Ελπίδα Αντιπροέδρου Επ. Νομικών ΚΣΣΕ για ειρηνική λύση του Κυπριακού

Ελπίδα για ειρηνική λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου εξέφρασε σήμερα ο Davor Ivor Stier, μέλος της Βουλής της Κροατίας και πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από επίσκεψη των μελών της Επιτροπής στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, ο κ. Stier, είπε ότι «χθες Δευτέρα, εξετάσαμε τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ» τις οποίες περιέγραψε ως «ιδιαίτερα σημαντικές όσον αφορά το δικαίωμα στην περιουσία και επίλυση του θέματος των αγνοουμένων».

Πρόσθεσε ότι «ως Βουλευτές αυτό που κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ να εργαστεί για εφαρμογή των αποφάσεων, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμβολή ώστε να επιτευχθεί, επιτέλους μια ειρηνική λύση και να επανενωθεί η Κύπρος» είπε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι «έγινε ενημέρωση της αντιπροσωπείας αποτελούμενης από 30 περίπου άτομα από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Αμμόχωστο, ποια ήταν η ιστορία της, πως ξεκίνησε, για την κατάληψη της πόλης και την πορεία των προσφύγων μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή».

Επίσης, είπε, «ενημερώσαμε την αντιπροσωπεία για τις ενέργειες που κάνουμε για διεθνοποίηση του Κυπριακού αλλά ειδικά του θέματος της Αμμόχωστου στο εξωτερικό και γενικά για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος να κρατήσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης, τα Σωματεία και γενικά τον κόσμο ενωμένο μέχρι την ημέρα της επιστροφής».

Πρόσθεσε ότι «ακόμα ενημερώσαμε για τις ενέργειες στις οποίες προβήκαμε τον τελευταίο καιρό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις συναντήσεις μας με Υπουργούς Εξωτερικών και πρέσβεις ξένων χωρών και ότι ζητήσαμε ειδικά από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη συμπαράσταση τους για θέματα τα οποία καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο. Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, βάση των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρέπει να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της πριν από την επίλυση του Κυπριακού, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Αναμένουμε συνέχισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου «όπως πράττουν τώρα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να είναι το ίδιοι ευαίσθητοι όσον αφορά και το Κυπριακό και κυρίως της Αμμοχώστου, που υπάρχουν και Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να σταματήσει αυτή η σαφής παραβίαση, γιατί δεν είναι μέσα στο Ευρωπαϊκό  και το Διεθνές Δίκαιο μια χώρα να έχει καταλάβει μια πόλη, να την αφήνει περίκλειστη και να προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς της όρους για την επίλυση αυτού του θέματος».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου είπε ότι «αναφέραμε γενικά τι έχουν κάνει τα τελευταία τρία χρόνια οι Τούρκοι μέχρι σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνεχίζουν να κάνουν και πρέπει να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, δηλαδή της παραβίασης του στάτους κβό».

Σημειώνεται ότι πριν την ενημέρωση της αντιπροσωπείας παρουσιάστηκε φιλμάκι για την Αμμόχωστο και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ανέβηκαν στην ταράτσα του Πολιτιστικού Κέντρου όπου αντίκρυσαν δια γυμνού οφθαλμού αλλά και με κιάλια την κατεχόμενη πόλη.

Δειτε Επισης

Προσδοκά σε συνεργασία με τα κόμματα προσδοκά η κυβέρνηση-«Η κοινωνία βλέπει και μας κρίνει όλους».
Ακούει την ποινή του ο τέως Κιτίου-Πέφτει η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση
Ζήτησε ποινή που θα αποτρέψει «το λαϊκό σφαγείο» ο καταδικασθέντας για την φονική πυρκαγιά
Έρευνες επί ερευνών για τους 16+4 ύποπτους αγώνες-Στο επίκεντρο ένας κόκκινος φάκελος
Στο κελί για 4,5 χρόνια η λογίστρια που υπεξαίρεσε 315 χιλιάδες-Έδωσε το σπίτι της για να ξοφλήσει
Εκτεθειμένη η Αστυνομία για το θανατηφόρο του 2012-Αντιφάσεις, διαψεύσεις και ερωτήματα
«Μόνο το 5% του πληθυσμού είναι Κύπριοι στα κατεχόμενα»
Λήξαν το ζήτημα ΕΛΚ για την Αννίτα-«Δεν έχουμε ούτε πολιτικές αλλεργίες, ούτε ιδεοληψίες»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ο θεσμός της Δικαιοσύνης αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια
Αντιπροσωπεία γερμανικής Βουλής ενημερώθηκε για κατεχόμενη Αμμόχωστο