Ζητούν άνοιγμα οδοφραγμάτων 109 οργανώσεις-Ταυτόχρονη πορεία Ε/κ και Τ/κ

Μεγάλη ειρηνική πορεία ετοιμάζουν δεκάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φορείς, επί ευκαιρίας της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από το άνοιγμα του πρώτου σημείου διέλευσης, για να στείλουν το ηχηρό μήνυμα ότι χρειάζεται η διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων στην Πράσινη Γραμμή για τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των δυο κοινοτήτων και τη γρηγορότερη διαδικασία στη μετάβασή τους από τη μια πλευρά στην άλλη.

Ταυτόχρονα, κοινό μήνυμα των 109 οργανώσεων που ενώνουν τη φωνή τους είναι ότι πέραν από διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, είναι η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Σημειώνεται ότι θα υπάρξουν δύο παράλληλες πορείες, τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όπως και στα κατεχόμενα, οι οποίες θα ξεκινήσουν από το τέρμα της οδού Λήδρας και θα ενωθούν στη νεκρή ζώνη του Λήδρα Πάλας, μπροστά από το Σπίτι της Συνεργασίας, όπου θα πραγματοποιηθεί σύντομη εκδήλωση.

Μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, Χριστίνα Βαλανίδου, ανέφερε ότι, η δικοινοτική πρωτοβουλία, έχει ιστορία στο να διοργανώνει δικοινοτικές εκδηλώσεις, διάφορες δράσεις και πορείες. «Φέτος ωστόσο, επειδή έχουν κλείσει συνολικά είκοσι χρόνια με το άνοιγμα του πρώτου σημείου διέλευσης από το 2003, αποφασίσαμε να σημειώσουμε αυτή την επέτειο, με τα αιτήματα του κόσμου. Γι’ αυτό τον λόγο 109 οργανώσεις, κόμματα, ομάδες, κινήματα, έχουν υπογράψει την κοινή διακήρυξη και υποστηρίζουν αυτή τη δράση. Από πλευράς μας, επιθυμούμε λύση του Κυπριακού, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να καταργηθεί η Πράσινη Γραμμή και να έχουμε ελεύθερη διακίνηση στον τόπο μας».

Αλλά, μέχρις ότου να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε η κ. Βαλανίδου, «όπως αναφέρουν και τα ψηφίσματα των Η.Ε. και οι εκθέσεις του Γ.Γ., πρέπει οι πολίτες να διευκολύνονται, να έρχονται σε επαφή και επικοινωνία και να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στον τόπο τους. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι έχουμε το δικαίωμα ως Ε/κ να πηγαίνουμε εύκολα στην άλλη πλευρά που είναι οι τόποι μας, όπως έχουν δικαίωμα και οι Τ/κ να επισκέφθονται την ελεύθερη περιοχή. Την ίδια ώρα όμως, είναι σημαντικό και στην καθημερινότητα των πολίτων η χρήση των οδοφραγμάτων, γιατί είναι πολλοί σήμερα που εργάζονται, που σπουδάζουν, που διακινούνται να για να πάνε στους εγκλωβισμένους τους, είτε να πάνε να δουν φίλους τους. Επομένως, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα που γίνεται και να περιμένεις ώρες για να περάσεις από ένα οδόφραγμα. Μια χρονοβόρα διαδικασία, τόσοι αυστηροί έλεγχοι για να περάσω στον τόπο μου;».

Το ξεκάθαρο μήνυμα της ειρηνικής πορείας, είναι ουσιαστικά ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να διευκολυνθεί ο κόσμος, με το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης, τόσο στη Λευκωσία, όπως και στην Αθηένου, τη Λουρουτζίνα, στα Κόκκινα. «Με βάση αυτό το σκεπτικό, καλέσαμε οργανώσεις, κόμματα, φίλους για να υποστηρίξουν αυτή τη δράση. Σημαντικά κόμματα από τους Τ/κ, όπως και από Ε/κ όπως το ΑΚΕΛ, θα βρίσκονται στην ειρηνική πορεία και αποφασίσαμε με το κοινό αίτημα να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης και να καταργηθούν οι μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να διευκολυνθεί ο κόσμος».

Σημειώνεται ότι οι δυο μεγάλες πορείες θα είναι παράλληλες την ίδια ώρα, το πρωί του Σαββάτου. «Πρώτα, θα συναντηθούμε στο τέρμα της Λήδρας οι δυο ομάδες και αντιπροσωπεία των Ε/κ και Τ/κ θα συναντηθούν στο ενδιάμεσο της ζώνης των Ηνωμένων Εθνών, για να πούμε ότι από αυτό το σημείο ξεκινάμε την κοινή μας δράση και από το σημείο εκείνο θα ξεκινήσουμε οι Ε/κ να πορευτούμε προς το Λήδρα Πάλας, μπροστά από το Σπίτι της Συνεργασίας και από την άλλη πλευρά, οι Τ/κ θα πορευτούν για να φθάσουν μπροστά από το Σπίτι της Συνεργασίας. Θα πραγματοποιηθεί μια μικρή εκδήλωση στο σημείο εκεί για να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα ότι σε αυτό τον αγώνα για να επανενώσουμε τον τόπο μας, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να απαιτήσουμε να καταργηθούν αυτές οι γραμμές και να έχουμε ένα τόπο επανενωμένο. Το σύνθημά μας είναι ανοίγουμε νέους δρόμους, επανενώνουμε την Κύπρο».

348381180_794079089009309_1513615220889335331_n

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»