Επιστολή Λουκαΐδη στην Αρχή Διαφθοράς για καταγγελίες Παπαχαραλάμπους-Εγγράφει το θέμα στην Επ. Θεσμών

Έντονη αντίδραση από το ΑΚΕΛ, αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, o οποίος ισχυρίστηκε πως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, του έκανε παρέμβαση για να μη διερευνηθεί στημένος αγώνας, για τον οποίο ήρθε κόκκινος φάκελος.

Σε ανακοίνωση του το κόμμα της Αριστεράς αναφέρει πως ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδςης απέστειλε επιστολή στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, με αίτημα να διερευνηθούν οι καταγγελίες, ενώ παράλληλα το ΑΚΕΛ εγγράφει το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οι καταγγελίες Παπαχαραλάμπους για παρεμβάσεις του Νίκου Αναστασιάδη στη διερεύνηση για τα στημένα στο ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά σοβαρές και θα έπρεπε να είχαν ήδη κινητοποιήσει την Εισαγγελία και τις διωκτικές αρχές».

Το κόμμα της Αριστεράς, προσθέτει ακόμη ότι, «η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει απαθής και αδρανής μπροστά σε αυτές τις καταγγελίες. Οφείλει να απαντήσει στην κοινωνία αν θα επιλέξει το δρόμο της συγκάλυψης του Νίκου Αναστασιάδη ή αν θα δράσει για να υπάρξει διερεύνηση και απόδοση πιθανών ευθυνών. Αναμένουμε την τοποθέτηση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τα οποία μέχρι πρότινος ασκούσαν κριτική στον Ν. Αναστασιάδη για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Αντίστοιχα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να απαξιώνει ως αναξιόπιστες καταγγελίες και να θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμιά διερεύνηση, όπως δήλωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του, Γιώργος Λουκαΐδης».

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι, «δεν πρόκειται να προσπεράσει το ζήτημα. Αποστείλαμε σήμερα επιστολή, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Γιώργου Λουκαΐδη στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς με αίτημα να διερευνηθούν οι καταγγελίες. Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ εγγράφει το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής».

Η επιτολή Λουκαϊδη σε Πογιατζή

«Αγαπητέ κ. Πογιατζή, Ο πρώην Προέδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, κύριος Ανδρέας Χαραλάμπους, έχει πρόσφατα προβεί σε δημόσιες καταγγελίες κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού», αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Προσθέτοντας ότι, «ειδικότερα, οι καταγγελίες αφορούν στην άσκηση πολιτικών πιέσεων από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μη διερεύνηση κόκκινων φακέλων που στάλθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 από την UEFA και οποίοι αφορούσαν σε ύποπτους για χειραγώγηση ποδοσφαιρικούς αγώνες, για τους οποίους -σύμφωνα με τότε ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού- οι ενδείξεις και η στοιχηματική δραστηριότητα ήταν πρωτοφανείς».

Στη συνέχεια αναφέρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι, «δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών για πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής που αποδίδονται στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Αναστασιάδη και αξιολογώντας ως ύψιστης προτεραιότητας την ανάγκη κάθαρσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, καλούμε ως ΑΚΕΛ την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς όπως προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση της υπόθεσης».

Aυτούσια η επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών

Παρακαλούμε όπως εγγραφεί για αυτεπάγγελτη εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως το ακόλουθο θέμα:

«Ενημέρωση για τις πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αφορούν σε ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού».

Αιτιολόγηση

Μετά και τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, κρίνεται σκόπιμο όπως η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή τύχει ενημέρωσης για το εν λόγω θέμα, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας για διερεύνηση των καταγγελιών.

Καλεσμένοι

  • Νομική Υπηρεσία
  • Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
  • Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς
  • Αστυνομία
  • Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού
  • Εθνική Αρχή Στοιχημάτων
  • Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου
  • Πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους

Γιώργος Λουκαΐδης

Ανδρέας Πασιουρτίδης

Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Νίκος Κέττηρος

Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Δειτε Επισης

Καλεί Χριστοδουλίδη να θέσει τέρμα στη σύγκρουση Ελεγκτή-Εισαγγελέα το ΑΚΕΛ
Κουνάει το δάκτυλο σε Τουρκία το ΣτΕ-«Να καταβάλει αποζημιώσεις πάνω από 40 εκ σε Ε/κ»
Γυναίκα έπεσε σε βράχους στο Κάβο Γκρέκο-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης
Σε δίκη ο κατάδικος για την απόπειρα φόνου εναντίον συγκρατούμενου του εντός των Κεντρικών
Στο εδώλιο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του-Κατηγορούνται για διαφθορά
Ο Κασσελάκης, το «κρατίδιο» και η επιδερμική ανάγκη κατάληψης πολιτικού χώρου
Πυρά βουλευτών κατά ΥΠΑΝ-«Διαχρονικά προβλήματα στα σχολεία κρύβονται κάτω από το χαλί»
To βάρος στην πρόληψη για την προστασία διαιτητών-Τι συμφωνήθηκε στη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
Στην Εντατική 9,5 μηνών βρέφος μετά από πτώση στα Χανιά
ΒΙΝΤΕΟ: Ουκρανική πυραυλική επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη