Μέλη της ΚΣΕΕ απέκτησαν ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση στην Κύπρο

Ευχαριστίες προς τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΕΕ), Νίκο Τορναρίτη και κατ’ επέκταση στην ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ο Damien Cottier, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελβετίας, για την διοργάνωση των διήμερων εργασιών της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της, η οποία με πρωτοβουλία του κ. Τορναρίτη συνεδρίασε στη Λάρνακα στις 22 και 23 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Cottier εξήρε τη μεγάλη σημασία που είχε για την επιτροπή της οποίας προεδρεύει, η ευκαιρία που δόθηκε στα μέλη, αφενός μεν να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση στην Κύπρο, ιδιαίτερα με την επίσκεψή τους στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, αφετέρου δε να κατανοήσουν εις βάθος άλλα κρίσιμα για την Κύπρο ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). 

Τέτοια ζητήματα, σημειώνεται, αφορούν ειδικότερα στην εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την Κύπρο και την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προς συμμόρφωση, καθώς και ευρύτερα ζητήματα που απορρέουν από την 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας (υπόθεση Λοϊζίδου) και την προσφάτως ληφθείσα απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει την παρακολούθηση της υπόθεσης, χωρίς την εκπλήρωση εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της προς την Κύπρο.

Ερώτηση στον ΥΠΕΞ Λετονίας

Στο μεταξύ, ερώτηση ως προς το «ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιές οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η Λετονία, ως Προεδρεύουσα χώρα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για το τρέχον εξάμηνο, όσον αφορά τις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της κυβερνοασφάλειας», απηύθυνε ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, Edgars Rinkēvičs, ο οποίος προσφώνησε τη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής στη Ρίγα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Rinkēvičs υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή και κυβερνοασφάλεια αποτελούν πολύ σημαντικά ζητήματα για τη Λετονική Προεδρία και ενημέρωσε για την πρόθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θεσπίσει συναφή δικαιώματα νέας γενιάς.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ασυδοσία στον ναό της Δημοκρατίας και η ανάγκη να ρυθμίσει η Βουλή τα του οίκου της
«Μόνο το 5% του πληθυσμού είναι Κύπριοι στα κατεχόμενα»
Λήξαν το ζήτημα ΕΛΚ για την Αννίτα-«Δεν έχουμε ούτε πολιτικές αλλεργίες, ούτε ιδεοληψίες»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ο θεσμός της Δικαιοσύνης αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια
Αντιπροσωπεία γερμανικής Βουλής ενημερώθηκε για κατεχόμενη Αμμόχωστο
Επιθυμεί θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά το Βερολίνο
Συζήτησαν τη συμμετοχή στο ΕΛΚ Πρόεδρος και ΔΗΣΥ-Δεν εκφράστηκε παράπονο για απόρριψη νομοσχεδίων
Αποζημιώσεις στην οικογένεια Παπακώστα για παραβίαση του δικαιώματος αυλισμού
Αννίτα Δημητρίου: Χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ να το προστατεύσουμε
Άλλα ο υπουργός Ενέργειας, άλλα η New Med Energy για την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη»