Ποινικοποίησε τις ψευδοθεραπείες στους ομοφυλόφιλους η Βουλή-Πέρασε η κοινή τροπολογία

Με 36 ψήφους υπέρ, πέρασε η πρόταση νόμου του Γιώργου Κουκουμά, βάσει της οποίας ποινικοποιούνται οι θεραπείες μεταστροφής σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Την ίδια ώρα, πέρασαν οι δύο από τις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων, καταψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΑΜ, καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ενώ υπερψηφίστηκε και η κοινή τροπολογία του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Δημοκρατικού Κόμματος, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ.

Η Ολομέλεια της Βουλής, σε μία μακρά συζήτηση, με τη μόνη ένταση να έχει να κάνει με το χρόνο ομιλίας του κάθε βουλευτή, έκανε αποδεκτή την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς και ψηφίστηκε με 36 υπέρ, 6 εναντίον και 1 αποχή. Στο μεταξύ, ψηφίστηκαν η πρώτη και τρίτη τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων, με 27 υπέρ, 17 εναντίον, για την πρώτη τροπολογία, ενώ η δεύτερη καταψηφίστηκε με 12 υπέρ, 31 κατά και 1 αποχή. Όσον αφορά στην τρίτη τροπολογία των Οικολόγων, ψηφίστηκε με 26 υπέρ, 16 εναντίον και 2 αποχές.

Όσον αφορά στην τροπολογία του ΕΛΑΜ, αυτή καταψηφίστηκε με 4 υπέρ, 38 εναντίον και 1 αποχή, ενώ οι τροπολογίες που έθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, καταψηφίστηκαν και οι πέντε. Η πρώτη έλαβε 1 ψήφο υπέρ, 38 εναντίον και 4 αποχές, οι τροπολογίες 2,3,4 έλαβαν 4 ψήφους υπέρ, 35 εναντίον και 2 αποχές και η πέμπτη τροπολογία έλαβε 1 ψήφο υπέρ, 36 εναντίον και 4 αποχές.

Αναφορικά με την κοινή τροπολογία του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ, ψηφίστηκε με 23 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 17 αποχές, από το ΑΚΕΛ.

Η πρόταση νόμου είχε στόχο την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να θεσπιστούν ως αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή τεχνικής ή υπηρεσίας από πρόσωπο, με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, καθώς και η παραπομπή προσώπου από τον κηδεμόνα του στις πιο πάνω πράξεις. Επίσης θα απαγορεύεται η διαφήμισή τους.

Όπως υπέδειξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος είναι ο εισηγητής της πρότασης νόμου, οι ψευδοθεραπείες «μεταστροφής» συνιστούν πρακτικές που περιλαμβάνουν σωματική ή/και ψυχολογική βία, με κύρια θύματα παιδιά και εφήβους, προκαλώντας σε αυτά μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική βλάβη. Αυτές οι πρακτικές θεωρούνται από επαγγελματίες παγκοσμίως ως αντιδεοντολογικές και ανήθικες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τα κράτη-μέλη να τροποποιήσουν τις νομοθεσίες τους, ώστε να καταστεί ποινικό αδίκημα η εφαρμογή ή παροχή αυτών των ψευδοθεραπειών.

Αφού εξέτασε διεξοδικά το θέμα, η Επιτροπή Νομικών, αποφάσισε όπως τροποποιήσει τις ποινές, έτσι ώστε για το αδίκημα της εφαρμογής ψευδοθεραπειών «μεταστροφής» να προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και/ή χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ. Για το αδίκημα της εφαρμογής τους σε ανήλικο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, η ποινή φυλάκισης αυξάνεται στα τρία έτη και η χρηματική ποινή στις δέκα χιλιάδες ευρώ. Για το αδίκημα της διαφήμισης «θεραπειών μεταστροφής» προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή/και χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ.

Ανταποκρινόμενοι στις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση, η Επιτροπή αποφάσισε επίσης τροποποίηση των προνοιών της πρότασης νόμου, ώστε να μην συνιστά ποινικό αδίκημα η παροχή συμβουλευτικών, ψυχολογικών και ιατρικών υπηρεσιών που αφορούν στη διερεύνηση, ελεύθερη ανάπτυξη ή/και επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου, όπως επίσης η παροχή επιστημονικά καθιερωμένων κλινικών πράξεων από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, εφόσον πραγματοποιούνται με σκοπό την αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με τη σεξουαλική υγεία προσώπων.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Η συζήτηση απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της νομοθετικής διαδικασίας. Παρά ταύτα και παρά τις αντικρουόμενες απόψεις που ακούστηκαν, δεν χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και λογομαχίες, καθώς δεν είχε χαρακτήρα διαλόγου αλλά κυρίως παράθεσης θέσεων.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος υποστήριξε πως οι πολλές τροπολογίες αποδεικνύουν περίτρανα πως ήταν απόφαση του ποδαριού που δεν έτυχε ορθής επεξεργασίας. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά δέχεται η Εκκλησία αυτή την στοχευμένη επίθεση και αρνείται το δικαίωμα σε έναν ενήλικα άνθρωπο να διαθέσει το σώμα του, το πνεύμα του και τη ψυχή του όπως ο ίδιος αισθάνεται.

