Στελέχωση, βιβλία, κλιματιστικά, συζητήθηκαν σε συνάντηση ΥΠΑΝ και ΠΟΕΔ

Η στελέχωση των δημόσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τα βιβλία, η εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, απασχόλησαν συνάντηση την Τετάρτη της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου με την Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) και τα λοιπά μέλη της ηγετικής πυραμίδας της οργάνωσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν από αμφότερες τις πλευρές, υπάρχει ταυτότητα απόψεων στα καίρια θέματα που αφορούν τη Νηπιακή και Δημοτική Εκπαίδευση, ενώ Υπουργός Παιδείας και ΠΟΕΔ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για συνέχιση του μεταξύ τους διαλόγου και συνεργασίας προς όφελος των μαθητών.

Η Υπουργός Παιδείας είπε ότι η συνάντηση με την ΠΟΕΔ πραγματοποιήθηκε «με στόχο να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να έχουμε μια ομαλή έναρξη και στη συνέχεια τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη σχολική χρονιά».

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση «ήταν πολύ εποικοδομητική και διεξήχθη σε ένα πολύ φιλικό κλίμα, κατατέθηκαν πολλοί προβληματισμοί και έγινε συζήτηση εποικοδομητική στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων και ερευνητικών δεδομένων».

Η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε την ευαρέσκειά της «διότι προχωρούμε πολύ καλά στα θέματα της στελέχωσης των σχολείων, σε θέματα βιβλίων, κτηρίων, και συγκεκριμένα βελτιώσεων και επεκτάσεων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία».

Κατά τη συνάντηση, όπως είπε η Υπουργός, «συζητήθηκε και το θέμα της βίας και της νεανικής παραβατικότητας, καθώς και των νέων προγραμμάτων που εντάσσονται στη δημοτική εκπαίδευση, με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και των μαθησιακών αποτελεσμάτων».

Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε, επίσης, προκλήσεις όπως για παράδειγμα το χρόνιο ζήτημα των κλιματιστικών στα σχολεία για το οποίο έχουμε εδώ και καιρό δώσει το στίγμα μας και είναι πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργείου μας να βοηθήσει και να στηρίξει το αίτημα αυτό και συνεπώς να αρχίσει και στην πράξη η εγκατάσταση κλιματιστικών άμεσα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία άπτονται θεμάτων ασφαλείας».

Η Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «πιο πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των παιδιών μας και με αυτό ως δεδομένο, αλλά και με συγκεκριμένο οδηγό, ο οποίος θα πάει στις σχολικές εφορείες, ξεκινάμε από τους επόμενους μήνες την εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες».

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, με την Υπουργό να λέει ότι «η παραπληροφόρηση αυτή που γίνεται δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι δεν αλλάζει τίποτα στη δημοτική εκπαίδευση και ειδικά στην προδημοτική και τη δημοτική».

Πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε τη διδασκαλία του μαθήματος αυτού κανονικά που αποτελεί μια ενότητα στο μάθημα αγωγής ζωής, η οποία διδάσκεται όπως ακριβώς διδασκόταν τα τελευταία 12 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, με στόχο την αυτοπροστασία των παιδιών μας».

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι εντός της συνάντησης «έχω δηλώσει τη διάθεση για συνεχή διάλογο και συνεχή επικοινωνία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για ανταλλαγή απόψεων και την ειλικρινή πρόθεση της συζήτησης πολλών θεμάτων, που αφορούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Στόχος μας, σημείωσε, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, είναι «η ομαλότητα και η ηρεμία στην εκπαίδευση για να μπορέσουν τα παιδιά μας να έχουν αυτό που τους αξίζει, που είναι το δικαίωμα για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα».

Στις δικές της δηλώσεις η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, είπε ότι «σε ό,τι αφορά τη στελέχωση και στη βάση της ενημέρωσης που έχουμε σήμερα από την Υπουργό, σημειώνουμε με θετικό πρόσημο το γεγονός ότι προχωρά στη βάση των όσων έχουμε συμφωνηθεί και με την ΠΟΕΔ».

