Γιωργάλλας: Συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με ίσους όρους προς όλα τα κράτη μέλη

Στην ανάγκη η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ να πραγματοποιείται «με όρους ισοτιμίας προς όλα τα κράτη μέλη» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες με σύνθεση Υπουργών Άμυνας.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιωργάλλας, στην παρέμβασή του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα «της επίσπευσης της στρατηγικής της ΕΕ για θέματα ασφάλειας στη θάλασσα, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε την υποχρέωση της ΕΕ αναπροσαρμόσει την πολιτική της ώστε να προστατεύονται τα κράτη μέλη της από τυχόν παραβιάσεις ή προσπάθειας υπονόμευσης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συζήτηση για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε στο τέλος της συνόδου, στην παρουσία του ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι Υπουργοί Άμυνας αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Στόλτενμπεργκ για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τομείς συνεργασίας σε τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια και ο κυβερνοχώρος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Γιωργάλλας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συνδρομή της Κύπρου, και ιδιαίτερα για την εκπαίδευση Ουκρανών εμπειρογνωμόνων στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και την αποναρκοθέτηση, η οποία διεξάγεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής EUMAM Ukraine (EU Military Assistance Mission), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Όπως προστίθεται, σε παρέμβαση του στο πλαίσιο της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο κ. Γιωργάλλας χαιρέτισε το έργο του Οργανισμού και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο για την υλοποίηση του προγράμματος κοινών προμηθειών αμυντικού υλικού, στο οποίο συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ο Υπουργός Άμυνας, πληροφόρησε τους εταίρους ότι «ο προϋπολογισμός για την Άμυνα στην Κύπρο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με ποσοστό 2%του ΑΕΠ».

«Σημαντικό μερίδιο διατίθεται για εξοπλιστικά προγράμματα και προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων, στηρίζοντας έτσι την εγχώρια και Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία» προστίθεται.

Δειτε Επισης

Ακούει την ποινή του ο τέως Κιτίου-Πέφτει η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση
Ζήτησε ποινή που θα αποτρέψει «το λαϊκό σφαγείο» ο καταδικασθέντας για την φονική πυρκαγιά
Έρευνες επί ερευνών για τους 16+4 ύποπτους αγώνες-Στο επίκεντρο ένας κόκκινος φάκελος
Στο κελί για 4,5 χρόνια η λογίστρια που υπεξαίρεσε 315 χιλιάδες-Έδωσε το σπίτι της για να ξοφλήσει
Εκτεθειμένη η Αστυνομία για το θανατηφόρο του 2012-Αντιφάσεις, διαψεύσεις και ερωτήματα
«Μόνο το 5% του πληθυσμού είναι Κύπριοι στα κατεχόμενα»
Λήξαν το ζήτημα ΕΛΚ για την Αννίτα-«Δεν έχουμε ούτε πολιτικές αλλεργίες, ούτε ιδεοληψίες»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ο θεσμός της Δικαιοσύνης αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια
Αντιπροσωπεία γερμανικής Βουλής ενημερώθηκε για κατεχόμενη Αμμόχωστο
Επιθυμεί θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά το Βερολίνο