Πρόεδρος για μεταναστευτικές ροές: Να κτίσουμε το πετυχημένο μοντέλο της Ιταλίας

Η σημαντικότερη πτυχή για μια συνολική αντιμετώπιση της Μετανάστευσης είναι η αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν το φαινόμενο αυτό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης από τη Ρώμη όπου συμμετέχει στη διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, κατόπιν πρόσκλησης της Πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Ανακοίνωση από την Προεδρία αναφέρει ότι σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, από τη Ρώμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή τη Σύνοδο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να ευχαριστήσω την Ιταλίδα Πρωθυπουργό για την πρόσκληση».

Η Κύπρος, είπε, «μαζί με άλλα τέσσερα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκονται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο, μαζί, για πρώτη ενδεχομένως φορά, με τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από τις χώρες όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών».

«Άρα, προσδοκώ σε αυτή την ανοικτή, την ειλικρινή συζήτηση, για να δούμε, να αγγίξουμε αυτό που θεωρώ το σημαντικότερο θέμα, τη σημαντικότερη πτυχή αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα της μετανάστευσης. Και αυτό είναι τα αίτια, οι γενεσιουργές αιτίες που οδηγούν όλους αυτούς τους υπηκόους των κρατών που βρίσκονται σήμερα εδώ, να μεταναστεύουν προς την Ευρώπη».

Ιδιαίτερα σημαντική, είπε ο Πρόεδρος, είναι και η παρουσία ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών οργανισμών, «και μέσα από τη συζήτηση θα δούμε πώς μπορούν να στηρίξουν αυτές τις χώρες, να δημιουργήσουν σε αυτές τις χώρες τις υποδομές, έτσι ώστε να τερματιστούν αυτές οι μεταναστευτικές ροές».

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε δει πρόσφατα παραδείγματα, για παράδειγμα η Ιταλία. Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία με γειτονικά κράτη κάτι που είναι ένα πετυχημένο μοντέλο στο οποίο πρέπει να κτίσουμε. Είναι αυτή ιδιαίτερα τη διάσταση που μέσα από την Παρέμβαση μου ανέδειξα, την ανάγκη, επαναλαμβάνω, να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο της μετανάστευσης».

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Πρόεδρος σημειώνει ότι τα τελευταία έξι χρόνια, η Κύπρος ήταν σταθερά το κράτος μέλος της ΕΕ με τον υψηλότερο αριθμό νέων αιτήσεων για διεθνή προστασία σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της.

Δειτε Επισης

Kάλεσμα Στεφάνου στην Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ακρίβεια
Απαντά εκ νέου για Αρχηγό ο Πρόεδρος-«Καμιά θολούρα, όταν υπάρχουν ανακοινώσεις θα προχωρήσω»
Για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενημερώθηκε η ΔΕΣ Κύπρου-Αρμενίας
ΠτΒ: Aνάγκη ενσωμάτωσης έμφυλου προϋπολογισμού στον κρατικό προϋπολογισμό
Η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης ήταν μάταιη ισχυρίστηκε ο Τατάρ
Δρομολογούνται προσλήψεις για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ-Έτοιμη η μελέτη του ΥΠΕΣ για κατανομή χορηγίας στους δήμους
Αντεπιτίθεται η Κυβέρνηση για συντάξεις ΠτΔ και υπουργών-«Η ίδια νομοθεσία για στελέχη κομμάτων που σήμερα βλέπουν αναλγησία σε άλλους»
Για ανάγκη προώθησης παραδοσιακών προϊόντων συζήτησε η Βουλή
Μπαχτσελί: Δεν πρέπει πλέον να την ονομάζουμε ΤΔΒΚ, αλλά Κράτος της Κύπρου
Εγγράφει στη Θεσμών για συζήτηση τη νέα έκθεση της GRECO o Δημητρίου-Ζητούν μέτρα τα κόμματα