O Μπάιντεν ζητά να σταματήσει η σύρραξη στο Σουδάν-Απειλεί με κυρώσεις

Ο πόλεμος ανάμεσα στους στρατηγούς για την εξουσία στο Σουδάν αποτελεί «τραγωδία» και «πρέπει να σταματήσει», τόνισε χθες Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, επισείοντας την απειλή κυρώσεων, την 20η ημέρα των εχθροπραξιών και οι μάχες συνέχιζαν να μαίνονται στο Χαρτούμ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στην ανακοίνωση πως υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνησή του να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος «προσώπων που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Σουδάν· που υπονομεύουν τη μετάβασή [του] στη δημοκρατία· που κάνουν χρήση βίας εναντίον αμάχων· και διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και επίσης πως η Ουάσιγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει στην επιβολή τους μεταγενέστερα, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα ή κάποια ένδειξη για τους πιθανούς στόχους. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα εξουσία με τον προσήκοντα τρόπο για να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τη βία», ανέφερε ο Βεντάντ Πατέλ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του επανέλαβε την έκκλησή του να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός με διάρκεια» ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς.

Όπως και άλλοι αξιωματούχοι σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ακόμη ότι οι μάχες ενδέχεται να προκαλέσουν «τεράστιες μεταναστευτικές ροές και ανάγκες για βοήθεια στην περιοχή». Το Χαρτούμ συνταρασσόταν χθες Πέμπτη για εικοστή συναπτή ημέρα από πυρά και εκρήξεις, παρά τη –θεωρητική– εκεχειρία ως την 11η Μαΐου. Από τη 15η Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την ACLED, αμερικανική ΜΚΟ η οποία καταμετρά τα θύματα ένοπλων συρράξεων. Οι μάχες έχουν εξάλλου τραυματίσει πάνω από 5.000 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 335.000 Σουδανοί εκτοπίστηκαν και 115.000 αναγκάστηκαν να εξοριστούν σε άλλες χώρες, κατά τον ΟΗΕ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) υπολογίζει πως τρόφιμα αξίας 13 ως 14 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για ανθρώπους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη λεηλατήθηκαν στο Σουδάν αφότου ξέσπασε πόλεμος.

Ο διευθυντής του ΠΕΠ στο Σουδάν, Έντι Ρόου, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μέσω βιντεοσύνδεσης από το Πορτ Σουδάν, μίλησε για ανεξέλεγκτες λεηλασίες και πρόσθεσε πως ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, προσπαθεί ακόμη να επαληθεύσει κάποιες πληροφορίες για περαιτέρω κλοπές αποθεμάτων του. Ο κ. Ρόου σημείωσε πως το ΠΕΠ θα χρειαστεί να αγοράσει επειγόντως νέες προμήθειες για τους άμαχους στο Σουδάν.

Επίσης, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως απομάκρυνε εσπευσμένα από το Σουδάν πάνω από 2.450 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και συγγενείς τους, στο πλαίσιο επιχείρησης που ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. 

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Νέο συγκλονιστικό βίντεο από την τραγωδία με τη φωτιά στη γαμήλια δεξίωση
Δημιουργεί επιτροπή για να υλοποιήσει τις συστάσεις της GRECO η Κυβέρνηση
Προανήγγειλε νέα μέτρα για την ακρίβεια ο Κεραυνός-«Εξετάζονται και κοστολογούνται σενάρια»
Η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων από ΠτΔ παρατείνει την εσωστρέφεια στην Αστυνομία
Νέο καμπανάκι GRECO για την Κύπρο-«Θεσμικές ατέλειες διαβρώνουν την καταπολέμηση διαφθοράς»
Έδωσαν προαγωγή στον λιμενάρχη που ελέγχεται για τη δολοφονία του Αντώνη
Ζ. Μπορέλ: Να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία
Αποκαλύψεις των New York Times για την πυρκαγιά που κόστισε την ζωή 18 μεταναστών-Παγίδα θανάτου
Βαριά πρόστιμα σε Τουρκοκύπριους-Επιχείρησαν να ταξιδέψουν με γεμάτες αποσκευές με καπνούς από τα κατεχόμενα
Πώς έδρασαν οι βομβιστές στην Τουρκία-Η διαδρομή από την Καισάρεια στην Άγκυρα