Ολοκληρώνεται η επιχείρηση ΗΒ για απεγκλωβισμό πολιτών από Σουδάν

Από την έναρξη των συγκρούσεων στο Σουδάν περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο και από περισσότερα από 20 άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, έχουν απεγκλωβιστεί με ασφάλεια, με την τελευταία πτήση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας - RAF να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 4 Μαΐου, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου των Βρετανικών Βάσεων.

Οι Βρετανικές Βάσεις, εργάστηκαν ακούραστα μαζί με τη βρετανική Ύπατη Αρμοστεία και την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, για να διασφαλίσουν ότι ο μαζικός απεγκλωβισμός ήταν επιτυχής με τις πτήσεις της RAF ν’ αναχωρούν από το Ακρωτήρι για το Σουδάν και να επιστρέφουν με απεγκλωβισμένους πολίτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο Διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου, Υποπτέραρχος Peter Squires, επαίνεσαι όσους συμμετείχαν στην επιτυχή επιχείρηση. 

Μιλώντας λίγο μετά την προσγείωση της τελικής πτήσης στη Λάρνακα, ο Υποπτέραρχος Squires είπε ότι οι Βάσεις στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία και τη βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στην εφαρμογή του «Σχεδίου EΣΤΙΑ» ,  υποστηρίζοντας την ευημερία και την περαιτέρω μετακίνηση τους.

«Η στήριξη μας έχει βοηθήσει, μέχρι σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο να μεταφέρει με ασφάλεια πάνω από 2.400 ανθρώπους, από περισσότερα από 20 έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων φίλων μας. Ήταν μια μνημειώδης προσπάθεια που αφορούσε σε κάποιο βαθμό, κάθε τμήμα του οργανισμού μας. Η επιχείρηση αποτελεί την επιτομή της συλλογικής εργασίας: μεταξύ διάφορων κλάδων, μονάδων, Υπηρεσιών, τμημάτων και εθνών» ανέφερε.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου προσωπικό που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο στάληκε με γρήγορη απόσπαση στις ΒΒ στη Κύπρο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση στήριξης για πτήσεις που κατευθύνονταν προς το Σουδάν, ούτως ώστε ν’ αυξήσει τη στήριξη προσωπικού που ήδη βρισκόταν στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι ΒΒ στη Κύπρο στήριξαν πάνω από 1.500 επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό, παρέχοντας τα πάντα, από διαμονή και φαγητό μέχρι στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Αεροπορική (RAF) Βάση στο Ακρωτήρι διευκόλυνε επίσης περισσότερες από 165 πρόσθετες πτήσεις και δέχθηκε τους πρώτους απεγκλωβισμένους διπλωμάτες.

Δειτε Επισης

Ετοιμάζεται Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λευκωσία
Βροχή, καταιγίδες και σκόνη στο μενού του καιρού
Υπό εξέταση για τα περιστατικά βίας και τους συνοδούς στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Εξελίξεις για την απάτη συνταγογραφήσεων στα κατεχόμενα-Βρέθηκαν φάρμακα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι
Τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα μαθαίνει η πλειοψηφία των μαθητών στην Κύπρο
Υφ. Έρευνας: Επιτακτική ανάγκη το νομοθετικό πλαίσιο τεχνητής νοημοσύνης
Αίσια κατάληξη για τον μικρό Μάριο-Παρέχει συνοδό το Υπουργείο Παιδείας
Πέραν των 16.000 νέων φοιτητών στα κατεχόμενα
Προσωρινά εκτός ΓεΣΥ το ΤΑΕΠ του Απολλωνείου-Δεν ανοίγει τις πόρτες του την Κυριακή