Μ. Κεραυνός: Δεν είναι ικανοποιημένος με τη θέση των τραπεζών για τα επιτόκια

Η μέχρι στιγμής θέση των τραπεζών σε σχέση με το ύψος των δανειστικών επιτοκίων «δεν με βρίσκει ικανοποιημένο και γι΄ αυτό συνεχίζεται η συζήτηση και έχουν καθοριστεί συναντήσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, οποίος παράλληλα σημείωσε πως ανταλλάσσει απόψεις και με την εποπτική αρχή, την Κεντρική Τράπεζα.

«Το θέμα που αφορά τις τράπεζες και η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να απορροφηθεί μέρος του κόστους που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες, ούτως ώστε να υπάρξει ανακούφιση για τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες και ταυτόχρονα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν πολιτικές όσον αφορά τα καταθετικά επιτόκια ώστε να σμικρύνει η ψαλίδα μεταξύ των καταθετικών και των δανειστικών επιτοκίων και ταυτόχρονα θα πρέπει να δουν και θέματα γενικά χρεώσεων», τόνισε ο κ. Κεραυνός μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

«Απαιτούμε από τις τράπεζες ως μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες που προκύπτουν από την κοινωνική εταιρική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία», υπογράμμισε. 

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει φορολογία στις καταθέσεις 0,15% στις τράπεζες και εξετάζει όλες τις πτυχές του θέματος και «την κατάλληλη στιγμή θα πάρει τις αποφάσεις της ανάλογα και με τον τρόπο και πως θα αντιδράσουν οι τράπεζες γι’ αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι «από το 2020 η ΚΤ και πιέζει, και σπρώχνει και ζητά από τις τράπεζες να αυξήσουν και τις αναδιαρθρώσεις και τις επαναδιαπραγματεύσεις».

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία μέχρι 30 Ιουνίου του 2023 «δεν δείχνουν αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων».

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πτωτική τάση στις νέες αθετήσεις και πρόσθεσε ότι οι επαναδιαπραγματεύσεις δανείων στο α΄ εξάμηνο του 2022 ήταν 0,9 δισεκατομμύρια ευρώ και το αντίστοιχο εξάμηνο φέτος είναι στα 2 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ που αφορούσε όλο το 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στέκεται απέναντι του Τατάρ ο Ερχιουρμάν, παραμένει υπέρ της λύσης στη βάση ΔΔΟ
Καλεί Χριστοδουλίδη να θέσει τέρμα στη σύγκρουση Ελεγκτή-Εισαγγελέα το ΑΚΕΛ
Κουνάει το δάκτυλο σε Τουρκία το ΣτΕ-«Να καταβάλει αποζημιώσεις πάνω από 40 εκ σε Ε/κ»
Ο Κασσελάκης, το «κρατίδιο» και η επιδερμική ανάγκη κατάληψης πολιτικού χώρου
Συναντήθηκε με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου η Πρόεδρος της Βουλής
Εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του για τον δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας ο Πυρίλλης
Προανήγγειλε κοινές γεωτρήσεις Ισραήλ-Τουρκίας ο Ερντογάν
Κάλεσμα ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση για να λάβει μέτρα στήριξης για την ακρίβεια
Υπ. Εσωτερικών: Στην τελική ευθεία η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΤΑ
Το «κρατίδιο» και η «βόρεια Κύπρος» του Κασσελάκη δημιούργησαν εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