Πρόσθεσε ότι «βεβαίως παραμένουμε σε εγρήγορση ως ΠΟΕΔ, γνωρίζουμε όλοι ότι οι πρώτες μέρες είναι οι μέρες κατά τις οποίες καταγράφονται προβλήματα, τα οποία θα εντοπίσουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και είμαστε αισιόδοξοι ότι το Υπουργείο άμεσα θα βρει τις λύσεις».

Με αυτό τον τρόπο, είπε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, «θα διευθετηθούν οι όποιες δυσκολίες και τα όποια προβλήματα καταγραφούν από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς τις πρώτες μέρες έναρξης της σχολικής χρονιάς».

Σε ό,τι αφορά τα κλιματιστικά, η κ. Βασιλείου, σημείωσε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί διαχρονικά την ΠΟΕΔ και ένα θέμα που είχαμε θέσει από την πρώτη συνάντηση που είχαμε με την Υπουργό Παιδείας, τον Μάρτη του 2023».

Συνέχισε λέγοντας ότι «επειδή ακριβώς το θέμα των κλιματιστικών μας ανησυχούσε είχαμε αποστείλει και σχετική επιστολή τον Ιούλιο του 2023, ζητώντας να προχωρήσει η εγκατάσταση κλιματιστικών γιατί γνωρίζουμε όλοι τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η θερμική καταπόνηση μαθητών και εκπαιδευτικών».

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι «κρατούμε το θετικό σημείο της σημερινής μας συνάντησης που αφορά την καταγραφή του πλάνου και του χρονοδιαγράμματος εγκατάστασης κλιματιστικών».

Πρόσθεσε ότι «βεβαίως εκκρεμεί να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα που αφορούν στα κριτήρια βάσει των οποίων θα ξεκινήσει η εγκατάσταση κλιματιστικών, ενώ σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση που έχουμε και που θα έχουμε τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Παιδείας θα κατατεθεί στα συλλογικά της ΠΟΕΔ για αξιολόγηση και τελική τοποθέτηση».

Χαρακτήρισε ως θετικό το ότι «παίρνουν σάρκα και οστά, διαχρονικές εισηγήσεις και θέσεις της ΠΟΕΔ, η οποία, κατά τη σημερινή συνάντηση, εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνεχίσει να καταθέτει εισηγήσεις και απόψεις σε θέματα που αφορούν και την προδημοτική και την ειδική εκπαίδευση και συμβασιούχους και αντικαταστάσεις εκπαιδευτικούς».

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι όσον αφορά τη διευθυντική ομάδα και την καθημερινότητα των σχολείων, «καταγράφονται αρκετά ζητήματα, τα οποία χρήζουν επίλυσης».

Επομένως, είπε, καταλήγοντας, «καταθέτουμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τον διάλογο γιατί ακριβώς οι δύο πλευρές, ΠΟΕΔ και ΥΠΑΝ, όπως καταγράφεται και σήμερα, έχουν κοινό στόχο της ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος των παιδιών μας».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα δύο εκατομμύρια του Τζόκερ
Καλεί το ΥΠΑΝ σε απόδοση ευθυνών ο Τρυφωνίδης για το περιστατικό παρενόχλησης μαθήτριας
Δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα από Παγκύπρια Συντ. Επιτροπή Αστικών Ταξί
Υπέρ της αποϊδρυματοποίησης τάσσεται η ΚΥΣΟΑ μετά τις εξαγγελίες δομών για ΑμεΑ
Οικονομική στήριξη των φοιτητών που πλήγηκαν από τις πλυμμήρες στην Ελλάδα ζητά η ΠΟΦΕΝ
Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει συλλογικές αγωγές από καταναλωτές
Επιλογή του τρόπου παράδοσης δεμάτων παρέχουν πλέον τα Κυπριακά Ταχυδρομεία
Χαιρετίζει την ένταξη ποδολόγων στο ΓεΣΥ η ΟΣΑΚ
Κάνει λόγο για στρεβλώσεις στη διαγραφή σωματείων το ΑΚΕΛ-Σκέψεις για νομοθετική επέμβαση
Αναμένει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας κτηρίων η Βουλή