Από πλευράς ΔΗΚΟ τον λόγο έλαβε σε πρώτο στάδιο ο πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όπως δεν θέλουμε τσαρλατάνοι και ψευδογιατροί να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε συμπολίτες μας, θέλουμε να προστατέψουμε ευάλωτους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα ανήλικους από τσαρλατάνους που θέλουν να προωθήσουν ψευδοθεραπείες που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Υπέδειξε πως η τελευταία που πρέπει να ταυτίζεται με αυτές τις πρακτικές είναι η Εκκλησία. Σε δεύτερο χρόνο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε ενώπιον της Βουλής ότι προσπάθησαν να εξισορροπήσουν τα πράγματα, ώστε αφενός να έχουν συνέπειες άνθρωποι που δεν υπηρετούν σωστά την ιδιότητά τους και αφετέρου να προστατέψουν τους θρησκευτικούς λειτουργούς, διασφαλίζοντας βασικές αρχές.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε διαφωνία όχι με την ουσία της πρότασης νόμου αλλά με την πιθανότητα περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης, λέγοντας ότι η πρόταση νόμου την προσβάλλει, παρά τις καλές της προθέσεις. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του ανθρώπου στην άλλη άποψη, στον άλλο τρόπο ζωής και ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει τον ελάχιστο σεβασμό σαν άνθρωπος.

Η βουλεύτρια των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, που καλούσε τους βουλευτές να μην εκθεμελιώσουν ό,τι υγιές απέμεινε σε αυτό τον τρόπο, λέγοντας ότι η Εκκλησία εκλαμβάνει ως πνευματικό εκφυλισμό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευάλωτων πολιτών. Ζήτησε να σταματήσει η στοχοποίηση και η ρητορική μίσους και εάν υπάρχουν θεσμοί για να αντιδράσουν. Ο μόνος ορατός εκφυλισμός, υπέδειξε, είναι του μηνύματος του Χριστού, που μιλά για αγάπη. Κάλεσε την Εκκλησία να υψώσει αναχώματα προστασίας όλων των ανθρώπων και να συμβαδίσει με την επιστήμη. Δεν θέλουμε να εκθεμελιώσουμε τίποτα το υγιές, αλλά σίγουρα θέλουμε να εκθεμελιώσουμε τα βασανιστήρια, υπογράμμισε.

Στην προκατάληψη που υπάρχει στην κοινωνία έναντι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αναφέρθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν σημεία και τέρατα. Τόνισε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου δεν απαγορεύει την άσκηση οποιουδήποτε θρησκευτικού καθήκοντος.

Από πλευράς ΕΔΕΚ τον λόγο έλαβε ο πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος πολύ συνοπτικά ανέφερε πως το κόμμα θα αγωνίζεται για την κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών στα ανθρώπινά τους δικαιώματα και της ελευθερίας να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους και τη συμπεριφορά τους στο πλαίσιο της νομιμότητας, καθώς και την προστασία από οποιασδήποτε μορφής βίαιη συμπεριφορά.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε πως προφανώς τα βασανιστήρια είναι προφανώς καταδικαστέα από όλους αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις ότι η πρόταση νόμου οδηγεί στην αυθαίρετη ποινικοποίηση συμπεριφορών που σε άλλα ζητήματα είναι νόμιμες και χαρακτήρισε τον νόμο πρόχειρο. Τόνισε πως είναι ξεκάθαρο πως ούτε η Εκκλησία δικαιούται να κάνει πρακτικές μεταστροφής και κατηγόρησε το ΑΚΕΛ πως για μήνες προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως η Εκκλησία κάνει ορμονοθεραπείες, λες και είναι πάροχος του ΓεΣΥ, ή βασανιστήρια. Χαρακτήρισε πολύ ορθή την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, που ανέδειξε, όπως είπε, τα αντανακλαστικά της Εκκλησίας, ενώ σημείωσε πως οι θέσεις του ΕΛΑΜ ταυτίζονται με την ελληνοχριστιανική παράδοση.

