Ενδείξεις για αποχώρηση αλλοδαπών από το συγκρότημα στη Χλώρακα μετά την ανακοίνωση των μέτρων

Με μια σύλληψη ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα καταγραφής του αριθμού και των στοιχείων των αλλοδαπών που διέμεναν παράνομα στο συγκρότημα διαμερισμάτων στην Χλώρακα. Τα μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν στη σύλληψη ενός προσώπου, το οποίο κατά τη διάρκεια των διαδικασιών καταγραφής πρόβαλε αντίσταση και επιτέθηκε σε αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. Μάλιστα, λίγο μετά το απόγευμα και αφού τα περισσότερα μέλη της Δύναμης αποχώρησαν, είχε εκδηλωθεί φωτιά σε σορό από άχρηστα υλικά κοντά στο συγκρότημα, η οποία εικάζεται ότι τοποθετήθηκε από αλλοδαπούς που αποχώρησαν από το σημείο.

Στο συγκρότημα, που διαθέτει 250 διαμερίσματα, κατά την πρώτη μέρα εντοπίστηκαν ογδόντα ένα πρόσωπα - τριάντα εννέα άνδρες, δεκαεπτά γυναίκες και είκοσι πέντε ανήλικοι - όλοι Αραβικής και Αφρικανικής καταγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, είκοσι τρία άτομα είναι αιτητές ασύλου και μεταφέρθηκαν στον χώρο φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, ένα πρόσωπο διαπιστώθηκε ότι διέμενε παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα υπόλοιπα πρόσωπα εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν. Στο μεταξύ, ενώπιον των Αρχών υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την Κυβέρνηση, αριθμός αλλοδαπών εγκατάλειψε το συγκρότημα.

Στην επιχείρηση για την καταγραφή των αλλοδαπών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΤΑΕ Πάφου, Μιχάλη Νικολάου, συμμετείχαν περίπου ογδόντα αστυνομικοί και λειτουργοί της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών και πραγματοποιήθηκε στην παρουσία λειτουργών του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. «Έχει δοθεί περιθώριο καταγραφής των στοιχείων τους, μέχρι τις 25 Αυγούστου και σύμφωνα με ενδείξεις μετά το απόγευμα της Δευτέρας και την ανακοίνωση των μέτρων, αριθμός αλλοδαπών, που πιθανολογείται ότι πρόκειται για άτομα που διέμεναν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγκατέλειψαν την περιοχή», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Πάντως από πλευράς του ο επιστάτης του κοινοτικού συμβουλίου της Χλώρακας, Ανδρέας Νεάρχου, μιλώντας στον REPORTER επισήμανε πως, αρκετοί από τους παράνομα διαμένοντες στο συγκρότημα απουσίαζαν, αφού είχαν αποχωρήσει από νωρίς το πρωί για να μεταβούν στις εργασίες τους, ενώ άλλοι – κυρίως οικογένειες με παιδιά – μεταφέρθηκαν οικειοθελώς στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου. «Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν οικογένειες με μικρά παιδιά και αφού πήραν τα προσωπικά τους αντικείμενα, αποχώρησαν με λεωφορείο», ανέφερε ο κ. Νεάρχου.

Όσον αφορά τους διαμένοντες που απουσίαζαν, σύμφωνα με τον κ. Νεάρχου, αναμένεται να τύχουν ενημέρωσης από ομοεθνείς τους, ώστε τις επόμενες ημέρες να βρίσκονται εντός του συγκροτήματος για προχωρήσουν οι αρμόδιοι στην καταγραφή των στοιχείων τους.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, το συγκρότημα επισκέφθηκαν και λειτουργοί των Δημοσίων Έργων, οι οποίοι προχώρησαν σε μετρήσεις περιμετρικά του συγκροτήματος, ώστε μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών να αρχίσουν εργασίες για περίφραξή του, ενώ ο κ. Νεάρχου πρόσθεσε πως, «ως κοινοτικό συμβούλιο είμαστε σε ετοιμότητα για ότι βοήθεια χρειαστεί, να παρέμβουμε».

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής οι αλλοδαποί, θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου, όπου θα εξεταστούν άμεσα οι αιτήσεις τους. Παράλληλα, θα τους δίνεται το δικαίωμα εθελούσιας αποχώρησης από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, όσοι διαμένουν στο συγκρότημα και έχουν νόμιμο καθεστώς στη Δημοκρατία, θα τους δοθεί περίοδος δύο εβδομάδων για την εξεύρεση εναλλακτικής νόμιμης στέγης, ενώ στην περίπτωση ευάλωτων ατόμων και οικογενειών με ανήλικα παιδιά, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα παράσχει υποστήριξη.

Τέλος, όσον αφορά άτομα που κατά την καταγραφή διαφανεί ότι διαμένουν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται.

Εν συνεχεία των διαδικασιών και στο πλαίσιο των αποφάσεων, θα εφαρμοστεί το διάταγμα της Επάρχου Πάφου, το οποίο προνοεί κλείσιμο του συγκροτήματος, κάτι που δεν εφαρμόστηκε από το 2021, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα πρόσφατα γεγονότα και την επίθεση που δέχθηκαν μέλη της Αστυνομίας, καθώς φρουρούσαν μετρητές της ΑΗΚ και την εκδήλωση διαμαρτυρίας των αλλοδαπών στην κοινότητα.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα δύο εκατομμύρια του Τζόκερ
Καλεί το ΥΠΑΝ σε απόδοση ευθυνών ο Τρυφωνίδης για το περιστατικό παρενόχλησης μαθήτριας
Δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα από Παγκύπρια Συντ. Επιτροπή Αστικών Ταξί
Υπέρ της αποϊδρυματοποίησης τάσσεται η ΚΥΣΟΑ μετά τις εξαγγελίες δομών για ΑμεΑ
Οικονομική στήριξη των φοιτητών που πλήγηκαν από τις πλυμμήρες στην Ελλάδα ζητά η ΠΟΦΕΝ
Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει συλλογικές αγωγές από καταναλωτές
Επιλογή του τρόπου παράδοσης δεμάτων παρέχουν πλέον τα Κυπριακά Ταχυδρομεία
Χαιρετίζει την ένταξη ποδολόγων στο ΓεΣΥ η ΟΣΑΚ
Κάνει λόγο για στρεβλώσεις στη διαγραφή σωματείων το ΑΚΕΛ-Σκέψεις για νομοθετική επέμβαση
Αναμένει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας κτηρίων η Βουλή