Προτρέπει τους καταναλωτές σε έλεγχο της αγοράς για ΦΠΑ η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Tο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δια της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή σε ανακοίνωση δίνει διευκρινίσεις σε σχέση με  τα προϊόντα τα οποία υπόκεινται από τις 5 Μαίου 2023  μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ και προτρέπει τους καταναλωτές  να γίνουν μέρος του συστήματος ελέγχου της αγοράς.

Στα προϊόντα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνονται όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες), αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

Επίσης το φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού), αυγά, παιδικές τροφές σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Διευκρινίζει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

Ακόμη περιλαμβάνονται οι παιδικές πάνες, τα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας), και οι πάνες ενηλίκων.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους για την πιστή εφαρμογή του σχετικού Διατάγματος σε όλη την περίοδο ισχύος του, προτρέπει τους καταναλωτές  να γίνουν μέρος του συστήματος ελέγχου της αγοράς και να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση έτσι ώστε εάν διαπιστώσουν ότι η τιμή κάποιου από αυτά τα προϊόντα δεν έχει διαφοροποιηθεί ανάλογα, να ενημερώνουν άμεσα την Υπηρεσία στο τηλέφωνο 1429 για διερεύνηση του θέματος.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα δύο εκατομμύρια του Τζόκερ
Καλεί το ΥΠΑΝ σε απόδοση ευθυνών ο Τρυφωνίδης για το περιστατικό παρενόχλησης μαθήτριας
Δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα από Παγκύπρια Συντ. Επιτροπή Αστικών Ταξί
Υπέρ της αποϊδρυματοποίησης τάσσεται η ΚΥΣΟΑ μετά τις εξαγγελίες δομών για ΑμεΑ
Οικονομική στήριξη των φοιτητών που πλήγηκαν από τις πλυμμήρες στην Ελλάδα ζητά η ΠΟΦΕΝ
Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει συλλογικές αγωγές από καταναλωτές
Επιλογή του τρόπου παράδοσης δεμάτων παρέχουν πλέον τα Κυπριακά Ταχυδρομεία
Χαιρετίζει την ένταξη ποδολόγων στο ΓεΣΥ η ΟΣΑΚ
Κάνει λόγο για στρεβλώσεις στη διαγραφή σωματείων το ΑΚΕΛ-Σκέψεις για νομοθετική επέμβαση
Αναμένει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας κτηρίων η Βουλή