνές τους οι Ουκρανοί και διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Ρωσικό προξενείο στη Λεμεσό (pics)
Κάνναβη αξίας 45.000 ευρώ και χασισόδεντρα ύψους έως... 3 μέτρων βρέθηκαν σε στάβλο στην Ελλάδα
Πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ-Τι συμφώνησαν Παρίσι και Μπακού
Ο Ζελένσκι καλεί τις αμυντικές βιομηχανίες να παράγουν όπλα στην Ουκρανία
Κόντρα Έλον Μασκ-Βερολίνου για το μεταναστευτικό-«Ας ελπίσουμε ότι η AfD θα κερδίσει τις εκλογές»
Σάλος στη Γερμανία-Η αστυνομία αναζητά παρέα που χαιρέτησε ναζιστικά στο Oktoberfest
Χαραλαμπίδου: Οι πολίτες αναμένουν ενίσχυση του κράτους δικαίου