Ο εισηγητής της πρότασης νόμου, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε ότι το ερώτημα είναι αν θεωρεί κάποιος ότι τα ΛΟΑΤΙ άτομα είναι άρρωστα και πρέπει να θεραπευτούν. Όσοι απαντούν ναι, πρέπει να αποδέχονται το βάρος του ανθρώπινου πόνου και όσοι θεωρούν ότι δεν είναι άρρωστα να υποστηρίξουν την πρόταση του ΑΚΕΛ. Είπε πως όσοι ανακάλυψαν πριν λίγες μέρες προβλήματα και ασάφειες κάτι δεν λένε σωστά, γιατί η πρόταση στηρίχθηκε από την επιστημονική κοινότητα. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της συναίνεσης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε βασανιστήρια ή σε βαριά σωματική βλάβη, ενώ τόνισε ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι ιερείς, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν συνταγματικά προβληματικό. Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Κουκουμάς σχολίασε το γεγονός πως δεν ανέφερε πως η Εκκλησία δεν εγκρίνει τις «θεραπείες» μεταστροφής και είπε πως οι ανησυχίες είναι αδικαιολόγητες, καθώς δεν είναι ψευδοθεραπεία η έκφραση άποψης, ακόμη κι αν είναι αντιεπιστημονική ή συντηρητική. Ψευδοθεραπεία, διευκρίνισε, είναι η εφαρμογή πρακτικής σε έναν άνθρωπο για να μεταστραφεί ο σεξουαλικός του προσανατολισμός. Χαρακτήρισε την κοινή τροπολογία των τεσσάρων κομμάτων νομικό πλεονασμό. Ανέφερε, τέλος, πως θα είμαστε ή με την επιστήμη ή με τον μεσαίωνα, ή με την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση.

Τελευταία έλαβε τον λόγο η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία τόνισε πως στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι ουδείς υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Έκανε λόγο για έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με τον νόμο, καθώς και για άδικη στοχοποίηση της Εκκλησίας, η οποία δεν θεωρεί χριστιανικό να υποβάλλεις πολίτες σε βασανιστήρια. Αναφορικά με το ζήτημα της συναίνεσης, ανέφερε πως ο θύτης συγκεντρώνει στο πρόσωπό του πολλά διαφορετικά είδη ανώτερης εξειδικευμένης γνώσης, γι’ αυτό και οι συνέπειες είναι πολλαπλά βλαπτικές για το θύμα και η κακοποιητική συμπεριφορά ου ασκείται από άτομο σε θέση ισχύος είναι η πεμπτουσία της κακοποίησης και πλήρως ασύμβατη με την έννοια της συναίνεσης.

Χαιρετίζει η ACCEPT

Χαιρετίζει η ACCEPT της ψήφιση από την Βουλή και σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν «τα καταφέραμε!!! Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής ποινικοποιήθηκαν για όλους! Της ποινικοποίησης, δεν εξαιρούνται οι ιερείς και η τυχόν ύπαρξη "συναίνεσης"! Η οργάνωσή μας έδωσε σκληρή μάχη για την επιτυχία αυτή. Για περισσότερο από ένα χρόνο: *Διεξήγαμε έρευνα σε συνεργασία με τον ελληνικό επιστημονικό φορέα Orlando LGBT+ για να εντοπίσουμε την έκταση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής στην Κύπρο. *Συλλέξαμε μαρτυρίες *Πήγαμε επανελειμμένα στη Βουλή καταθέτοντάς τις μαρτυρίες αυτές . Στείλαμε επιστολές στην Αρχιεπισκοπή και μητροπόλεις, καταθέτοντας μαρτυρίες Μιλήσαμε με τους συνδέσμους ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών και την ψυχιατρική εταιρεία και ζητώντας να πάρουν επίσημη καταδικαστική θέση για τις ψευδο…»

Σημειώνουν επίσης ότι « Αφουγκραστήκαμε την ανησυχία των θυμάτων, καταλάβαμε την επικινδυνότητα της μη συμπερίληψης της συναίνεσης και των ιερέων στον νόμο. Παλέψαμε γι' αυτό. Δεν δεχτήκαμε την τροποποίηση του νόμου, όπως έγινε στην Ελλάδα Τα βάλαμε και με την Εκκλησία για το καλό της κοινότητάς μας Αυτή η νίκη ανήκει σ' όλους μας! "ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΜΕ" αναφέρει το φετινό σύνθημα του PRIDE, κι αυτό αποδείξαμε αυτές τις μέρες!».

«Eυχαριστούμε ιδιαίτερα τον βουλευτή Γιώργο Κουκουμά και το ΑΚΕΛ για την κατάθεση της πρότασης νόμου αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων που από την αρχή δεν δέχτηκαν "παραθυράκια" στον νόμο. Σας ευχαριστούμε κι όλους εσάς που σταθήκατε στο πλάι μας! Συνεχίζουμε δυνατά! Επόμενος στόχος: Πολιτικός γάμος/Τεκνοθεσία και Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου».

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας