Διαμαρτύρεται η Χαραλαμπίδου-Δεν έγινε αποδεκτή εγγραφή θέματος για τις συνεργάτιδες Αναστασιάδη

Τη διαμαρτυρία της εξέφρασε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επειδή δεν έγινε αποδεκτή η εγγραφή σχετικού θέματος από την Επιτροπή Θεσμών, μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση για τις τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

«Είμαι δεσμευμένη, ως βουλευτής, να υπηρετώ τη διαφάνεια, έχοντας την άποψη ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν γνώση για όσα συμβαίνουν στην πολιτική σφαίρα του τόπου, όπως γνώση πρέπει να έχουν και για θέματα όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Με μεγάλη έκπληξη, διαπίστωσα ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών δεν έγινε αποδεκτή η εγγραφή θέματος που προτείναμε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, και αφορούσε στις συνέπειες που θα έχει για την δημόσια υπηρεσία, η «ενδεχόμενη μετατροπή των συμβούλων συνεργατών με πολιτικό διορισμό σε δημοσίους υπαλλήλους», ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του δικαστηρίου σε σχέση με τις τέσσερεις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη», εξήγησε.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, «η απόρριψη στη βάση της αιτιολογίας ότι υπάρχει ήδη εγγεγραμμένο θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου δεν ευσταθεί. Το θέμα στην ΚΕ Ελέγχου είχε εγγραφεί πριν την ψήφιση των τροπολογιών οι οποίες υιοθετήθηκαν στην Ολομέλεια και έγιναν νόμος με την υπογραφή του Προϋπολογισμού». Πρόσθεσε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του κόμματος, Γιώργου Λουκαΐδη, να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στην ΚΕ Θεσμών, αυτό δεν έγινε κατορθωτό.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ δήλωσε, περαιτέρω, πως «η επίκληση βουλευτών ότι οι υπηρεσίες της Βουλής δεν συναινούν στην εγγραφή του θέματος επειδή υπάρχει παρόμοια θέμα σε άλλη επιτροπή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών της Βουλής δεν είναι πολίτικά πρόσωπα και δεν μπορούν, ούτε και πρέπει, να λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν πολιτική πτυχή. Ένας βουλευτής, με βάση το πολιτικό του κριτήριο και υπηρετώντας τη διαφάνεια, αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη σημαντικότητα της εγγραφής ενός θέματος σε μια επιτροπή».

Πρόκειται για δυο διαφορετικά θέματα, υποστήριξε. Όπως είπε, αυτό που έχει ήδη συζητηθεί στην ΚΕ Ελέγχου αφορούσε αποκλειστικά στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη για μετατροπή των τεσσάρων συνεργάτιδων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίους υπαλλήλους. Χρονικά, έγινε προ της ψήφισης του νόμου του Προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη του 2021, με την ενσωμάτωση της τροπολογίας που καταθέσαμε και που στη συνέχεια για τον επόμενο Προϋπολογισμό του 2023 κατατέθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Ακολούθησε η γνωστή απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών.

«Το θέμα το οποίο ζητήσαμε, ως κοινοβουλευτική ομάδα, να εγγραφεί στην ΚΕ Θεσμών αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει στη δημόσια υπηρεσία η ενδεχόμενη μετατροπή συμβούλων συνεργατών σε δημοσίους υπαλλήλους στη γενικότητα τους, δεδομένης και της πρόσφατης απόφασης του δικαστηρίου. Εντελώς διαφορετικές πτυχές και αφορούν σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους», τόνισε.

«Προφανώς όμως, κάποιοι συνάδελφοι προφασίζονται ότι είναι το ίδιο θέμα για να αποφύγουν την συζήτηση του στην ΚΕ Θεσμών. Τέτοιες πολιτικές μανούβρες θα καταγγέλλονται δημόσια και ο καθένας θα αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, ιδίως σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης», υπογράμμισε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ.

Καταληκτικά ανέφερε πως «θα επιμένουμε στην εγγραφή του θέματος μέχρι να πειστούν οι υπόλοιποι βουλευτές για την αναγκαιότητα του».

Δειτε Επισης

Προσδοκά σε συνεργασία με τα κόμματα προσδοκά η κυβέρνηση-«Η κοινωνία βλέπει και μας κρίνει όλους».
Η ασυδοσία στον ναό της Δημοκρατίας και η ανάγκη να ρυθμίσει η Βουλή τα του οίκου της
«Μόνο το 5% του πληθυσμού είναι Κύπριοι στα κατεχόμενα»
Λήξαν το ζήτημα ΕΛΚ για την Αννίτα-«Δεν έχουμε ούτε πολιτικές αλλεργίες, ούτε ιδεοληψίες»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ο θεσμός της Δικαιοσύνης αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια
Αντιπροσωπεία γερμανικής Βουλής ενημερώθηκε για κατεχόμενη Αμμόχωστο
Επιθυμεί θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά το Βερολίνο
Συζήτησαν τη συμμετοχή στο ΕΛΚ Πρόεδρος και ΔΗΣΥ-Δεν εκφράστηκε παράπονο για απόρριψη νομοσχεδίων
Αποζημιώσεις στην οικογένεια Παπακώστα για παραβίαση του δικαιώματος αυλισμού
Αννίτα Δημητρίου: Χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ να το προστατεύσουμε