Στο «εδώλιο» της Βουλής Κυβέρνηση και Φυλακές για τους χειρισμούς στην υπόθεση του Κενάν

Στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής εγγράφεται σήμερα, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, το ζήτημα της έκδοσης του Κούρδου αγωνιστή, Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία, μετά την απόρριψη της έφεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Πορεία διαμαρτυρία για τον Κενάν Αγιάζ έξω από το Προεδρικό

Η προχθεσινή μαζική πορεία διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας και το Προεδρικό Μέγαρο, ένωσε όλους αυτούς που θεωρούν πως η περίπτωση του Κενάν Αγιάζ και η στάση που κράτησε η Κυβέρνηση, δεν τιμούν το ευρωπαϊκό μας κράτος, αφού θεωρείται πως ο Κούρδος αγωνιστής, εκδικάζεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Εν αναμονή της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, όπου αναμένεται να συζητήσει το θέμα του Κενάν Αγιάζ, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ ζητούν απαντήσεις για τους τρόπους διαχείρισης της υπόθεσης και τις προεκτάσεις της.

Ως εκ τούτου, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι νομικοπολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης, η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των κατηγοριών για «τρομοκρατία» σε βάρος Κούρδων προσφύγων που ζουν στην Κύπρο και τα ζητήματα που προκύπτουν για τις συνθήκες κράτησης του Κενάν Αγιάζ, καθώς και για την στάση της Αστυνομίας έναντι των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την υπόθεση, με αφορμή τη σύλληψη τριών Κούρδων που συνελήφθησαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Καλεσμένοι στη συζήτηση θα είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Νομική Υπηρεσία, η Επίτροπος Διοικήσεως και ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών.

«Ως ΑΚΕΛ, εγγράφουμε το θέμα στην Επιτροπή Νομικών γιατί πρέπει να συζητηθούν όλες οι νομικοπολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης Κενάν Αγιάζ», ανάφερε μιλώντας στον REPORTER, ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς και σημείωσε πως «η έκβαση αυτής της περίπτωσης θα ανοίξει το δρόμο για έκδοση κι άλλων Κούρδων στους οποίους η Κύπρος έδωσε καταφύγιο ένεκα των διώξεων τους από το τουρκικό κράτος. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης. Απαντήσεις απαιτούνται και για το ζήτημα των συνθηκών κράτησης του Κενάν Αγιάζ και για τις συλλήψεις άλλων τριών Κούρδων. Από πότε είναι αδίκημα να κατέρχεται κάποιος σε απεργία πείνας;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέτει το θέμα Κενάν στον Σολτς ο ΠτΔ-«Το κράτος δεν μπορεί να μην ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό ένταλμα»

Την ίδια ώρα ασκώντας κριτική στην Κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για δικαιολογίες που προβάλλει ότι, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την Κύπρο, ή ότι η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στη διαδικασία, ο κος Κουκουμάς, αναφέρει πως «στην ευρωπαϊκή και κυπριακή νομοθεσία για τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης περιλαμβάνεται ρητή πρόνοια που ορίζει ότι το κράτος υποχρεούται να αρνηθεί την εκτέλεση εντάλματος, όταν υπάρχει κίνδυνος για το πρόσωπο που θα εκδοθεί να υποστεί δίωξη, λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Επιπρόσθετα, η νομοθεσία ορίζει ως κεντρική αρχή που συνδράμει τα δικαστήρια για την εκτέλεση ευρωπαϊκών ενταλμάτων, είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει ποια θέση είχε ενώπιον του Δικαστηρίου για την υπόθεση Κενάν Αγιάς; Υιοθέτησε την θεωρία ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση, αυτή είναι η αλήθεια».

Καταλυτικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, αναφέρει πως όποιος διαβάσει τις αποφάσεις του Επαρχιακού και του Ανώτατου Δικαστηρίου θα δει ότι, «δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή κατηγορία για οποιοδήποτε έγκλημα ή τρομοκρατική πράξη που να έχει διαπράξει ο Κενάν Αγιάζ. Διώκεται και φυλακίζεται λόγω της πολιτικής του δράσης, λόγω της συμμετοχής του στον αγώνα των Κούρδων για τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους».

Το θέμα, αφού κατατεθεί από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ σήμερα, θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, αφού ο Κενάν Αγιάζ αναμένεται να μεταφερθεί στη Γερμανία στις 25 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενοχλημένη η Προκοπίου με τις επικρίσεις για την έκδοση Κενάν-Απαντά στα περί βρώμικου παζαριού

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας