Άνοιγμα Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία ζήτησε ο Αρχ. Μαρωνιτών

Άνοιγμα των κατεχόμενων χωριών Ασώματου, Αγίας Μαρίνας και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία ζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Selim Sfeir και οι ιερείς της Εκκλησίας των Μαρωνιτών, που συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τη Δευτέρα.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο στα ελληνικά, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να ανοίξουν τα χωριά, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πάτερ Ιωσήφ Σκέντερ, Ιερέας στην Εκκλησία των Μαρωνιτών, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, τέθηκε το θέμα του Ασωμάτου, που είναι στρατιωτικός τομέας, και του χωριού Αγία Μαρίνα, καθώς και του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία, τα οποία «δυσκολευόμαστε να επισκεπτόμαστε και να κάνουμε τις λειτουργίες, όπως γίνεται στα άλλα δύο χωριά, Καρπάσια και Κορμακίτης», ανέφερε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρακάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπουν αυτά τα θέματα στην ατζέντα για λύση του Κυπριακού «για να μπορούμε να τελούμε ελεύθερα τις θείες λειτουργίες και να καταφέρουμε να χτίσουμε σιγά σιγά αυτά τα δύο χωριά μας που μας λείπουν πάρα πολύ και είναι σημαντικά».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος ήταν θετικότατος και ότι βρίσκεται πάντα κοντά στην κοινότητα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο πατήρ Ιωσήφ Λακκοτρύπης, Αββάς της Μονής του Προφήτη Ηλία χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. Σημείωσε ότι ο ίδιος μίλησε για τη Μονή του Προφήτη Ηλία, που είναι ένα ιστορικό μνημείο για τους Μαρωνίτες.

«Η εκκλησία χρονολογείται το 1500 μΧ εν καιρώ της Ενετοκρατίας και είναι υπό κατάρρευση τελειωτική. Ο τουρκικός στρατός δεν επιτρέπει καν ούτε την αναστήλωση της μονής αυτής για να σωθεί το μνημείο αυτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι μεταξύ Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, Ασωμάτου και Κοντεμένου και είναι ίσως η μόνη Μονή που βομβάρδισε η τουρκική πολεμική αεροπορία το ’74. Όπως είπε, τότε ένα μέρος της είχε καταρρεύσει και είχε καεί. «Οπότε, να διασώσουμε τουλάχιστον αυτό το οποίο μπορούμε» είπε.

Ο Αββάς σημείωσε ότι ο Πρόεδρος έλαβε υπόψη του τα παραπάνω και ευελπιστεί να βρεθεί κάποια λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίσκεψη της Κυβέρνησης στον Ακάμα για επισκόπηση των έργων που έχουν υλοποιηθεί
Με αναφορές στο Κυπριακό οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν-«Επωφελής μια βιώσιμη και μόνιμη λύση»
Απαντά στους όρους Τατάρ ο ΠτΔ-«Δεσμευμένοι από ψηφίσματα ΟΗΕ Γκουτέρες και απεσταλμένος»
Λακωνικός αλλά αιχμηρός κατά Ελεγκτή ο Πρόεδρος-Απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα
Θα θέσει θέμα ασφάλειας της Μέσης Ανατολής σε φόρουμ στα ΗΑΕ ο Κόμπος
ΥΠΑΜ: Απαραίτητη η ειρηνευτική δύναμη ΗΕ στην Κύπρο
Εξήγγειλε κι επίσημα την υποψηφιότητα του ο Νικολαΐδης-Οι λόγοι που επαναδιεκδικεί τον Δήμο Λεμεσού
Το πρώτο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα-«Να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο»
Ζητά εκ νέου σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ
Φουλ επίθεση Ελεγκτή για τα ωφελήματα Χριστοδουλίδη-Ζητά ανάκτηση χρημάτων, απευθύνει πρόσκληση για το Ανώτατο