«Διαφοροποιεί» την τ/κ θέση το ΡΤΚ και καλεί σε διάλογο τις εμπλεκόμενες πλευρές για την Πύλα

Ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Ασίμ Ακάνσοϊ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές σε διάλογο και διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος στην Πύλα. 

Ο κ. Ακάνσοϊ δήλωσε ότι η ένταση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των οδικών έργων την Παρασκευή ήταν "απαράδεκτη", σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε κλειστή συνεδρίαση και εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. 

"Καταφεύγοντας σε βίαια επεισόδια και προκλητικές κινήσεις, δεν είναι δυνατόν να εγκαθιδρυθεί μια βιώσιμη δίκαιη τάξη και να επιτευχθεί λύση στο νησί με βάση τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων", αναφέρει στην ανακοίνωση.

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα υποδομής στο σημείο διέλευσης της Πύλας, ο κ. Ακάνσοϊ ανάφερε ότι η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων απαιτεί συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. 

Πρόσθεσε ότι η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστά σαφές ότι οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ θεωρούνται αδίκημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το ΣΑ τόνισε επίσης την ανάγκη για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα για την ικανοποίηση των προσδοκιών και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ανέφερε.

"Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε εκ νέου ότι υπάρχει ανάγκη για κοινή λογική που θα διασφαλίσει τη συνέχιση των επίσημων διαπραγματεύσεων που θα είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και όχι μια προσέγγιση που θα παίζει με τα νεύρα και θα αυξάνει την ένταση", δήλωσε ο κ. Ακάνσοϊ. 

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τα Ηνωμένα Έθνη να διορίσουν Ειδικό Αντιπρόσωπο για την Κύπρο.

Ο κ. Ακάνσοϊ είπε ότι τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων εξαρτώνται από την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, συνολικής διευθέτησης. Ανέφερε ότι δυστυχώς οι πρόσφατες εντάσεις έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση που επιβαρύνει τις σχέσεις με άλλες χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΡΤΚ επανέλαβε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να προωθούμε αυτό το δίκαιο αίτημα του λαού σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΝΣΤ/ΓΒΑ)

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρίες Τορέ για την επίσκεψη και τις δηλώσεις της Μέτσολα στην Κύπρο
Δημιουργεί επιτροπή για να υλοποιήσει τις συστάσεις της GRECO η Κυβέρνηση
Προανήγγειλε νέα μέτρα για την ακρίβεια ο Κεραυνός-«Εξετάζονται και κοστολογούνται σενάρια»
Μέτσολα: Έθεσα το Κυπριακό στον ΓΓ του ΟΗΕ, το ΕΚ είναι δεσμευμένο για σπάσιμο του αδιεξόδου
Στον... κόσμο του ο Τατάρ-«Το ψευδοκράτος είναι μια πραγματικότητα 40 ετών»
Άνοιξε ο διάλογος για την ειδική εκπαίδευση-«Επιδίωξη μας ο απόλυτος φραγμός στον αποκλεισμό»
Δέσμευση για περαιτέρω επέκταση συνεργασίας με την Κύπρο από τον Αρμένιο Πρωθυπουργό
Στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Κίεβο ο Κόμπος
Στο Ερεβαν αντιπροσωπεία της Βουλής για επαφές με πολιτική ηγεσία
Βρετανός ΥΠΕΞ: Θέλουμε λύση στο Κυπριακό σύμφωνη με το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών