Μιχαηλίηδου: Ο Παναγιώτης Περσιάνης αφήνει μεγάλη κληρονομιά

Ο Παναγιώτης Περσιάνης με την εκδημία του μάς αφήνει μεγάλη κληρονομιά, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία εκφώνησε τον επικήδειο λόγο στην εξόδιο ακολουθία του Παναγιώτη Περσιάνη, η οποία τελέστηκε το Σάββατο, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

«Στην πολύχρονη θητεία του ως εκπαιδευτικός, ως Επιθεωρητής, ως ακαδημαϊκός, ο Παναγιώτης Περσιάνης κατάφερε με το ήθος, το ύφος, την οξυδέρκεια, την πίστη και τη θέρμη του, όχι απλώς να μεταφέρει στο ακέραιο γνώσεις και δεξιότητες, αλλά να εμφυσήσει έμπνευση μέσα από τις αρετές που αναβλύζουν από την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό, συνδυασμένα με την ευρωπαϊκή διάσταση και το παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου. 

Αναφερόμενη στην πορεία του εκλιπόντος, η Υπουργός είπε ότι ο Παναγιώτης Περσιάνης γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα χωριό Λύση Αμμοχώστου το 1932, σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικά στο London University Institute of Education (MA και Ph.D.) και Εκπαιδευτικό Προγραμματισμό στο Lancaster University.

Ακόμη, ανέφερε ότι ο εκλιπών διετέλεσε καθηγητής φιλολογικών μαθημάτων και αργότερα βοηθός διευθυντής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας και διευθυντής στο  Α΄ Γυμνάσιο Κύκκου (Λευκωσίας) και στο Α΄ Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Από το 1970 ως το 1984 υπηρέτησε ως επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης και από το 1984 ανέλαβε διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. 

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι ο Παναγιώτης Περσιάνης διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2004 μέχρι το τέλος του 2008 υπήρξε Αντιπρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ. Το 2005 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών και το 2007 ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Middlesex.

«Το συγγραφικό του έργο, πλούσιο και πρωτότυπο, άπτεται ενός ευρύτατου πλαισίου εκπαιδευτικών, κοινωνικών και γενικότερων γνωσιολογικών θεμάτων», υπογράμμισε η ΥΠΑΝ. «Η συγγραφή του υπήρξε συνεχής και ανεκτίμητη σε αξία, λόγω της αυθεντικής προσέγγισης που επιχειρεί στα θέματα που πραγματεύεται και αποτελεί μια μοναδική κατάθεση ψυχικής και πνευματικής δύναμης», σημείωσε.

«Σεβαστέ μας Καθηγητά, θα μας συνοδεύει η οξυδερκής γραφή σου και θα μας αφυπνίζει η αγωνία σου για τα εκπαιδευτικά πράγματα και την πορεία της ελληνικής παιδείας σε αυτό τον μαρτυρικό τόπο μας, η αγωνία σου για το ιδεώδες «καλόν καγαθόν» κατά το αρχαίο ελληνικό πρότυπο», τόνισε η Υπουργός.

«Με την εκδημία σου αφήνεις σε όλους μας μια μεγάλη κληρονομιά», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Πυρά βουλευτών κατά ΥΠΑΝ-«Διαχρονικά προβλήματα στα σχολεία κρύβονται κάτω από το χαλί»
Ικανοποίηση ΤΕΒΕΑ για το τοπικό σχέδιο Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας-Δερύνειας
Πριν το τέλος του χρόνου η ανέγερση 10.000 κοινωνικών κατοικιών στα κατεχόμενα
Βγαίνει μπροστά η ΕΠΑ, απορρίπτει τα περί παρέμβασης από το Υπουργείο Εμπορίου
Εντός Οκτωβρίου μπαίνουν οι μπουλντόζες στις ακατάλληλες πολυκατοικίες στα Λατσιά
Σε διορθωτικές κινήσεις καλεί τον ΟΑΥ ο ΠΑΣΥΝΜ σε σχέση με πλήρωση θέσεων
Eνίσχυση μηχανισμών παρέμβασης ζητά το Hope for Children για βία στα σχολεία
Εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης προτείνει η Επ. Περιβάλλοντος-Υπέρ του τραμ ο Γιωρκάτζης
Στο ΓεΣΥ από την Δευτέρα η Πολυκλινική «Υγεία»-Μπαίνει και το ΤΑΕΠ του Απολλώνειου από 1η Οκτωβρίου
Παράταση στις αιτήσεις για πρόσληψη ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά