Δεκατρείς νεκροί σε συγκρούσεις Κούρδων μαχητών με ένοπλη ομάδα Αράβων

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, στην υπό κουρδικό έλεγχο ανατολική Συρία, μεταξύ μαχητών που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και μελών μιας τοπικής ένοπλης ομάδας, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν σκοτώθηκαν τρία μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και δέκα μαχητές της τοπικής ομάδας, στις συγκρούσεις που ξεκίνησαν την Δευτέρα σε πολλά χωριά της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ. Οι SDF είναι ο συνασπισμός που στηρίζει η Ουάσινγκτον και στον οποίο κυριαρχούν οι Κούρδοι της Συρίας. Ήταν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία το 2019.

Σήμερα οι Κούρδοι ελέγχουν μια ημιαυτόνομη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία, στην οποία περιλαμβάνονται και μεγάλα τμήματα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Ντέιρ Εζόρ είναι μια τοπική, αραβική ένοπλη ομάδα που συνεργαζόταν με τις SDF. Ο επικεφαλής της, ο Άχμαντ αλ Χαμπίλ ή Άμπου Χάουλα, συνελήφθη την Κυριακή στην πόλη Χασάκε. Η αναταραχή που ξέσπασε μετά τη σύλληψή του κλιμακώθηκε την Δευτέρα, όταν στοχοθετήθηκαν θέσεις των SDF στην περιοχή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Δεν έχει διευκρινιστεί για ποιον λόγο συνελήφθη ο Χαμπίλ, όμως το OSDH και ένας ντόπιος μαχητής είπαν ότι ήταν γνωστός στην περιοχή επειδή έκανε λαθρεμπόριο και με τα χρόνια συγκέντρωσε μεγάλο πλούτο.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Ντέιρ Εζόρ έχει την ευθύνη για την ασφάλεια σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας αυτής, οι κάτοικοι της οποίας είναι, στην πλειονότητά τους, Άραβες. Οι Κούρδοι διαχειρίζονται την περιοχή μέσω τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών συμβουλίων για να μην δυσαρεστήσουν τις τοπικές φυλές, που είναι σχεδόν όλες αραβικές.

«Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών», σχολίασε ο Όμαρ Άμπου Λάιλα, ένας ντόπιος δημοσιογράφος, ο επικεφαλής του ενημερωτικού ιστοτόπου DeirEzzor24. «Οι διεφθαρμένοι διοικητές αισθάνθηκαν ότι απειλούνται μετά τη σύλληψη του Άμπου Χάουλα και προσπάθησαν να μετατρέψουν την υπόθεση σε φυλετικό ζήτημα, για να προστατευθούν οι ίδιοι», πρόσθεσε.

Οι SDF περιορίστηκαν να ανακοινώσουν ότι ξεκίνησαν «μια επιχείρηση για την ενίσχυση της ασφάλειας» στο Ντέιρ Εζόρ, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και «εγκληματιών που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών και όπλων».

Δειτε Επισης

Ο Κασσελάκης, το «κρατίδιο» και η επιδερμική ανάγκη κατάληψης πολιτικού χώρου
Πυρά βουλευτών κατά ΥΠΑΝ-«Διαχρονικά προβλήματα στα σχολεία κρύβονται κάτω από το χαλί»
To βάρος στην πρόληψη για την προστασία διαιτητών-Τι συμφωνήθηκε στη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
Στην Εντατική 9,5 μηνών βρέφος μετά από πτώση στα Χανιά
ΒΙΝΤΕΟ: «Είμαι ο πιλότος ενός F-35 που έπεσε, στείλτε ασθενοφόρο»
ΒΙΝΤΕΟ: Ουκρανική πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη
Βγαίνει μπροστά η ΕΠΑ, απορρίπτει τα περί παρέμβασης από το Υπουργείο Εμπορίου
Χρειαζόμαστε νέα συμφωνία με Τουρκία υποστηρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας
Οι φωνές για Δικαιοσύνη του Θανάση μέχρι τον ουρανό-Νέο κάλεσμα για μαζική παρουσία
Προανήγγειλε κοινές γεωτρήσεις Ισραήλ-Τουρκίας ο Ερντογάν