Νέα προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, στο «κόκκινο» ο κίνδυνος πυρκαγιών

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο αναμένεται να συνεχιστούν το βράδυ της Κυριακής, ενώ αύριο, Δευτέρα η θερμοκρασία θα ανέλθει μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, παραμένει σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών για αύριο, Δευτέρα.

Όπως αναφέρει η νέα κίτρινη προειδοποίηση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, η οποία έχει ισχύ από τις 21:00 της Κυριακής έως τις 18:00 της Δευτέρας, το βράδυ της Κυριακής η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από 28 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό και κάτω από 27 βαθμούς Κελσίου στα παράλια.

Σε ό,τι αφορά τη Δευτέρα, το Τμήμα Μετεωρολογίας σημειώνει ότι η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 42 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές του εσωτερικού και γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου στα ψηλότερα ορεινά. 

Εξάλλου, το Τμήμα Δασών αναφέρεται στον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, που παραμείνει σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού». Τονίζεται ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Απευθύνεται, επίσης, έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Τέλος,  σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Δειτε Επισης

Συστάσεις Πυροσβεστικής προς πολίτες σε περίπτωση πλημμυρών
Α. Βαφεάδης: Λεωφορειολωρίδα και για τα ταξί από 4 Οκτωβρίου
Εντοπίστηκε επικίνδυνο γατόψαρο στον Πρωταρά-Η ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας
Προανήγγειλε νέα μέτρα για την ακρίβεια ο Κεραυνός-«Εξετάζονται και κοστολογούνται σενάρια»
Έδωσαν deadline 15 ημερών στον Βαφεαδη oι οδηγοί ταξί-Προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα
Άνοιξε ο διάλογος για την ειδική εκπαίδευση-«Επιδίωξη μας ο απόλυτος φραγμός στον αποκλεισμό»
Ενισχύεται με ακόμη 25 εξεταστές η Υπηρεσία Ασύλου-Στόχος η επεξεργασία 2300 αιτήσεων τον μήνα
Η απόλυτη ευεξία σ’ ένα διήμερο και τα 20 tips που ξεχωρίσαμε
Διαμαρτυρήθηκαν οι οδηγοί ταξί-Πήγαν έξω από Προεδρικό και Υπ. Μεταφορών
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Πέφτει στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία