Άνοιγμα Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία ζήτησε ο Αρχ. Μαρωνιτών

Άνοιγμα των κατεχόμενων χωριών Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία ζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Selim Sfeir και οι ιερείς της Εκκλησίας των Μαρωνιτών, που συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τη Δευτέρα.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο στα ελληνικά, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να ανοίξουν τα χωριά, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πάτερ Ιωσήφ Σκέντερ, Ιερέας στην Εκκλησία των Μαρωνιτών, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, τέθηκε το θέμα του Ασωμάτου, που είναι στρατιωτικός τομέας, και του χωριού Αγία Μαρίνα, καθώς και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία, τα οποία «δυσκολευόμαστε να επισκεπτόμαστε και να κάνουμε τις λειτουργίες, όπως γίνεται στα άλλα δύο χωριά, Καρπάσια και Κορμακίτης», ανέφερε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρακάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπουν αυτά τα θέματα στην ατζέντα για λύση του Κυπριακού «για να μπορούμε να τελούμε ελεύθερα τις θείες λειτουργίες και να καταφέρουμε να χτίσουμε σιγά σιγά αυτά τα δύο χωριά μας που μας λείπουν πάρα πολύ και είναι σημαντικά».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος ήταν θετικότατος και ότι βρίσκεται πάντα κοντά στην κοινότητα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο πατήρ Ιωσήφ Λακκοτρύπης, Αββάς της Μονής του Προφήτη Ηλία χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. Σημείωσε ότι ο ίδιος μίλησε για τη Μονή του Προφήτη Ηλία, που είναι ένα ιστορικό μνημείο για τους Μαρωνίτες.

«Η εκκλησία χρονολογείται το 1500 μΧ εν καιρώ της Ενετοκρατίας και είναι υπό κατάρρευση τελειωτική. Ο τουρκικός στρατός δεν επιτρέπει καν ούτε την αναστήλωση της μονής αυτής για να σωθεί το μνημείο αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι μεταξύ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, Ασωμάτου και Κοντεμένου και είναι ίσως η μόνη Μονή που βομβάρδισε η τουρκική πολεμική αεροπορία το ’74. Όπως είπε, τότε ένα μέρος της είχε καταρρεύσει και είχε καεί. «Οπότε, να διασώσουμε τουλάχιστον αυτό το οποίο μπορούμε» είπε.

Ο Αββάς σημείωσε ότι ο Πρόεδρος έλαβε υπόψη του τα παραπάνω και ευελπιστεί να βρεθεί κάποια λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο στη Λευκωσία-Τριανταπεντάχρονος ανέσυρε πιστόλι
Εμπρησμοί σε οχήματα και μοτοσικλέτα σε Λακατάμια, Άγιο Τύχωνα και Λιβάδια
Σε κρίσιμη κατάσταση 57χρονος μετά από εργατικό ατύχημα-Νοσηλεύεται σε καταστολή
Ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και το Κυπριακό ο Πρόεδρος
Έκλεισε το κεφάλαιο Κωμοδρόμου, καλείται να κλείσει τα υπόλοιπα ο Χριστοδουλίδης
Πρόσω ολοταχώς για αλκοτέστ σε πιλότους πριν την απογείωση-Ποινή μέχρι δύο έτη
Πρώτο κόμμα ο «Κανένας» για να κυβερνήσει, παίρνουν απροβίβαστο τα κόμματα
Στις φλόγες όχημα μεταφοράς καυσίμων σε πρατήριο καυσίμων στην Πέγεια
Μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων κατευθύνεται στην Κύπρο-Διαβήματα Ιωάννου με Λίβανο
Δέσμευση στη ΔΔΟ από ΡΤΚ-Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος η Αννίτα